مولوی دوستمحمد درواخ، امامجمعه اهلسنت کوهک بیان کرد: به عقیده اهلسنت مسئله عاشورا یک عزای همگانی است و این واقعه قلب همه مسلمانان را عزادار میکند و امروز مسلمانان اهلسنت در ماه محرم مراسمهایی همچون ختم قرآن، سخنرانی و تبیین مظلومیت واقعه کربلا و پخش نذری را برگزار میکنند.
وی ادامه داد: اهلبیت پیامبر (ص) در نظر همه مذاهب از جایگاه رفیع و ویژهای برخوردارند، اما از نظر اهلسنت پرچمداران شهدای اسلام حضرت علی (ع) است و پرچمدار شهدای مظلوم کربلا امام حسین علیهالسلام است.
وی افزود: اهلسنت ارادت ویژهای به اهلبیت بهویژه امام حسین (ع) دارند و این بزرگواران را بهعنوان محور وحدت مسلمانان میشناسند.
وی تصریح کرد: واقعه تاریخی عاشورا غیرقابلانکار است که امام حسین (ع) با یاران اندک خود به مظلومانهترین شکل ممکن توسط یزید، در راه خدا و حفظ دین اسلام در کربلا و روز عاشورا به شهادت رسیده و اهلبیت او که اهلبیت پیامبر (ص) بودند با ظالمانهترین شکل به اسارت گرفته شدند.
امامجمعه اهلسنت کوهک خاطرنشان کرد: مردم اهلسنت اعتقاد دارند که شهادت حضرت امام حسین (ع) برای نجات دین جدش از انحراف و اعتلای هر چه بیشتر دین مبین اسلام صورت گرفت و به همین دلیل همه مذاهب اسلامی بهعنوان یک مسلمان وظیفه دارند که در این ایام حرمتها را حفظ کنند.
وی با اشاره به اینکه ارادت قلبی اهلسنت نسبت به حضرت امام حسین (ع) بر همگان آشکار است تأکید کرد: با آغاز ماه محرم و مخصوصاً ایام تاسوعا عاشورا و به احترام ایام سوگواری امام حسین (ع)، اهلسنت مجالس و مراسم جشن را تعطیل میکنند چرا که محبت خدا و رسول و اولیای خدا از بنیانهای اعتقادی و عملی اهلسنت است.
وی وحدت مذاهب اسلامی را اقدام قلبی و عملی به مشترکات اسلامی عنوان کرد و افزود: تبیین قیام عاشورا در وحدت میان مذاهب اسلامی تأثیرگذار است، در عاشورا به اصول انسانی چون عزت، کرامت، آزادی و به اصول اسلامی چون نبوت، قرآن و سنت بسیار توجه شده است، عاشورا بهعنوان یک مکتب نظری، از توحید، سنت پیامبر، اعتقاد به معاد، امربهمعروف و نهیازمنکر، اهمیت به عبادات گرفته است.
مولوی سید محمد درتکیده یکی دیگر از علمای اهل سنت شهرستان چابهار با تاکید براین نکته که مکتب امام حسین (ع) به مذهب خاصی تعلق ندارد و تمام جهان اسلام را در بر میگیرد، بیان کرد: امام حسین (ع) معلم و اسوه تمام جامعه بشریت است و با قیام عاشورایی خود ضمن احیای دوباره ارزشهای دینی و قد علم کردن در برابر ظلم و ستم درس آزادگی را به جهانیان داده است.
وی افزود: مردم سرزمین مکران، ماه محرم را با نام ماه یا حسین (ع) میشناسند که در واقع برای آنان خاطره شهادت امام حسین (ع) را زنده نگه میدارد.
مولوی درتکیده با بیان اینکه حضرت امام حسین (ع) در بین اهل سنت جایگاه خاصی دارند، گفت: در نزد اهل سنت اصحاب و اهل بیت پیامبر (ص) و یاران پیامبر هر کدام جایگاه ویژهای دارند، اما امام حسین (ع) جایگاه ویژه در نزد اهل سنت دارد چرا که جزء اصحاب پیامبر است و جایگاه اصحاب پیامبر نظر اهل سنت بسیار بزرگ و والاست و همچنین جزء اهل بیت رسول خدا است اهل سنت به اهل بیت رسول خدا احترام بسیار قائل هستند و محبت بسیاری به ایشان دارد.
مولوی عبدالواحد یادگاری، امام جمعه اهل تسنن مسجد امام حسن مجتبی (ع) خاش بیان کرد: محرم همیشه یادآور رشادتها و ایثار شهیدان کربلا برای همه مسلمانان بوده است.
وی افزود: نهضت عاشورا نهضتی سراسر درس برای مسلمانان است و اگر در جامعه اسلامی عدهای با ظلم و ستم سعی در کمرنگ کردن و یا دشمنی با فرامین الهی کردند باید امربه معروف و نهی از منکر صورت پذیرد و برای حفظ اسلام تلاش کرد.
