روتاویروس یک ویروس مسری است که باعث عفونت شدید دستگاه گوارش به خصوص در نوزادان و کودکان خردسال می شود.
این ویروس مجرای روده را آلوده می کند و عامل اصلی اسهال شدید در کودکان خردسال است.
رعایت بهداشت مانند شستن مرتب دستها یکی از راههای مهم پیشگیری از روتاویروس است؛ اما واکسیناسیون بهترین راه برای جلوگیری از عفونت ناشی از آن خواهد بود.
دکتر عمادالدین حاجینژاد گفت: روتاویروسها معمولا موجب اسهال آبکی غیر خونی در اطفال زیر ۵ سال شده و علائمی مانند تب و لرز، سر درد و بدن درد، درد شکم و بی اشتهایی را به همراه دارند. نکته قابل توجه این است ک این بیماری فقط در اطفال نیست و افراد با سنین بالاتر مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر که با اطفال در ارتباط هستند هم در معرض خطر قرار دارند.
وی افزود: روش انتقال روتاویروس معمولا از طریق تماس با فرد آلوده و رعایت نکردن بهداشت فردی بعد از تماس ( مانند نشستن دستها یا لمس سطوح آلوده به ویروس و خوردن خوراکیهایی که در آنها مقدار کافی ویروس وجود دارد ) است؛ از لحاظ شیوع می توان گفت یکی از شایعترین علل عفونتهای گوارشی است که در فصول ابتدایی سال که هوا نه چندان گرم و نه چندان سرد است بیشتر دیده میشود.
او ادامه داد: به طور کلی این بیماری چندان خطرناک نیست و راحت درمان می شود و روش درمان آن جایگزینی مایعات و استفاده از پروبیوتیکها و ors است؛ اما چنانچه رسیدگی درست و درمان مناسب انجام نشود، به علت از دست رفتن آب زیادی از بدن شخص مبتلا (که اغلب شامل اطفال میشود) میتواند باعث آسیب به کلیهها و در صورت عدم تشخیص بهموقع باعث آسیبهای جدیتر و حتی مرگ شود.
واکسن روتاویروس برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ به بازار معرفی شد. پیش از آن ابتلای کودکان خردسال با حداقل یک بار عفونت روتاویروس رایج بود. از زمان معرفی واکسن، میزان بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از روتاویروس به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.