سمینار «بیابانزدایی در کانونهای گرد و غبار شهرستان سرخس» امروز به میزبانی و محوریت شرکت پالایش گاز شهید هاشمینژاد سرخس و با هدف معرفی گیاه «کاپاریس» برای کشت در این شهرستان و مقابله با ریزگردها برگزار شد.
حسن نوریزاده فرماندار سرخس در این سمینار با بیان اینکه در ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی شهرستان پدیده ریزگردها را داریم، گفت: اگر کانون اصلی ریزگردها به طور علمی و مطالعاتی و با استفاده از تصاویر ماهوارهای مشخص نشود کشت این گیاه نجات بخش این منطقه نخواهد بود و اگر در برداشت خاک و برداشت ماسه در کانون اصلی راهحلهای مختلفی را در نظر نگیریم، امنیت رشد این گیاه نیز تحتالشعاع قرار خواهد گرفت.
او افزود: اقدامات عمرانی در خصوص سیلبندها و ایجاد بندهای انحرافی یا بندهای مهار روانابهای که امروز در روستای چشمهشور انجام شده ناکارآمدی خود را به دلیل عدم وجود طرح مطالعاتی و نداشتن گابیونهایی که در بالادستی باید ایجاد میشد؛ از دست داده است.
فرماندار سرخس ادامه داد: عدم حفظ وضعیت موجود اراضی شهرستان، نداشتن متولی واحد توسط دستگاهی خاص، چرای بیرویه دام، ایجاد حصار برای اشخاصی خاص و همچنین خشکسالی، موضوعاتی است که به صورت ترکیبی پدیده ریزگردها را به وجود آورده و باید با راهحلهای ترکیبی به سراغ حل این موضوع برویم.
نوریزاده با تقدیر از آستان قدس رضوی به دلیل امضای تفاهمنامه در زمینه منابع طبیعی و محیط زیست، بیان کرد: این تفاهمنامه با محوریت قرارگاه مبارزه با ریزگردها در فرمانداری سرخس شکل گرفته و به عنوان یک سند بالادستی میتواند به همه حوزهها کمک کند تا بتوانیم این موضوع را کنترل کنیم.
او در ادامه با اشاره به وضعیت تخریب «تخته واویلا» که ۱۴ هزار هکتار است، تصریح کرد: شرایطی فیزیکی «تخته واویلا» به گونهای بود که اگر باد با سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت هم میوزید ذرهای گرد و خاک بلند نمیشد، اما چرا این تخته را تخریب کردیم و امروز سرعت باد ۵۰ کیلومتر بر ساعت که میوزد من به عنوان فرماندار باید بلرزم که امروز جاده مسدود میشود و کودک ۵ ساله سرخسی در این جاده کشته میشود.
نوری زاده اظهار کرد: امروز روستای گنبدلی دیگر قابل سکونت نیست، بیش از ۱۲ روستای سرخس درگیر موضوع ریزگرد هستند بنابراین ما در چند حوزه از خروجی موضوعات دانش بنیان و مسائل علمی استفاده خواهیم کرد و به عنوان پایلوت در یکی از مناطق شهرستان سرخس گیاه «کاپاریس» را کشت میکنیم.
او با اشاره به ایجاد یک کمربند بادشکن طبیعی در اراضی بالادست روستاهای درگیر ریزگرد افزود: جهت کاشت و رشد هرگونه درخت پسته یا تاغ یا گیاه کاپاریس نیازمند این هستیم که یک بادشکن در بالادست به صورت طبیعی اجرا کنیم، زیرا حرکت ریزگردها باعث دفن تاغهای ۲۵ ساله شده است.
فرماندار سرخس در ادامه به اعتبارات مقابله با ریزگردها در دو سال گذشته اشاره کرد و ادامه داد: کل اعتباراتی که ما در دو سال گذشته در حوزه شهرستان سرخس داشتیم ۱۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بوده که از این مبلغ ۳ میلیارد تومان برای طرح تحقیقاتی بوده و پیمانکار آن مشخص شده و کار مطالعاتی در حال انجام است و ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان دیگر نیز برای کشت تاغزارها، نگهداری و آبدهی آنها در منطقه دقبهلول درنظر گرفته شده است.