یوسف اسماعیلزاده معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد گفت: نسبت به این انقلاب و خونهایی که تقدیم به آن شد و با توجه به اینکه در فضای فرهنگ و رسانه ایران فعالیت میکنیم، نقش تأثیرگذاری در گفتمان انقلاب اسلامی داریم که این نقش را باید مجددا بررسی کنیم و ایام محرم و صفر فرصت خوبی برای این کار است.
او افزود: در این راستا شهرداری اقداماتی همچون گذشته در دستور کار دارد. بزرگداشت شعائر و توجه به ایامالله کار دولتی نیست و از همان روز اول از زمان نزول قرآن نیز دولتی نبوده است. زنده نگه داشتن دین ما توسط مردم، جامعه و خانواده صورت گرفته و مجموعههای دولتی باید حمایت حداقلی را داشته باشد.
شکوه شعائر حسینی در سایه کار مردمی
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد ادامه داد: اگر امروز میبینیم هر ساله بر شکوه و عظمت مراسمات امام حسین (ع) افزوده میشود، به این دلیل است که کار مردمی بوده و مجموعه دستگاه فرهنگی شهر هم به این رسیدهاند، چراکه باید زنده نگه داشتن این مناسک و مناسبات مذهبی توسط مردم صورت گیرد، پس ما باید به صورت غیرمستقیم از رویدادهای مردمی حمایت کنیم.
اسماعیل زاده بیان کرد: در دهه اول محرم به هیچ عنوان در فضای مردمی دخالت نمیکنیم، یک بخش از اقدامات ما اقدام حمایتی است، تجربهای در ۲ سال گذشته با ایجاد «حسینیهای به وسعت شهر» داشتیم و حمایتهای حداقلی در تامین امکانات با معرفی هیأت و مجموعههای مختلف صورت خواهد گرفت.
او تصریح کرد: شهرداری در نمایشگاه حسینیهای به وسعت شهر با تخفیف، محصولات خود را ارائه میکند، در کنار این مجموعهها، دستگاههای مختلف توسط مجموعههای مردمی ایجاد میشود، ضمن اینکه مجموعههای حاکمیتی نیز اقداماتی در دستور کار دارند.
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد با اشاره به اینکه هیاتها در سامانه «سما» میتوانند درخواست خود را ثبت کنند، تاکید کرد: یکی از مصادیق فضاآرایی شهری، حضور مردمی و پیوند فضای اجتماعی به محرم است و در سامانه درخواستها بررسی و با توجه به سطح درخواست و وسعت اقدام مشارکتهایی صورت میدهند که به صورت غیرنقدی انجام میشود.
اسماعیل زاده اظهار کرد: مدیریت شهری تلاش کرده حداقل امکانات را فراهم کند. برپایی اقامه نماز، برپایی چند نمایش آیینی، راهاندازی پویش نصب پرچم در سردرب منازل تدارک دیده شده و این اتفاق نمادی از توجه مردم به این ایام است. همچنین «هر خانه یک حسینیه» پویشی است که هرکسی در فضای شهر مشهد حضور دارد، میتواند در این پویش شرکت کند.
او افزود: تفاوت ما با دیگر شهرها این است که ما مجاور حضرت رضا (ع) هستیم و مشهد باید با دیگر شهرهای ایران متفاوت باشد و این تفاوت را میتوان در آیین پرچمگذاری سر در منازل ایجاد کرد.
حمایت از برپایی حسینیههای کودک
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد ادامه داد: از برپایی حسینیههای کودک در قالب بستههای محتوایی و لوازم بازی تحت عنوان «سرباز حسینم» در همین نمایشگاه حمایت و خدماتی ارائه خواهد شد. علاوه بر این «حسینیه کودک» را در معبر گلستان راهاندازی خواهیم کرد و نقالی و پردهخوانی را با مشارکت سازمان تبلیغات اسلامی و همکاری مردمی خواهیم داشت.
حمایت از نمایشهای آیینی در ایام محرم
اسماعیل زاده بیان کرد: حمایت از نمایشهای آیینی نیز جزو برنامههای ماست. در این ایام تعدادی نمایش در ۵ بوستانهای شهر برگزار خواهند شد که «رودپارک»، «ملت»، «کوهسنگی» از جمله این بوستانها هستند.
او از راهاندازی کاروان خودرویی «اذن عزا» به صورت مردمی خبر داد و تصریح کرد: همچنین سومین روز محرم در ۱۲ نقطه شهر کنگره شیرخوارگان حسینی برگزار میشود. این اقدام نیز به صورت مردمی خواهد بود. علاوه بر این نیز پویش «نذر من» تحت عنوان جمعآوری ظروف یکبار مصرف و بازیافت آن است که در راستای حمایت از محیطزیست صورت خواهد گرفت. آبیاری درختان معابر فرعی نیز تحت عنوان پویش «نذر من» است.
معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد تاکید کرد: یکی از مهمترین ماموریتهای شهرداری در این ایام فضاآرایی است که پردهها در همین حسینیه عرضه و بخشی از هزینه را شهرداری تقبل خواهد کرد که این حمایت عملی خواهد شد و بخشی را نیز هیاتها انجام میدهند.
نصب المان با نماد محرم در سطح شهر
اسماعیل زاده از نصب بیش از ۹۰ المان با نماد محرم در سطح شهر خبر داد و اظهار کرد: المانها و یادمانهای امسال که در حال تولید است به عنوان نماد محرم در سطح شهر نصب میشود. همچنین اقدام مشترکی بین شهرداری، پلیس راهور و سازمان تبلیغات اسلامی صورت گرفت که براساس آن ۵۰۰ نقطه برای راهاندازی ایستگاه صلواتی مشخص شده است که در این نقاط مجوز داده میشود.