شهر قم از دیرباز و نه از زمان ورود تاریخی حضرت معصومه سلام الله علیها به این شهر بلکه از زمانی که صدای غدیر خم را شنید، عُشّ ُآلِ مُحَمَّدٍ وَ مَأوی و پناهگاه شیعیان و محبین اهل بیت (ع) شد و انتقال پیام غدیر را رسالت خود دانست.
این رسالت در دورههای مختلف شاید بروز و ظهور یکسانی نداشته، اما در بزرگداشت تاریخ سازترین و مهمترین روز شیعیان، تقریبا یک شکل خاص داشته است، اما امسال همین شکل خاص، خاصتر هم شده است.
تجربه شیرین و زیست معنوی که با الگوبرداری از اربعین، در جشن نیمه شعبان سالی که گذشت، باعث شده است که تمام هیاتهای مذهبی و گروههای جهادی قم، علاوه بر برگزاری جشنهای بزرگ در اقصی نقاط استان قم و برگزاری پویشهای مختلف، با برپایی موکبهای جشن پایه در امتدار بلوار پیامبر اعظم (ص)، این بلوار را به صحنه حضور مجدد مردم قم پس از نیمه شعبان بدل کنند.
داود فراهانی مسئول اجرایی پویش امیرالمومنین (ع) گفت: در ابتدا این نهادهای مردمی، ۷۰ عنوان برنامه را معرفی کردند و از تیمهای جهادی دعوت به همکاری صورت گرفت و در نهایت ۱۸ عنوان برنامه برای اجرایی شدن تصویب شد.
فراهانی افزود: از جمله کارگروههای تشکیل شده برای این پویش میتوان به اصناف، نذرخون، درمان، اهدای جوایز پدر به فرزندان، آزادی زندانیان، تکریم خانواده شهدای سادات و ایاب و ذهاب و حمل و نقل صلواتی، اشاره کرد. کارگروهی نیز تشکیل شده است که جشنهای محلی و خیابانی در محلات محروم حاشیه شهر برگزار کند. همچنین کارگروههایی برای اسکان زائران و اطعام زائر فراهم شده است.
مسئول اجرایی پویش امیرالمومنین (ع) بیان کرد: برای جشن خیابانی ۱۲ نقطه را در محلات حاشیهای آسیب پذیر شهر قم تعیین کرده ایم و از همکاری شهرداری و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم نیز بهرهمند خواهیم شد.
فراهانی هم چنین از تشکیل کارگروههای اسکان زائران و اطعام زائر خبر داد و افزود: تجربه قبلی ما در عید نیمه شعبان سال گذشته نشان داد که باید در این زمینه نیز ورود کنیم.
دبیر ستاد مردمی اجتماعات مهدوی استان قم با اشاره به برگزاری شادپیمایی بزرگ غدیر تا ظهور در روز عید، از آغاز ارائه برخی موکبها در شب عید غدیر تا شام جمعه خبر داد.
میثم غفوری در گفت و گویی بیان کرد: بخشی از خدمات پذیرایی در راستای اطعام روز غدیر خواهد بود که در روایت تاکید بسیاری بر این امر شده است و برنامههای شاد فرهنگی و هنری برای قشرهای مختلف و سنین متفاوت تدارک دیده شده است.
غفوری گفت: برخی از موکبها از شب عید غدیر در بلوار پیامبر اعظم خدمات رسانی خود را به زائران شروع خواهند کرد، اما عمده فعالیتها در روز غدیر و همزمان با آغاز شادپیمایی غدیر تا ظهور خواهد بود.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران از برپایی کاروان شادی غدیر تا ظهور همزمان با عید سعید غدیر خبر داد و گفت: حرکت این کاروان مردمی همزمان با روز عید سعید غدیر از ابتدای بلوار پیامبر اعظم (ص) تا مسجد مقدس جمکران خواهد بود.
