رئیس قوه قضائیه میگوید: موضع رسمی این قوه درباره عفاف و حجاب این است که با بگیر و ببند هزینهها بالا میرود.
اساس مسائل فرهنگی را باید با مسائل فرهنگی حل کرد؛ اما در این مقوله باید به موضوعات صیانتی و حقوقی نیز توجه داشت اگر چه اعتقاد بر این است چنانچه بخواهیم مسائل فرهنگی را صرفا با بگیر و ببند حل کنیم، هزینهها بالا میرود.
رئیس کل دادگستری در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: موضوع عفاف و حجاب هم مبنای شرعی و دینی دارد و هم قبل از تاریخ اسلام در پیشینه ایرانیان این سبقه وجود داشته است و مردم ایران به عنوان یک مردم متدین شناخته میشود. فرهنگ غرب تا حدودی بر اساس برنامه ریزیها و حجمههایی که دنیای غرب و استکبار دارند در جامعه رخنه کرده است و مردم هم به ویژه این توجه را دارند و عده قلیلی هستند که حیا و عفت را تضعیف میکند و موجب خسارات سنگینی به جامعه میشود.
علی شعبانی گفت: مساله عفاف و حجاب در دستگاه قضا به صورت روزانه مشاهده میکنیم که ریشه بسیاری از مشکلات از جمله پروندههای حقوقی و خانواده ریشه در زیر پا گذاشتن احکام الهی است. انسانها هرچقدر متدینتر باشند امنیت جامعه بیشتر خواهد شد. دنیای غرب دنبال فرهنگ برهنگی است. آنها دنبال برهنگی هستند و به دنبال این هستند که انسانها را به سمت زندگی حیوانی پیش برند.
دادستان قزوین هم در ادامه برنامه گفت: در اغتشاشات پاییز سال گذشته شاهد آن بودیم که دشمن وارد فاز ترکیبی شده است. از ابتدای پیروزی انقلاب تا امروز دشمن جنگهای مختلفی علیه جمهوری اسلامی راه انداخته است. در مواجهه با جنگ ترکیبی باید بسته فرهنگی داشته باشیم که با سلاح ایمان تدوین کنیم. این جنگ علیه بسیاری از کشورها هم اعمال شده است.
حسین رجبی گفت: برخورد قضایی در این زمینه با کسانی است که به صورت سازمان یافته عمل میکنند.
رئیس کل دادگستری استان تصریح کرد: در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه عفاف و حجاب وظایف سه قوه به تفکیک ذکر شده است. ۳۰ دستگاه هم مربوط به قوه مجریه است. اصل این کار ایجابی و فرهنگی است و اگر این دستگاهها به تکالیف خود عمل کنند شاهد این اتفاقات ناگوار نخواهیم بود.
وی اظهار کرد: طبق برنامه ریزیهای انجام شده ۳۰ نفر از مدیران ارشد قضایی استان وظیفه رصد انجام تکالیف دستگاهها را بر عهده دارند. نظارتها هم در حال رصد است و در سازمان برنامه و بودجه هم اعتباراتی برای این امر و آمران به معروف و ناهیان از منکر تعیین شده است. مردم هم نباید فقط از حاکمیت انتظار داشته باشند و اصل امر به معروف و نهی از منکر هم در قانون اساسی و هم در شرع مقدس تکلیف همه است.
دادستان استان عنوان کرد: به ۱۱ دستگاه فرهنگی در زمینه ترک فعلهای صورت گرفته تذکر داده شده است، اما تا امروز هیچ پروندهای برای مدیران استان تشکیل نداده ایم. ۱۷۴ نفر بی حجاب با شناسایی شده اند. برای ۵۰ نفر که به صورت سازمان یافته اقداماتی انجام داده اند پرونده قضایی تشکیل شده است. برای بسیاری از این افراد تذکر دریافت کرده اند که نسبت به رعایت موازین شرعی و قانونی اقدام میکنند.
