حسین بیگلری دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت : در گذشته ایران مهد پرورش پهلوانان و الگوهای ورزشی بود که عناوین بینالمللی و جهانی ارزشمندی را کسب کردند، اما طی چندین سال اخیر برخی جوانان و ورزشکارانبرای دستیابی به مقام قهرمانی به هر قیمتی و بدون هرگونه مشورت با پزشک و کارشناس تغذیه به مصرف داروهای ممنوعه نیروزای ورزشی و سو مصرف مکملهای غیرمجاز روی آوردهاند.
وی افزود: علت رویآوردن ورزشکاران به مصرف داروهای ممنوعه نیروزای ورزشی و سو مصرف مکملهای غیرمجاز مسائل روحی و روانی آنها است که فرد تصمیم دارد برای به نمایش گذاشتن صحنه کسب عناوین قهرمانی این آسیبها را بهجان بخرد که در نتیجه آن طی سالهای اخیر شاهد افزایش عوارض متعدد جسمی، روحی، روانی و اجتماعی بر سلامت افراد بودهایم.
بیگلری تصریح کرد: قرار بود که ورزش برای ما سلامتی را به ارمغان آورد و در کنار تغذیه سالم با ورزش کردن صحیح، سلامتی ایدهآلی را بدست آوریم، اما بهدنبال رویآوری به سمت استفاده از داروهای نیروزا میبینیم بسیاری از افراد دچار عوارض متعدد کلیوی، کبدی، عروقی، قلبی، سیستم اسکلتی، استخوان و پوستی میشوند.
وی عنوان کرد: استفاده از داروهای نیروزا میتواند عوارض روانی متعددی ایجاد کند که اساتید گروه روانپزشکی از آن بهعنوان عوارض پیچیده روحی-روانی یاد میکنند و شامل پرخاشگری، خشونت و نزاع است که اکنون به یک آسیب فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده است.
بیگلری تصریح کرد: در ساخت داروهای نیروزا انواع هورمون حتی به شکل غیرانسانی، انواع کورتن به ویژه دگزامتازون، هورمون انسولین که مورد نیاز بیماران دیابتی است، هورمون رشد که مورد نیاز کودکانی است که دچار تاخیر رشد شده اند، انواع داروهای مربوط به سرطان سینه بانوان که تحت عنوان چربیسوز از آن استفاده میشود بهکارگرفته شده که باعث ایجاد عوارض متعددی بر روی سلامت افراد میشود و ریسک بروز سرطان، فشار خون بالا، دیابت و کبد چرب را به شدت افزایش میدهد.
وی افزود: آنچه سبب افزایش عوارض استفاده از داروهای نیروزا میشود این است که اکثر این داروها و مکملهای غیرمجاز از مبادی غیررسمی وارد کشور شدهاند در نتیجه تقلبی، تاریخ اعتبار گذشته و آغشته به مواد روانگردان هستند که شدت این آسیبها را بسیار بیشتر میکند.
بیگلری گفت: نقش والدین و خانوادهها و رسانهها در افزایش آگاهیبخشی صحیح به گروه نوجوانان، جوانان و ورزشکاران بسیار حائز اهمیت است بهواسطه اینکه برخی از افراد از روی بدآگاهی یا عدم آگاهی با عناوین فریبندهای مثل گیاهی بودن این داروها، چربیسوزی، ایجاد استایل بدنی مناسب تحت تاثیر قرار میگیرند و به مصرف مواد نیروزا روی میآورند که عوارض جبران ناپذیری را بهدنبال دارد.
دبیر کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اذعان کرد: افراد باید ورزش سلامتمحور را در پیش بگیرند که در ازای انجام آن از فواید ورزش بهرهمند شوند اخلاق ورزشی را بهعنوان مهمترین رکن و روح اصلی ورزش فراموش نکنند، زیرا مصرف داروهای نیروزا با روح و اخلاق ورزشی منافات جدی دارد.
بیگلری خاطرنشان کرد: از آنجا که خرید و فروش داروهای نیروزا در فضای مجازی به شکل اینترنتی انجام میشود، آمار دقیقی از میزان مصرف آن نیست، اما گروههای مختلف پزشکی نسبت به عوارض این داروها بر سلامت افراد هشدار دادند تا جایی که یکی از مسائلی است که به مداخله دستگاههای ذیربط نیار دارد.
وی افزود: از نظر قانونی سازمان ورزش و جوانان بهعنوان متولی قانونی در حال انجام فعالیتهای متعددی است و در راستای افزایش دانش سلامت، دانشگاه علوم پزشکی به عنوان دیدهبان سلامت جامعه در این زمینه با ارائه آموزش و اطلاعرسانی به مردم، نقش مهمی بر عهده دارد .