حجت الاسلام مهدی حسین آبادی با اشاره به حرکت کاروان بزرگ شادی غدیر تا ظهور است گفت: این حرکت از سال ۹۵ با همت مجموعههای مختلف استان قم و تأییدات مراجع عظام تقلید آغاز شده است و امیدواریم که امسال نیز شاهد حرکت پرشور مردم باشیم.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه این کاروان از حرم مطهر حضرت معصومه (س) به سمت مسجد مقدس جمکران حرکت خواهد کرد، گفت: حرکت این کاروان روز جمعه همزمان با عید سعید غدیر خم از ساعت ۱۷:۳۰ از ابتدای بلوار پیامبر اعظم آغاز میشود.
حجت الاسلام حسین آبادی با بیان اینکه برای این کاروان امسال شعار «ایمان به غدیر و امید به ظهور» در نظر گرفته شده است،عنوان کرد: در پایان حرکت کاروان، نماز مغرب و عشا به امامت حجت الاسلام والمسلمین میرباقری در مسجد مقدس جمکران اقامه شده و مراسم تجدید عهد و پیمان با حضرت ولیعصر (عج) برگزار خواهد شد.
مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم نیز از برپایی ۱۰ غرفه ویژه کودکان و نوجوانان در مسیر حرکت کاروان غدیر تا ظهور از حرم مطهر بانوی کرامت تا مسجد مقدس جمکران خبر داد.
محمد غفاری افزود: به مناسبت دهه امامت و ولایت و با هدف تبیین معارف اسلامی و ارزشهای دینی، علاوه بر برگزاری جشنهایی در ۱۰ مرکز کانون پرورش فکری و برپایی غرفههایی در مسیر حرم تا جمکران، در ۲ روستا و یک منطقه محروم قم جشنهایی برگزار میشود.
او به برگزاری جشنها در یک روستای شهر جعفریه و همچنین جنت آباد اشاره و بیان کرد: این جشنها در روز عید غدیر با حضور مردم و کودکان و نوجوانان برگزار میشود.
غفاری به مناطق آسیب خیز و محروم اشاره و بیان کرد: اولویت برگزاری برنامهها در این مناطق است به طوری که ویژه برنامهای در منطقه اسماعیل آباد برگزار میشود.
حرم مطهر حضرت معصومه (س) نیز در شب و روز عید سعید غدیر خم پذیرای شیعیان امام علی (ع) برای حضور در جشنها و آیین هاست.
پنجشنبه ۱۵ تیرماه پس از نماز مغرب و عشاء مراسم جشن حرم مطهر با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین میرباقری و مداحی سید مهدی میرداماد برگزار میشود.
روز جمعه ۱۶ تیرماه نیز ساعت ۱۰ صبح قرائت خطبه غدیریه توسط حجت الاسلام والمسلمین ضیائی ترتیب مییابد.
در شامگاه عید غدیر خم و پس از اقامه نماز مغرب و عشا جشن عید غدیر با سخنرانی حجت الاسلام حامد کاشانی و مداحی مهدی سلحشور و سید رضا تحویلدار برگزار خواهد شد.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی قم و رئیس ستاد برگزاری دهه امامت و ولایت این استان گفت: برای ایام دهه امامت و ولایت بهویژه عید غدیر خم ۲ هزار عنوان برنامه، مراسم و پاسداشت در قم دیده شده، که طی این روزهای فرخنده و مبارک در حال برگزاری است.
حجتالاسلام محمدحسن ذاکری افزود: محورهای اصلی این برنامهها، جشنها و برپایی آیینهای شادی و سرور برای خانوادهها بهویژه کودکان و نوجوانان است.
او ادامه داد: توزیع غذای نذری غدیر که جزو سفارشهای مهم این روز مبارک است نیز توسط خیران و با محوریت حرم حضرت معصومه (س) پیگیری میشود و شاهد اطعام گستردهای خواهیم بود.
