منطقه سراوان در ۱۷ کیلومتری رشت در جوار زیباییهای شگفت انگیز جنگلهای هیرکانی نزدیک به ۴ دهه میزبان انباشت و دفن زباله این شهر و چند شهرستان دیگر است.
ساماندهی و بهسازی دفنگاه زباله سراوان که به یک بحران زیست محیطی و اجتماعی تبدیل شده است، پس از سفر رئیس جمهور به گیلان (۸ بهمن ۱۴۰۰) در دستور کار قرار گرفت.
برنامه ساخت کارخانههای کود آلی و زباله سوز ۶۰۰ تنی، ساخت تصفیه خانه شیرابههای حاصل از زباله و بهسازی و پوشش محل لندفیل برای حل راهبردی چالش زباله سراوان در نظر گرفته شد.
قرارداد بهسازی لندفیل سراوان هم سال گذشته با حضور شهردار وقت، اعضای شورای اسلامی شهر رشت، معاونین، مدیران شهرداری و مجری طرح منعقد شد.
پیشرفت ۶۵ درصدی پروژه بهسازی لندفیل سراوان رشت
رحیم شوقی، شهردار رشت درباره آخرین وضعیت محل دفن زباله در سراوان گفت: پروژه بهسازی این مرکز هم اکنون حدود ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و طبق برنامه زمانبندی رو به اتمام است.
او افزود: در حال حاضر حدود ۷ هکتار از اراضی لندفیل کاملا کاور شده و قرار است کل منطقه که مساحت آن بالغ بر ۲۱ هکتار است به شکل کامل پوشانده شود تا از نفوذ شیرابه به سمت اراضی و آبهای سطحی و زیرسطحی جلوگیری به عمل آید.
شهردار رشت ساماندهی زبالههای انباشته شده، کاور کردن محل دفن پس از ایجاد شیب مناسب، هدایت شیرابهها به یک حوضچه و پمپاژ شیرابهها به سمت محل تصفیه خانه را از جمله اهداف اجرای پروژه بهسازی مدیریت پسماند سراوان دانست.
شوقی همچنین ممانعت از ریزش زبالهها با دیواره سازی و ایجاد پشتههای خاکی و جلوگیری از اختلاط آب باران با شیرابهها را از دیگر اهداف این پروژه اعلام کرد.
او از اتمام پروژه بهسازی دفنگاه سراوان رشت در ماههای آینده خبر داد و تصریح کرد: پس از سالها معضل پسماند سراوان به سمت مسیر حل شدن خواهد رفت.
بیشتر بخوانید
راه اندازی ۲ خط جدید در کارخانه کود آلی گیلان
شهردار رشت با بیان اینکه راه اندازی خطوط جدید پردازش در کارخانه کود آلی در دست اقدام است، گفت: ۲ خط قدیمی کارخانه بروزرسانی شد و ۲ خط جدید نیز راه اندازی میشود و با این روند امکان پردازش بخش زیادی از پسماند این شهر در کارخانه کود آلی امکانپذیر است.
شوقی همچنین به احداث کارخانه زباله سوز اشاره کرد و یادآور شد: سالن این کارخانه مطابق قرارداد ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
او از رایزنی در راستای اختصاص تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی به کارخانه زباله سوز رشت خبر داد و افزود: این تسهیلات در قالب ۲۰ میلیون دلار ارزی و ۴۰۰ میلیون تومان ریالی اختصاص مییابد.
پایان بهسازی مرکز دفن زباله سراوان تا آبان امسال
محمدرضا احمدی سنگری، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگویی از پایان بهسازی لندفیل سراوان در پاییز امسال خبر داد و گفت: پیمانکار متعهد شده کار بهسازی این مرکز را تا پایان آبان ۱۴۰۲ به اتمام برساند.
او با بیان اینکه پس از گذشت ۴۰ سال، دیگر امکان دفن زباله در سراوان وجود ندارد، تصریح کرد: تمامی تلاش ما بر این است که مرکز دفن زباله دیگری به مانند سراوان و با آن ابعاد و مشکلات در گیلان ایجاد نشود.
تعیین محل لندفیل جدید بعد از تکمیل بهسازی سراوان
مسعود کاظمی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان هم پیش از این تأکید کرده بود به محض تکمیل پروژه بهسازی لندفیل سراوان تا پایان آبان، دفنگاه سراوان برای همیشه بسته خواهد شد و دیگر هیچ عذر و بهانهای در این زمینه از متولیان امر پذیرفتنی نخواهد بود.
به گفته او، همزمان با تکمیل بهسازی سراوان، فرایند ساخت و ایجاد یک دفنگاه اصولی و بهداشتی با رعایت تمامی مسائل زیست محیطی به صورت علمی و کارشناسی و رعایت ملاحظات اجتماعی، در محلی جدید آغاز خواهد شد.
