سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد سال ۲۰۲۴ میلادی را به منظور تاکید بر نقش شترها در حفاظت از اکوسیستمها، حفظ تنوع زیستی و تأمین امنیت غذایی در مواجهه با تغییر اقلیم، به عنوان سال بینالمللی شتر اعلام کرده است.
در این مراسم، یوباک دهوج جی سی، نماینده موقت سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران طی پیامی بر اهمیت مسائل جهانی از جمله امنیت غذایی، تغییر اقلیم و نقش قابل توجه شترها در مقابله با این چالشها تاکید کرد.
دهوج جی سی در ادامه افزود: تغییر اقلیم، خطرات امنیت غذایی را، به ویژه برای کشورها و جمعیتهای آسیب پذیر، تشدید میکند. این امر منجر به تضعیف معیشت روستایی، تخریب اکوسیستمها و اختلال در سیستمهای غذایی میشود. علاوه بر این، جوامع بومی که به شدت به تنوع زیستی برای تأمین معاش خود متکی هستند، با ادامه کاهش تنوع زیستی با آسیبپذیری شدیدتری مواجه میشوند.
او با اشاره به صنعت دام به عنوان محوری مهم در تولید غذای جهانی، گفت: در صنعت دام، ما با چالشهای متنوعی از جمله تغییرات آب و هوایی، بیماریهای نوظهور، رقابت برای منابع طبیعی و تقاضای رو به رشد برای مواد غذایی با منشأ حیوانی روبرو هستیم.
نماینده موقت فائو در ایران، با تاکید بر نقش قابل توجه شترها، گفت قرنها، شترها از بادیهنشینان، عشایر و دامداران حمایت میکردند و در شرایط سخت آب و هوایی که سایر دامها در آن دچار مشکل میشدند، رشد میکردند. سازگاری، مطیع بودن و پایداری شترها، آنها را به چشماندازی جذاب برای اهلیسازی و افزودهای حیاتی به زنجیره غذایی تبدیل میکند.
با توجه به اهمیت شترها، ما هر سال در تاریخ ۲۲ ژوئن روز جهانی شتر را گرامی میداریم. با گذشت هر سال، علاقه و حمایت از توسعه پرورش شتر پیوسته افزایش مییابد و بر پتانسیلهای بکر آنها تأکید میکند.
شایان ذکر است که نمایندگی فائو در ایران از طریق برنامه همکاری فنی خود در حفظ شتر دوکوهانه، در خط مقدم تلاش برای حفاظت از این گونه استثنایی از پرتگاه انقراض، از دیدگاه حفاظت از تنوع زیستی قرار دارد.
دهوج جی سی افزود: امروز، هدف ما تعمیق درک سیاست گذاران از اهمیت شتر و حمایت از ادغام آن در سیاستهای تحقیق و توسعه است. ما با هم میتوانیم به سمت آیندهای امن تر و پایدارتر برای تولید مواد غذایی قدم برداریم.
فائو آمادگی خود را برای ارائه پشتیبانی فنی از توسعه راهبردهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت افزایش جمعیت شترهای دوکوهانه که قرار است توسط دولت، مراجع ذیربط و انجمن علمی شتر ایران تهیه شود، اعلام کرد.
همچنین مقرر شد دولت تعاونی تازه تأسیس شتر را در اولویت قرار داده و تلاشها در راستای جذب بودجه ملی و بین المللی برای حفاظت از شترهای دوکوهانه افزایش یابد.
توجه به اکوتوریسم با تمرکز بر معرفی شترهای دوکوهانه و برنامه ریزی بلندمدت برای مطالعات عملیاتی از دیگر مباحث مطرح شده در این رویداد بود.