امروز ۲۰ تیر در میز اقتصادی با حضور سخنگوی صنعت برق رجبی مشهدی و دودابی نژاد معاون برنامهریزی شرکت برق حرارتی در خصوص میزان مصرف برق و تولید برق نکاتی ارائه شد.
سوال: میزان مصرف در روزهای گرم چند روز گذشته چگونه بود؟
رجبی مشهدی: برای تامین برق سه سناریو در نظر گرفته شده است طول شبکه برق گسترده است و زمانی که افزایش مصرف داریم می تواند حوادثی رخ دهد قطعی برق برنامه ریزی شده نداشته ایم امروز در مشهد یک آتش سوزی درخت زیر پست داشتیم که سبب قطع برق چند شاعت شد یا وزش باد ۱۲۰ روز سيستان که سبب قطعی برق شد.
سوال: وضعیت تولید چگونه است؟
دودابی نژاد: هر سال یک برنامه داریم تا نیروگاه ها در حداکثر آمادگی باشند در یک سال گذشته تعمیراتی، بیش از ۱۰۰ هزار مگاوات تعمیرات داشته ایم برخی از نیروگاه چند برنامه را پشت سر می گذارند. اکنون مجموع نیروگاه حرارتی می توانند بیش ۵۲تا ۵۳ هزار مگاوات تولید را داشته باشند و بقیه موارد از بخش های مختلف تامین می شود.
سوال: چقدر ناترازی وجود دارد؟
دودابی نژاد: تا اوج مصرف یک ناترازی بیش از ۱۴ هزار مگاواتی را می توان داشته باشیم که وابسته به نیروگاه های آبی است.
سوال: چقدر سرمایه گذاری برای رفع ناترازی نیاز است؟
دودابی نژاد: در برنامه هفتم و با توجه به رشد ناترازی باید ۳۵ هزار مگاوات ظرفیت جدید ایجاد شود که ۱۳ میلیارد دلار سرمایه نیازمند است که بخشی از آن از طریق صندوق توسعه ملی و فایناس خارجی تامین خواهد شد.
سوال: راندمان تولید چقدر است؟
دودابی نژاد: بین ۳۹ تا ۳۹.۵ درصد راندمان تولید است و یک درصد با راندمان متوسط جهانی فاصله دارد.
بر اساس قانون ششم راندمان نیروگاه جدید باید بیش از ۵۵ درصد باید باشد در وزارت نیرو این حکم قانونی رعایت می شود. بر اساس قانون هفتم باید راندمان نیروگاه به ۴۱ درصد در پایان برنامه برسد.
ظرفیت نامی نیروگاه حرارتی بیشتر ۷۴ هزار مگاوات است که با افزایش دما ظرفیت کاهش پیدا می کند و شرایط جغرافیایی در بهره وری اثر گذار است.
سوال: چرا در ناترازی ها آماری متفاوت است؟
رجبی مشهدی: همین مقدار اعلامی ۱۰ هزار مگاوات است.
نکته مهم خوشبختانه همکاری خوبی در ادارات شده است ادارات حدود ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات برق مصرف می کنند یعنی اندازه استان آذربایجان شرقی. غربی و اردبیل مصرف می کنند که در حال صرفه جویی هستند برخی از نهاد غیر دولتی و عمدتا بانک کمتر موارد صرفه جویی را رعایت می کنند. صرفه جویی ادارات به اندازه مصرف استان قم است.
چقدر پاداش صرفه جویی پرداخت شده است؟
رجبی مشهدی : ۴۰۰ میلیارد تومان پاداش صرفه جویی بوده است. امسال برنامه ریزی شده که ۲ هزار مگاوات صرفه جویی داشته باشیم.
سوال: مردم چگونه صرفه جویی کنند؟
رجبی مشهدی: اوج بار از ساعت ۱۱ تا ۱۷ بعد ظهر و ۲۰ تا ۲۳ است که نباید از وسایل پر مصرف استفاده شود کولر آبی سایه بان داشته باشد و دور کند باشد صرفه جویی خوبی محسوب می شود برای کولر گازی یک درجه که بالا رود ۳ درصد مصرف برق کاهشی می شود. ۳۲ هزار مگاوات اثر برق وسایل سرمایشی است.
سوال: یارانه بد مصرف ها چرا قطع نشده؟
رجبی مشهدی: بر اساس قانون موارد رعایت می شود. سوختی که در نیروگاه است یارانه دارد اگر قیمت ها واقعی شود قانون به شکل کامل رعایت می شود.
سوال: نکته آخر شما چیست؟
دودابی: تا پایان سال علاوه بر واحد های جدید ۲ هزار مگاوات دیگر به بهره برداری می رسد.