بیشتر بخوانید
تخصیص بودجه قابل توجه برای لندفیل سراوان
حسن کریمی کرنق، رئیس کمیسیون بهداشت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر رشت نیز گفت: بحث زباله سروان از ابر چالشهای این کلانشهر است که خوشبختانه در شورای ششم با توجه به ورود رئیس جمهور، مورد پیگیری قرار گرفت.
او افزود: با تخصیص بودجهای قابل توجه به منظور بهسازی آن، فرآیند انجام کار از آذر ماه سال گذشته آغاز شد و تا آبان ماه امسال ادامه خواهد داشت.
رئیس کمیسیون بهداشت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر رشت تصریح کرد: دغدغه کمیسیون این است که سلامت جامعه بیش از این به مخاطره نیفتد.
خرید زبالهسوز برای سراوان، معطل تخصیص بودجه
جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی، دیگر نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی، اما در گفتوگویی گفت: تعیین زمان برای حل معضل پسماند سراوان امکانناپذیر است.
او با بیان اینکه خرید زبالهسوز برای سراوان، معطل تخصیص ۱۷۰۰ میلیارد تومان بودجه است، افزود: مسئولان قبل از تحقق آن، از تعیین زمان برای حل معضل پسماند این منطقه خودداری کنند.
این نماینده مجلس همچنین به اجرای طرح خاک ریزی و بستن سراوان با هزینه بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اشاره و تأکید کرد: این تجربه موفقیت آمیز نبود و لازم است مکان جدیدی برای انباشت زبالهها انتخاب شود.
بیشتر بخوانید
رایزنی برای جذب اعتبارات کارخانه زباله سوز رشت
جلسه پیگیری حل و فصل جذب اعتبارات کارخانه زباله سوز دوشنبه ۲۰ شهریور با حضور شهردار رشت، مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداریها و دهیاریهای وزارت کشور، مدیرعامل پسماند شهرداری رشت و مدیران شرکت سرمایه گذاری TTS در تهران برگزار شد.
جذب اعتبارات ملی برای ساخت کارخانه زباله سوز رشت حائز اهمیت است و در این راستا مدیران شرکت TTS متعهد شدند؛ پس از تزریق بودجه مورد نیاز در مدت حدود ۲.۵ تا ۳ سال این کارخانه را راه اندازی کنند.
ساخت سوله کارخانه زباله سوز رشت در محل شرکت کود آلی گیلان مراحل پایانی را طی میکند و با فعالیت این کارخانه حجم بسیاری از معضل پسماند رشت برطرف میشود.
استحصال گاز متان برای تولید برق در لندفیل سراوان رشت
در این روز همچنین جلسه بررسی روند سرمایه گذاری حوزه پسماند، زیست توده و بیوگاز لندفیل سراوان در محل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق وزارت نیرو برگزار شد و اجرای کاور و حفر تعدادی چاه در محل لندفیل به منظور استحصال گاز متان برای تولید برق در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.
رایزنی در راستای تأمین اعتبارات و راهکارهای ایجاد جذابیت برای ورود سرمایه گذار در اجرای پروژه تولید برق لندفیل سراوان رشت نیز از جمله موضوعاتی بود که با حضور کارشناسان و مسئولان کشوری بررسی شد.
بیشتر بخوانید
مشکل پسماند گیلان باید ریشهای حل شود
حجت الاسلام والمسلمین اسماعیل صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری گیلان نیز در نشستی با مجمع نمایندگان استان گفت: تصمیم مقطعی برای حل پسماند اشتباه است، این معضل باید ریشهای حل شود.
او با تأکید بر اینکه در خصوص معضل زبالههای گیلان نباید شتاب زده تصمیم گرفته شود، افزود: برای حل مسئله در یک منطقه، محیط دیگر نباید تخریب شود.
به گفته رئیس کل دادگستری گیلان، اگرچه حل این مشکل بر عهده دستگاههای اجرایی است، اما دستگاه قضا برای رفع این معضل به عنوان مطالبه مردمی تخصصی بررسی خواهد کرد.
بیشتر بخوانید
زباله معضل نیست، سرمایه است
زباله در کشورهای پیشرفته دنیا نه تنها معضل نیست بلکه یک سرمایه محسوب میشود، بهرهمندی از تجربههای عملیاتی کشورهای موفق در امر مدیریت پسماند به خصوص گسترش فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ ضرورتی اجتناب ناپذیر است که متأسفانه اهمیت این موضوع در برنامهها و اولویتهای متولیان دیده نمیشود.
به نحوی که معضل بزرگ پسماند سراوان رشت امروزه به یک فاجعه برای محیط زیست شمال کشور تبدیل شده و تجربه ناموفق مدیریت آن در ۴ دهه گذشته، هرگونه خوش بینی به نتیجه پروژههای ساماندهی زباله و پیش بینی از سرانجام این امور را دشوار کرده است.
با این حال باید منتظر ماند و دید آیا دولت سیزدهم میتواند معضل ۴۰ ساله سراوان را سر و سامان دهد؟ و آیا پروژه بهسازی لندفیل در موعد مقرر آن گونه که باید به اتمام میرسد؟