به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، توسعه افقی شهرها یکی از مهم ترین برنامه های است که علاوه بر کاهش هزینه های ساخت زمینه ساز تسریع در روند اجرای پروژه های ساخت وساز در کشور شده و از سوی دیگر زمینه ساز کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها به ویژه تهران می شود.
براساس این گزارش اکنون در برخی از شهرهای کشور از جمله یزد و طبس این طرح اجرا شده که آثار اجرایی آن در طول چند ماه گذشته بسیار مشهود بوده است، به طوریکه بسیاری از متقاضیان و همچنین سازندگانی که اجرای واحدهای نهضت ملی مسکن را به صورت ویلایی در دستور کار خود قرار داده اند از انجام آن رضایت داشته و اعلام کرده اند که هزینه های ساخت این واحدها به صورت چشم گیری کاهش داشته است.
در همین رابطه فرشید ایلاتی کارشناس مسکن در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه اجرای طرح توسعه افقی شهرها مهم ترین راهکار در اجرای پروژه های نهضت ملی مسکن به شمار می رود، افزود: با اجرایی شدن این طرح زمینه ساز کاهش هزینه های ساخت وساز و همچنین تسریع در روند اجرای این پروژه ها خواهیم بود.
او ادامه داد: در سال های گذشته به این موضوع توجه ای نشده و از سوی دیگر وجود برخی از موانع در وزارت راه وشهرسازی از جمله مقاومت معاونت شهرسازی و معماری برای جلوگیری از توسعه افقی شهرها خود باعث شده که اجرای این طرح در برخی از شهرها از جمله تهران با کندی اجرا شود.
او افزود: در سال های گذشته متناسب با افزایش جمعیت شهرها توسعه افقی صورت نگرفته و ساخت وساز به صورت عمودی تراکم فروشی شده است.
ایلاتی گفت: متأسفانه ما در بحث متراکم سازی اصول شهرسازی را رعایت نکردهایم و فاصله ساختمانها از یکدیگر، فاصله معابر، کوچهها، خیابانها و سرانهها، هیچ کدام لحاظ نشدهاند. به همین دلیل ما در شهرها ی همزمان فشرده سازی و متراکم سازی را داشتهایم.
در طرح مسکن مهر نیز که تعداد افراد زیادی صاحبخانه شدند، تراکم بالا به واسطه بلندمرتبه سازی باعث شد کیفیت این واحدها از نظر تأمین آرامش و آسایش ساکنان آنها افت کند. به ویژه اینکه واحدهای مسکن مهر عموماً در حاشیه شهرهای بزرگ یا در شهرهای کوچک احداث شدهاند که متقاضیان آنها کمتر با شلوغی و پیامدهای آن سازگاری دارند.
به همین دلیل مقرر شده است که در اجرای پروژه های نهضت ملی مسکن رویکرد عمودی سازی شهرها جای خود را به شهرسازی افقی دهد و در مناطقی که زمین به اندازه کافی وجود دارد، مسکن ویلایی و یک طبقه ساخته شود. این رویکرد باعث میشود مهمترین ایراد طرح مسکن مهر برطرف شود و واحدهای ساخته شده با فرهنگ ساکنان آن سازگاری بیشتری داشته پیدا کند.
طبق مصوبه چهارمین جلسه شورای عالی مسکن نیز اولویت دولت، احداث خانههای یک طبقه عنوان شده است که باید در نتیجه آن زمینه تراکم مطلوب ۶۰ نفر در هکتار فراهم شود که حال امیدوار هستیم با عدم مقاومت شورای عالی شهرسازی و معماری در این بخش شاهد توسعه افقی در شهرها باشیم.