ذاکری گفت: مواسات مومنانه، دستگیری از خانوادههای بیبضاعت، آزادی زندانیان نیازمند و جرائم غیرعمد، تهیه جهیزیه برای نوعروسان مستمند نیز توسط کمیته امداد امام (ره) و خیران انجام میگیرد.
رئیس شورای تبلیغات اسلامی استان همچنین اجرای برنامههای متنوع جشن و شادی در بوستانهای شهر را مورد توجه قرار داد وعنوان کرد: محوریترین برنامه این ایام، حرکت کاروان شادی غدیر تا ظهور است که ساعت ۱۷:۳۰ روز عید غدیر از ابتدای بلوار پیامبر اعظم (ص) به سمت مسجد جمکران خواهد بود.
او اضافه کرد: در مسیر حرکت این کاروان، از سوی ستاد مردمی، موکبهای متعددی برای پذیرایی و مباحث فرهنگی برپا میشود.
رئیس ستاد دهه امامت و ولایت قم با اشاره به اجرای برنامه بیعت با امام زمان (عج) بعد از نماز مغرب و عشای روز عید غدیر بیان کرد: یکی از نکتههای مهم و برجسته در خطبه غدیر پیامبر (ص) توجه به حضرت، ولی عصر (عج) است، به همین مناسبت این کاروان حدود هشت سال است که برگزار میشود.
رئیس ستاد دهه امامت و ولایت قم یادآور شد: مانند همیشه قم شروع کننده حرکتهای پر خیر و برکت در کشور و عرصه بینالمللی است، این حرکت مبارک و اجتماعهای غدیریه از این استان آغاز شده و امسال هم به شکل گستردهای ادامه مییابد.
مدیر پشتیبانی مسجد مقدس جمکران از امکان مشارکت بانیان و خیرین در پویش «اطعام غدیر» به منظور تهیه و توزیع ۳۰ هزار وعده غذا در روز عید سعید غدیر برای توزیع بین زائران و میهمانان میعادگاه منتظران خبر داد.
مجید سلیمیان ضمن اشاره به اینکه از اعمال تاکید شده در روز عید غدیر موضوع اطعام است، عنوان کرد: مسجد مقدس جمکران برای احیاء این سنت حسنه و از باب تعظیم شعائر الهی، در صدد اطعام زائران و مشتاقان در این روز بزرگ میباشد.
او ادامه داد: به این منظور در آستانه عید فرخنده غدیر خم، دفاتر نذورات مستقر در مبادی ورودی و صحنهای مختلف مسجد مقدس جمکران آماده دریافت میزان مبالغ عاشقان و منتظران امام زمان (عج) برای مشارکت در پویش اطعام غدیر هستند.
همچنین مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام در استان قم گفت: ۱۵ هزار پرس غذای گرم به مناسبت عید سعید غدیر خم بین خانوادههای کم برخوردار قم توزیع میشود.
احمد عبدی افزود: بنیاد احسان ستاد اجرایی فرمان امام در استان قم قرار است پویش اطعام غدیر را به مناسبت عید غدیر در استان قم اجرا کند.
عبدی با بیان این که این پویش با مشارکت گروههای جهادی انجام میشود، ادامه داد: این پویش به یاد دو شهید بزرگوار قمی، شهید سجاد روشنایی و شهید لطفی نیاسر اجرا میشود که در آن ۱۵ هزار پرس غذای گرم در مناطق محروم و کم برخوردار شهر قم توزیع خواهد شد.
عبدی بازه زمانی این پویش را روزهای ۱۵، ۱۶ و ۱۷ تیرماه جاری اعلام کرد.
در جشن بینالمللی ویژه بانوان و دختران غیرایرانی، فرزندان غدیر از تمام دنیا در نگین جهانشهر قم گرد هم میآیند تا به پاسداشت عیدسعید و فرخنده ولایت شادمان باشند.
این جشن روز شنبه ۱۷ تیرماه ساعت ۱۶:۳۰ با حضور مسئولین کشوری در شبستان بزرگ حضرت امام خمینی (ره) حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار میشود.