آپارتمان‌نشینی یکی از پیامد‌های افزایش جمعیت است که همواره با مشکلاتی همراه است.

افزایش جمعیت، بالا رفتن قیمت مسکن و اجاره خانه و هزاران دلیل دیگر باعث شده که بیشتر خانواده‌ها به آپارتمان‌نشینی روی آورده و با فاصله کم از همدیگر زندگی کنند و فضای کمی را با هم به اشتراک بگذارند. در این زمان موضوع رعایت حقوق همسایگان مطرح می‌شود. با ما همراه باشید تا به شما آموزش دهیم با همسایه مزاحم که حقوق همسایگی را رعایت نمی‌کند، چه کار کنیم.

حقوق همسایگان نسبت به یکدیگر در قانون

برای اینکه بدانیم چگونه باید با همسایه مزاحم رفتار کنیم ابتدا باید بدانیم همسایگان چه حقوق و تکالیفی نسبت به هم دارند و کدام رفتار آن‌ها مزاحمت تلاقی می‌شود؟

اولین قانونی که به حقوق همسایه اشاره می‌کند قانون ۳۰ قانون مدنی است؛ «هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد». طبق این قانون، مالک تصرفاتی که قانون منع کرده است را نمی‌تواند در ملک شخصی خود انجام دهد.

اصل ۴۰ قانون اساسی هم می‌گوید: «هیچکس نمی‌تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد.» بنابراین هرکاری که ضرری به همسایگان وارد کند، نافع حقوق همسایگی است.

همچنین ماده ۱۳۲ قانون مدنی عنوان می‎‌کند: «کسی نمی‌تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف بوده و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد.» طبق این قانون، ضرر را عرف تعیین می‌کند و عرف بر اساس منطقه، شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن منطقه تعیین می‌شود.

ماده ۲۳ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ها نیز بیان می‌کند که «شرکا ساختمان موظفند در پرداخت هزینه‌های مستمر و هزینه‌هایی که برای حفظ و نگاهداری قسمت‌های مشترک بنا مصرف می‌شود طبق مقررات ... مشارکت نمایند.» بنابراین عدم پرداخت هزینه‌ها مزاحمت تلاقی می‌شود.

طبق ماده ۵۹ قانون آپارتمان نشینی «در میهمانی‌های شب‌های غیر تعطیل بعد از ساعت ۲۲ و در شب‌های تعطیل بعد از ساعت ۲۴ رعایت سکوت کامل ساختمان الزامی است.»

راه‌های مقابله با همسایه مزاحم

تذکر آرام و گفتگو مسالمت‌آمیز

گام اول برای مقابله با همسایه مزاحم گفتگو با زبانی نرم و کلامی دوستانه است. در این گام سعی می‌کنیم در فضایی آرام و بدون تشنج از همسایه بخواهیم رفتار نامتعارفی که موجب مزاحمت شده را پایان داده و مشکل را با گفتگو از بین ببریم.

پیگیری مزاحمت از طریق مدیریت ساختمان

چنانچه روش اول کارساز نبود، مشکل خود را با مدیریت ساختمان در میان گذاشته و از او می‌خواهیم با برگزاری جلسه‌ای جدی از همسایه مزاحم بخواهد، به مزاحمت خود پایان دهد.

ارسال اظهارنامه قضایی

چنانچه هیچ‌یک از دو گام اول کارساز نبود، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به ارسال اظهارنامه قضایی با موضوع مزاحمت همسایه و درخواست رفع آن نمایید. در اظهارنامه باید به موضوع مزاحمت همسایه اشاره کرده و از همسایه خود بخواهید با توجه به اینکه رفتار او ناقض تکالیف همسایگی است، به مزاحمت خود پایان دهد، در غیر این صورت با اقدام قضایی از جانب شما مواجه خواهد شد.

تماس با پلیس ۱۱۰

در صورت بی‌توجی همسایه به اظهارنامه قضایی، در زمانیکه همسایه در حال انجام مزاحمت است، با پلیس ۱۱۰ تماس گرفته و از آن‌ها بخواهید تا صورت جلسه‌ای مبنی بر مزاحمت همسایه برای شما تنظیم کنند.

شکایت کیفری با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی

تیر آخر برای رهایی از مزاحمت همسایه طرح دعوای حقوقی یا شکایت کیفری است. در این راه شما باید ابتدا استشهادی مبنی مزاحمت یکی از همسایه‎‌ها تنظیم کرده و سایر همسایه‌های شاکی آن را امضا کنند. سپس به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست یا شکوائیه خود را ثبت و به مرجع ذیصالح ارسال نمایید. در این مرحله علاوه بر استشهادیه داشتن مدرک برای اثبات مزاحمت الزامی است.

حال که نسبت به حقوق همسایگی آگاهی پیدا کردیم و متوجه شدیم با همسایه مزاحم چگونه رفتار کنیم، باید به شما بگویم مدارا با همسایه، زبان نرم، رفتار پسندیده بهترین راه برای آگاه کردن همسایه مزاحم به رفتار ناشایست اوست. چنانچه قصد شکایت از او را دارید، به شما یادآوری می‌کنیم فردا‌هایی است که با او چشم در چشم و رو در رو می‌شوید و ممکن است او عرصه زندگی را بر شما تنگ آورد؛ لذا با یادآوری حقوق و تکالیف به همسایگان و رعایت آن از زندگی آرام در کنار هم لذت ببریم.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۱۲ آبان ۱۴۰۲
عرصه را تنگ بیاورد؟ غلط کرده. مزاحمت میکنه، عرصه هم میخواد تنگ کنه؟
United States of America
ناشناس
۱۸:۵۰ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
با همسایه مزاحم چکار کنیم نمیدونم
United States of America
ناشناس
۱۸:۴۰ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
ما شکایت همسایه مون رو نمیکنیممممم چون واسه خودمون ابرو دارییییمممم
United States of America
ناشناس
۱۸:۲۱ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
به نظر شما با همسایه مزاحم چکار نکنیم چکار باید کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۵ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
اگر قرار باشه استشهاد از همسایگان تهیه بشه (که معمولا کسی امضا نمیکنه) پس صورتجلسه 110 بدرد چی میخوره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
با این دادگستری هیچ کار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۸ ۱۱ آبان ۱۴۰۲
باید از هفت خوان رستم عبور کنیم و کلی اعصاب خودمون رو داغون کنیم تا شاید رسیدگی بشه؟!
این دیگه چه وضعی است؟!
سریع باید برخورد بشه تا روح و روان آدمها به هم نریزه