مهدی زنگنه، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ضمن گرامیداشت روز ملی سل با بیان این مطلب گفت: درمیان سایر استانهای کشور، سیستان و بلوچستان و گلستان بیشترین میزانهای بروز و شیوع بیماری سل را در کشور دارا هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ میزان بروز موارد جدید انواع سل در حوزه تخت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ۱۸ نفر در هر صد هزار نفر بوده که بیشتر از ۵۰ درصد موارد را بیماران دارای سل ریوی اسمیر مثبت تشکیل میدهند و در بین مبتلایان به سل بالغ بر ۳۳ درصد را اتباع غیر ایرانی تشکیل میدهند.
زنگنه افزود: همسایگی استان ما با دو کشور افغانستان و پاکستان که در زمره ۲۲ کشور پر خطر دنیا هستند، ضرورت توجه بیش از پیش ما را به این بیماری متذکر میکند.
وی با اشاره به این موضوع که تشخیص و درمان به موقع بیماری سل فعال و عفونت سل نهفته گامهای حیاتی برای از بین بردن سل است، افزود: هر فرد دارای علامت با سابقه سرفه بیش از دو هفته، تعریق شبانه، کاهش وزن و... باید جهت بررسی بیشتر به نزدیکترین مرکز ارائه دهنده خدمت مراجعه کند.
وی گفت: در حال حاضر خدمات تشخیص، کنترل و درمان سل در تمامی مراکز ارائه دهنده خدمت تحت پوشش دانشگاه به صورت رایگان در دسترس میباشد.
وی در خصوص این بیماری گفت: سل (TB) یک بیماری ناشی از باکتری است که معمولاً ریهها را درگیر میکند، اما میتواند سایر قسمتهای بدن مانند مغز، کلیهها یا ستون فقرات را نیز درگیر کند، در بیشتر موارد، سل قابل درمان است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: سل از طریق هوا از فردی به فرد دیگر منتقل میشود، هنگامی که فرد مبتلا به بیماری سل ریه یا گلو سرفه، عطسه، صحبت یا آواز میخواند، باکتری سل وارد هوا میشود. افراد نزدیک ممکن است در این باکتریها تنفس کرده و آلوده شوند.
اگرچه سل قابل پیشگیری و درمان است، اما همچنان یکی از کشندهترین بیماریهای عفونی جهان است که سالانه جان ۱.۶ میلیون نفر را میگیرد، شعار امسال در روز ملی سل که مصادف به ۲۳ مهر ماه میباشد «هم پیمان تا پایان بیماری سل»، نامگذاری شده است.