
در میز اقتصادی امروز موضوع نرخ جدید خوراک پتروشیمیها با حضور سعیدی و هاشم زاده کارشناس حوزه انرژی مورد بررسی قرار گرفت.
سوال: چقدر در حوزه نرخ پتروشیمیها نقدینگی در حال جابجایی است؟
هاشم زاده: حتی با فرمول جدید هم شاهد رانت در نرخ خوراک پتروشیمیها هستیم نرخ خوراک سوخت صنایع حدود ۴۰ درصد است نتیجه تداوم این موارد سبب شده شدت مصرف انرژی کشور افزایش پیدا کند. سال قبل با سقف ۵ هزار تومان نرخ گاز ما به ۸.۵ سنت رسید که پایینترین نرخ بود ۲۱ میلیارد دلار به متانولها دولت گاز فروخت در طی ۱۲ سال، ولی ۱۹ میلیارد ارز آوری داشته اند که یعنی ارزش کاسته داشته است ۹۹ درصد متانول صادرمی شود.
سوال: عدد ۷ هزار تومان را چگونه در نظر میگیرید؟
هاشم زاده: نسبت به هاب صادراتی همین عدد ۲ هزار و ۵۰۰ تومان کم است این صنعت توسعه زنجیره هم ندارد.
سوال: نظر شما چیست؟
سعیدی: اگر بخواهیم گاز طبیعی را تقسیم کنیم به دو بخش مولد و غیر مولد تقسیم میشود بخش قابل توجهی از گاز کشور رها شده است. بخش مولد ما قسمتی است که صادر میشود پتروشیمیها و فولادیها در دوران سخت تحریم ارز آور بودند.
سوال: نظر شما چیست؟
هاشم زاده: بخش مولد یعنی سودی که کسب میکنیم سال ۲۰۲۲ شرکت بزرگ پتروشیمی محصولات خود را کاهش دادند تا صادرات خود را افزایش دهند. سود دهی این شرکتها پتروشیمیها و فولادیها در هلدینگ خود است و اصلا چیزی برای حقوق را نمیآورند این گونه مطرح میشود در حقوق بازنشستگان موثر هستند. مبنا ۷ هزار تومان قانون هدفمندی یارانه است در متانول ما خام فروشی داریم و عملا توسعه زنجیره ارزش وجود ندارد.
سوال: چقدر زنجیره ارزش افزوده مهم است؟
سعیدی: نیروگاهها در ظاهر اقتصادی هستند تضمینی برای صادرات وجود ندارد ما در صنایع زمستان گاز را قطع میکنیم، اما متانول به چین میفروشد و ارز را به کشور میآورد زنجیره ارزش فاکتورهای مختلفی دارد باید در ابتدا پول داشت ما رانت خوراک را به صنایع مختلف میدهیم اگر میخواهیم زنجیره ارزش داشته باشیم باید متانول در اولویت باشد.
سوال: چقدر این نکات درست است؟
هاشم زاده: کاملا قابلیت گسترش صادرات گاز داریم توسعه ارزش زنجیره باید دنبال شود نرخ خوراک باید منوط به توسعه زنجیره ارزش این صنایع شود باید توقف مجوز جدید هم داشته باشیم.