غرب آفریقا عرصه سنتی استعمارگری فرانسه، داستانهای دردناکی از سرقت منابع طبیعی دارد. حالا اما چند وقتی است که کشورهای این محدوده علیه دولتهای دست نشانده فرانسه دست به اعتراض زدند. نیجر، گابن و پیش از این کشور مالی در غرب آفریقا صحنه کودتا بوده است و یک «نه» بلند خطاب به غربیها که تنها به دنبال بهرهگیری از منابع در این کشور هستند، اعلام کردند. جعفر قناد باشی درباره قیامهای کشورهای آفریقایی مانند گابن و نیجر بر علیه کشورهای استعمارگر خصوصا فرانسه تاکید میکند: «گابن کشوری است که نه تنها نفت بلکه اورانیوم هم دارد و فرانسویها با این کودتا ۳ چیز را بسیار مهم را از دست میدهند».
وی ادامه داد: یکی از آنها منابع غنی نفت است. گابن در زمانی عضو اوپک بود منابع بسیار غنی دارد. دیگری بحث اورانیوم است. فرانسویها پس از نیجر از اورانیوم گابن استفاده میکردند و این را از دست دادند و این موضع که برای سوخت انرژی و هستهای بسیار مهم است؛ و موضوع سوم شخصیت فرانسویها در مجامع بین المللی است که بسیار براشان مهم است. فرانسویها افتخار میکردند که ۲۰ کشور آفریقایی هم زبان مستعمره آنها هستند و ۱۴ کشور آفریقایی پول سابق فرانسویها را به عنوان پول ملی دارند.
او ادامه داد: فرانسویها به تمامی این موضوعات افتخار میکردند و گابن نیز کشور کوچکی است، اما تمام چیزهایی که فرانسویها میخواستند را داشتند. گابن کشور بسیار ثروتمندی است و فرانسویها اکنون اگر این قیامها شکل جدی تری به خود بگیرد شرایط به مراتب بدتری را تجربه خواهند کرد.
وی ادامه داد: البته در شرایط کنونی غربیها تا میتوانند مقابل این قیامها و جلوی تسری آن به سایر کشورهای مستعمره آفریقایی را میگیرند و نمیگذارند کودتا شود و اکنون شرایطی برای ادامه این کودتاها وجود ندارد. اما به هر حال این موضوع خواست مردم شده است و همه کشورهای فرانسوی زبان آفریقایی شاهد خیزشهای مردمی علیه استعمار و سلطه فرانسه به پا خواستهاند. از سویی دیگر، دولتهای آفریقایی که فرانسوی زبان هستند اکنون با فشار مواجه هستند.