رجبی گفت: در همه کشورها مردم به قانون احترام میگذارند. قانون برای تنظیم روابط و اصلاح امور تصویب شده است.
رئیس کل دادگستری گفت: از طریق معاونت پارلمانی قوه قضاییه لایحه عفاف و حجاب تنظیم و به هیات دولت و سپس به مجلس ارسال شد. در اثر اعتراض و انتقادات و اشکالاتی که وارد شد دوباره در حال بررسی که به مجلس ارسال شود و در نهایت به تصویب شورای نگهبان برسد. ویژگی قانون اینست که بازدارندگی داشته باشد.
شعبانی تصریح کرد: مبنای ارتکاب عمل در زمینه حجاب و عفاف متفاوت است. افراد سازمان یافته در این زمینه بسیار اندک هستند. در اینکه این عمل جرم است جای بحث نیست، اما اینکه در برخورد با طیفی که سازمان یافته عمل نمیکنند در قانون عفاف و حجاب بیشتر به سمت محرومیتهای اجتماعی بجای حبس خواهد بود.
دادستان استان گفت: حجاب هم در رفتار است و هم در گفتار و نگاه. در سورههای متعدد قرآن سوره نور و سایر سورهها اشاره شده است که جزو احکام وجوبی است. همه افراد باید نسبت به رعایت حجاب اقدام کنند. اگر خانمها نسبت به رعایت پوشش اقدام نکنند مصداق بی حجابی است که در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.
شعبانی اظهار کرد: برای بررسی مساله عفاف و حجاب باید پیامدهای آن در جامعه را در نظر بگیریم. فارغ از مساله شرعی و دینی، به قانون اگر برگردیم میبینیم که در خود کشورهای غربی هم پوششی تعیین کرده اند برای اماکن مختلف و ... آثار و پیامدهای مخرب بی حجابی مبرهن است. در هیچ کشوری نمیپذیرند که فرد خودش میزان تعیین پوشش باشد. اگر قانون را هم قبول نداشته باشیم هرج و مرج جامعه را فرا میگیرد.
رجبی تصریح کرد: در مواد اولیه قانون عفاف و حجاب صراحتا اشاره شده است که نسبت به صنوف ابتدا با تذکر و اگر موثر نبود از ارائه هرگونه خدمات خودداری شود. قانون حمایت از آمران معروف و ناهیان منکر در ماده ۱۸ اشاره کرده است که کلیه صنوف مکلف و موظف به اجرای این قانون هستند و در ماده ۴ این قانون اشاره میکند که مراتب امر به معروف چهار مرتبه است. قلبی، زبانی، نوشتاری و عملی. عمل که به معنای عام است. زبانی و نوشتاری هم وظیفه حاکمیت و هم مردم است. اگر در مرتبه عملی طرف مقابل اگر به تذکر تمکین نکرد به نظر ما نباید نسبت به ارائه خدمات اقدام کنند.
دادستان قزوین گفت: ۵۰ صنف از جمله نمایشگاه بین المللی در این زمینه پلمب صورت گرفت. وضعیت این نمایشگاه اخیرا بسیار بهتر شده است. در این زمینه دستگاههای اجرایی هم همانند صنوف مکلف به اجرای قانون هستند.
رئیس کل دادگستری تصریح کرد: مبحث دوقطبی شدن را نمیتوانیم آنچنان در موضوع عفاف و حجاب به کار ببریم. در این موضوع تکلیف کاملا مشخص است. قانون حمایت از آمران معروف و ناهیان منکر را هم باید در نظر بگیریم. ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر هم بر اساس قانون تشکیل شده است. همه آحاد جامعه باید وظایف قانونی خود را انجام میدهند. معیار و شاخص در این زمینه فقط تکالیف قانونی است که همه باید مقید به انجام آن باشند. نمیتوان به بهانه دوقطبی شدن در برابر انجام فریضه ایستاد و این مساله مردود است.
