افشین یگانه مدیرکل مدیریت بحران استان کرمانشاه در جلسه امروز ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان کرمانشاه درباره بازیافت فاضلاب استان و روند بازگشت آن در صنعت گفت : بازیافت فاضلاب موضوعی است که سالیان سال در اکثر کشورهایی که با موضوع خشکسالی دستوپنجه نرم میکنند، جاری است.
وی بابیان نیاز کشور به چنین راهبردی افزود: به طبع، کشور ما به خاطر تغییرات اقلیمی به سمت خشکسالی میرود؛ استان کرمانشاه بر اساس آخرین تقسیمبندی که انجامشده در رده رنگ قرمز یعنی خشکسالی با شدت بالا قرارگرفته؛ یکی از روشهای که بتوانیم به میزان کمتری از خشکسالی آسیب ببینیم، استفاده بهینه و بازچرخش حوزه آب است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه ضمن اشاره به میزان بالای مصرف آب حوزههای مسکونی عنوان کرد: بخش قابلتوجهی از آب که در حوزه مسکونی از طریق دفع فاضلاب پرت میشد را به سمت تصفیهخانههای فاضلاب مدیریت میکنیم، این میزان فاضلاب هدایتشده درنهایت توسط شرکت آب و فاضلاب هر استانی که تصفیهخانه دارد تصفیه میشود.
وی ادامه داد: در سطح استان کرمانشاه با پیگیری که شرکت آب و فاضلاب داشته، توانسته است تقریباً فاضلاب اکثر شهرستانهای کرمانشاه را به تصفیهخانه فاضلاب مجهز کند، سپس فاضلاب بعد اینکه وارد تصفیهخانه شد یکسری اقدامات روی آن انجام میگیرد هم ازنظر فیزیکی، شیمیایی و هم ازنظر بیولوژیکی بعدازاینکه مورد تصفیه قرار گرفت معیار و شاخص آلودگی آن را اندازه میگیرند و هنگامیکه ازنظر شاخصهای شیمایی و بیولوژیکی آب در محدوده مجاز قرار بگیرد تصفیهخانه آب تصفیهشده را خارج میکند.
یگانه ضمن اشاره به روند آب تصفیهشده در مدت اخیر گفت: درگذشته بعدازاینکه تصفیه آب انجام میشد این آب که سرمایه ملی بود در جهت حفظ محیطزیست، بدون هیچ مدیریتی وارد رودخانه میشد درنهایت هیچ استفادهای از آن صورت نمیگرفت.
وی افزود: پسازاین صنایع بزرگ و پرمصرفی مثل پتروشیمیها، پالایشگاهها، ذوبآهنها و سایر صنایع که بیشترین میزان مصرف آب را برای تولید نیاز دارند بهجای اینکه بیایند از آبهای زیرزمینی استفاده کنند برای ادامه فعالیت از سیستم آب تصفیهشده استفاده میکنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه با توجه به اهمیت مدیریت بحران کاهش منابع آب از هماکنون تا آینده گفت: استفاده بیشازحد از آبهای زیرزمینی دو پیامد غیرقابلجبران دارد؛ اولین پیامدش کاهش ذخایر آبهای زیرزمینی و تقلیل یافتن آنهاست، مسئله بعدی با تقلیل آبهای زیرزمینی، پدیده فرونشست را خواهیم داشت که بسیار خطرناک است و آثارش بهصورت جزی در استان کرمانشاه و در بعضی از شهرستانهای شرقی استان و بعضی شهرستانهای ممنوعه ازنظر برداشت منابع آب استان دیدهشدهاند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری ادامه داد: وقتیکه از آبهای زیرزمینی برای صنایع استفاده نشود بخش قابلتوجهی از این آبها بهصورت ذخیره برای استفادههای دیگری مدیریت خواهد شد و درنهایت نسل آینده میتوانند از این آبها استفاده کند.
یگانه با توجه به عملکرد درزمینهی مدیریت پساب مسکونی و تصفیه آن دریکی از شهرستانهای استان گفت: در همین راستا تصفیهخانههایی که در نزدیکی این صنایع هستند وظیفه تصفیه و خروجی و هدایت این آب را به صنایع به عهده خواهند گرفت؛ ازجمله، تصفیهخانه شهرستان اسلامآبادغرب که پتروشیمی اسلامآبادغرب در آن قرار دارد، برای استفاده از پساب فاضلاب شهرستان اسلامآبادغرب توافقی با شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه انجام داده و بنابراین موضوع آنجا نیازی به حفر چاه و استفاده از آبهای زیرزمینی برای صنایع ندارد.
وی در خصوص صنایع شهرستانهای شرقی استان کرمانشاه نیز ابراز داشت: برای طرحهای بزرگ شامل سه حوزه پتروشیمی بیستون، اوره و آمونیاک و پلیمر که از شهر کرمانشاه هستند بعلاوه پالایشگاه آناهیتا و همچنین نیروگاه حرارتی اینها همگی از پساب استفاده میکنند؛ بر اساس آخرین توافقی که با سازمان صمت انجام گرفت مقرر شد که این صنایع یک کنسرسیوم تشکیل بدهند که با کشیدن یک خط لوله از تصفیهخانه فاضلاب کرمانشاه، پساب شهر کرمانشاه را جایگزین برداشت آبهای زیرزمینی برای برداشت صنایع خود داشته باشند و طبق آخرین خبر، این سازمانها در حال پیگیری اجرای این خط لوله آب هستند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه با ابراز امیدواری از امنیت آب برای ادامه فعالیت صنایع با این سیستم مدیریت افزود: به طبع وقتی این پساب مورد بهرهبرداری قرار گرفت دو اتفاق میافتد، ممکن است در آینده آب زیرزمینی نداشته باشیم و صنایع دچار مشکل شوند، با تصفیه و روند انتقال پساب و استفاده صنایع از این آب تصفیهشده اتوماتیکوار یک آب با امنیت کامل خواهند داشت و بنابراین برای آنها هم یک حاشیه امن از منابع آبی ایجاد میشود.
وی درباره مدیریت صنایع فولادی استان نیز گفت: یکی دیگر از صنایع پرمصرف در حوزه آب شرکت جهانفولاد غرب است که در جاده هرسین قرار دارد. طبق رایزنیهای صورت گرفته و ازآنجاکه یک شرکت دانشبنیان در آن مجتمع در حال طرحریزی برای بهرهمندی از سیستم خشک هست و از طرفی برای اینکه بتوانند پاسخ گوی تولید باشند برای یک بخش قابلتوجه دیگر نیز در حال مذاکره هستند تا بتوانند از پساب تصفیهخانه فاضلاب شهرستان هرسین استفاده کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه معتقد است امروزه حتی شهرداریها هم مکلفاند برای آبیاری فضاهای سبز و برای شستشوهای معابر در خیابانها از این پسابها استفاده کنند وامیدواریم در مرحله بعد از مدیریت منابع آب موردنیاز صنایع پرمصرف آب، شهرداریها که اکنون از آبهای زیرزمینی استفاده میکنند از پسابهای تصفیهشده برای فضای سبز استفاده کنند .