امام جمعه اهل تسنن مسجد امام حسن مجتبی (ع) خاش تصریح کرد: مکتب سیدالشهدا مکتب گذشت، ایثار و آزادگی است هدف بزرگ نهضت امام حسین (ع) حفظ اسلام و مبارزه با ظلم بود و این عاملی است که باعث شده بعد گذشت قرنها هنوز محرم ماه عزا برای مسلمانان باشد.
وی ادامه داد: بانوان ما باید با تربیت اسلامی برای فرزندان خود بزرگترین تبیینکنندگان جامعه و تربیتکنندگان نسلی باشند که در مسیر سنتها و فرایض اسلامی گام برمیدارند.
مولوی یادگاری اذعان کرد: دشمنان تمام تلاش خود را در شکست دادن ما در جنگهای مختلف کرده و هنگامی که ضعف و ناتوانی خود را احساس کردند سعی بر تخریب و تسخیر اذهان و افکار ملتهای مسلمان داشتند و دریافتند هنگامی که ذهن و فکر در تسخیر آنها شود هر خواستهای که داشته باشند براحتی حاصل خواهدشد.
وی عنوان کرد: محرم برای هر قوم و مذهبی در کشور ما قابل احترام بوده و در هرکجای کشور مطابق با فرهنگ آنجا در این ماه به عزاداری سرور و سالار شهیدان پرداخته میشود.
امام جمعه مسجد امام حسن مجتبی (ع) خاش با اشاره به نقش زنان در تبیین نهضت عاشورا بهویژه یگانه بانوی کربلا زینب کبری (س) گفت: دختران و بانوان مسلمان با الگوگیری از حضرت زینب (س) میتوانند هدف قیام کربلا و اهداف والایی که برای آنها قیام کردند را برای جوانان و نوجوانان تبیین کنند و اگر ما نتوانیم فرهنگسازی درست و تبیینی صحیح انجام دهیم مسلماً دشمن این کار را به نفع خود انجام میدهد.
عبدالواحد یادگاری ادامه داد: زمانی که اسلام در خطر نابودی بهدست یزید و یزیدیان بود امام حسین (ع) با یارانش دست به قیامی زد که تا جهان برپاست یاد و نامش زنده خواهد ماند.
وی در پایان با اشاره به اهمیت عزاداری در ماه محرم گفت: نباید اجازه داد عظمت و بزرگی عاشورای حسینی بهدست فراموشی سپرده شود و دشمنان این مراسم مذهبی مهم را به چالش کشیده و کمرنگ کنند.
مولوی یوسف گرگیج، امامجمعه اهلسنت مسجد حضرت محمد (ص) زاهدان بیان کرد: امام حسین(ع) چنان محبوبیتی در میان اهلسنت دارد که در هر خانواده اسم یکی از فرزندان به نام حسین مزین شده است که این عشق و محبت به اهلبیت را نشان میدهد اهلسنت با افتخار نام فرزندان خود را حسین میگذارند و حتی مساجد اهلسنت نیز به نام امام حسین علیهالسلام مزین شده است.
وی ادامه داد: در ایام محرم بهخصوص در روزهای تاسوعا و عاشورا برنامههای مختلفی توسط اهلسنت برگزار میشود، مثل پختوپز غذا، توزیع کمکهای مؤمنانه، کمک به نیازمندان حاشیه شهر را در این روزها داریم؛ زیرا تأکید بزرگان بوده است که در این ایام کمکهای مؤمنانه و نذورات انجام شود.
مولوی گرگیج تشریح کرد: در ایام محرم در مساجد اهلسنت ختم قرآن برگزار میشود، در این ایام اهلسنت در کنار برادران اهلتشیع خود هستند و خود را عزادار امام حسین علیهالسلام میدانند.
وی گفت: هدف و راه امام حسین علیهالسلام امربهمعروف و نهیازمنکر بود قیام امام حسین علیهالسلام وحدت و همدلی میان تمام مذاهب بود امام حسین علیهالسلام متعلق به تمام مسلمانان و آزادیخواهان جهان است.
مولوی قریشی امامجمعه اهلسنت شهرستان فنوج گفت: یکی از اهداف قیام امام حسین (ع) امربهمعروف و نهیازمنکر بود و همچنین اصلاح امت جدش رسولالله (ص) چون در آن زمان ظلم و بیعدالتی بسیار بود مردم آن زمان خودشان برای امام حسین نامه نوشتند و دعوتکردن که آنها را از ظلم نجات دهد.
وی افزود: امام حسین کشتی نجات و راه هدایت است، و هر کس راه و روش امام حسین (ع) را در پیش بگیرد در دنیا و آخرت خوشنام خواهد شد.
قریشی گفت: مام حسین اسلام را با جانفشانی خود ارتقا داد هر کس از راه و روش امام حسین دور شود زیان میبیند.