محققان ویروسشناسی گیاهی گروه گیاهپزشکی دانشگاه کردستان در راستای شناسایی ویروسهای آلودهکننده توتفرنگی ایران با همکاری محققان خارجی موفق به شناسایی یک گونه جدید ویروسی از مزارع توتفرنگی استان کردستان شدند.
در این تحقیق که به تلاش دکتر محمد حاجیزاده و خانم مهندس نسرین قادری از دانشگاه کردستان، دکتر کولونویک از انستیتو بیولوژی مولکولی گیاهی کشور جمهوری چک و دکتر تزانتاکیس از دانشگاه آرکانزاس آمریکا در حال انجام است، توالییابی کامل ژنوم این ویروس تعیین و در پایگاه دادههای ژنومی (NCBI) ثبت شده است.
در بررسی تبارزایی، این ویروس متعلق به جنس کرینیویروس و خانواده کلاستروویریده میباشد و گزارش آن در دوازدهمین کنگره بینالمللی بیماریشناسی گیاهی که در اوایل شهریورماه سال جاری در کشور فرانسه برگزار میشود ارائه خواهد شد. تحقیقات تکمیلی در مورد انتقال ویروس از طریق سفیدبالک در طبیعت و میزبانهای احتمالی آن در جریان است و بعد از تکمیل در یک ژورنال معتبر به چاپ خواهد رسید.
با توجه به اهمیت توتفرنگی در استان کردستان به عنوان یک محصول استرتژیک، شناسایی و تعیین مشخصات مولکولی ویروسهای آلودهکننده آن از چند سال قبل در آزمایشگاه ویروسشناسی گیاهی دانشگاه کردستان آغاز شده است که تاکنون منجر به شناسایی شش گونه ویروسی از قبل شناختهشده و یک گونه جدید شده است.
شناسایی ویروسهای آلودهکننده یک محصول در یک منطقه، قدم اول و اساسی برای انتخاب ارقام مقاوم، غربالگری مواد تکثیری آلوده و صدور گواهی سلامت در یک کشاورزی پایدار و مدرن است.
لازم به ذکر است که ویروسهای گیاهی باعث ایجاد بیماری در انسان نمیشوند اما باعث کاهش کمی و کیفی قابل توجه در محصولات کشاورزی خواهند شد.