دادستان قزوین گفت: ۸ جلسه با ضابطین امر به معروف و نهی از منکر انجام شده که دورههای آموزشی هم برگزار شده است و نگاه کلی ما تذکر لسانی و دیدگاه فرهنگی است. بیش از ۲۵ گروه در مناطق مختلف قزوین برای امر به معروف و نهی از منکر حتی قبل از عید مستقر بودند. نگاه پلیس هم در ابتدا نگاه تذکری است.
رجبی اظهار کرد: دنیا و آخرت از طریق همین هیاتهای حسینی دست یافتنی است که این روزها شاهد این مناسک هستیم. متاسفانه فضای مجازی یک فضای مخرب شده است که روزی بیش از یک میلیون خبر علیه جمهوری اسلامی ایران پخش میشود. در این حوزه هم معتقدیم که تقریبا کوتاهی شده است که میتوانستیم با تولیدات فرهنگی جلوی آن را بگیریم.
شعبانی گفت: از همه بالاتر خداوند و انبیا و پیامبران الهی این دستورات را فرموده اند که اگر کسی مرتکب گناه و معصیت شود خداوند تهدید میکند که عذاب دوزخ را بر او اعمال میکنم و ذات انسان بر اینست که اگر تهدیدی بر او نباشد اصلاح پذیر نیست و این الگو در همه کشورها ساری و جاری است.
وی گفت: افرادی که با تذکر متنبه نمیشوند باید از تسری این افراد به جامعه جلوگیری کرد و چارهای بجز بگیر و ببند نیست.
رجبی گفت: در این سه ماه ابتدای سال بیش از ۲ هزار محتوای مجرمانه که اکثر آن در حوزه عفاف و حجاب بود پاکسازی شده است. برای هیچ یک از بانوان استان هم پرونده تشکیل نشده و فقط در اندازه تذکر بوده است. در فضای حقیقی برای افرادی که پرونده تشکیل شده است کاملا اثرگذار بود در مجموعه دادگاهها از حکم تعلیق برای این افراد استفاده شده که کاملا اثرات بهینه داشت.
وی تصریح کرد: در دوران جنگ تحمیلی فرهنگ ایثار و شهادت حاکم بود. چه شد بعد از جنگ از این فضا فاصله گرفتیم؟ این مسائل باید توسط دستگاههای فرهنگی بررسی شود. برگزاری کنسرت در استان یک کار فرهنگی نیست. بعنوان مثال یک فیلم در سینمای خانگی اخیر پخش شد که برخی سکانسهای آن اصلا قابلیت پخش نداشت، اما در این زمینه نیاز به یک برنامه ریزی داریم.
شعبانی گفت: تکلیفی که هم شرعی و هم قانونی است اگر توسط مردم بجا نیاید تاثیرات مخربی بر بنیانهای جامعه خواهد گذاشت. ما در مجموعه دستگاه قضایی هر روز شاهد پروندههایی در حوزه خانواده هستیم که تبدیل به یک چالش شده است و مبنای بعضی از این طلاقها بر اساس همین روابط خلاف شرع و قانون بوده است. غرب هم اکنون دچار این بحران است. دشمن به صراحت اعلام میکند که میخواهد مفهوم مادر را از بین ببرد. با قانون خداوند نمیشود درافتاد. خداوند فرموده است اگر به این قوانین عمل نکنید به تعبیری جامعه از بین خواهد رفت.
دادستان قزوین گفت: لایحه عفاف و حجاب در کمیسیون حقوقی مجلس دچار تغییراتی خواهد شد. محرومیت از خدمات اجتماعی در این قانون بیشتر دیده خواهد شد. از خواهران عزیز خواستاریم که به قانون احترام بگذارند و ما راضی به تشکیل پرونده برای هیچ کس نیستیم. آمران به معروف در استان با زبان آرام اقدام میکنند که امیدواریم مردم عزیز بپذیرند. متاسفانه در این زمینه که با امران به معروف برخورد داشته اند سه نفر دستگیر شده است.
شعبانی گفت: بر اساس قانون افرادی که میخواهند در دستگاههای اجرایی استخدام شوند باید التزام عملی به قوانین داشته باشند.