سازه آرامگاه شیخ اجل سعدی شیرازی، که هم به لحاظ قدمت، هم از نگاه معماری، واجد ارزش بوده و یکی از مهمترین جذابیتهای گردشگری ایران به شمار میرود؛ به شدت نیازمند مرمت و بهسازی است، وگرنه شاهد ویرانی حداقل بخشی از آن خواهیم بود.
آرامگاه این شاعر بزرگ پارسی، که شهرتش جهانگیر شده و یکی از نمادهای فرهنگ و ادب ایرانی اسلامی به شمار میرود و عام و خاص، همواره از کلام و حکمتش، در سخنوری، بهرهها گرفتهاند و در وصفش، بزرگداشتها برگزار و تکریمها و تجلیلها کردهاند به واسطه کمتوجهی به نگهداریهای فنی و تخصصی، در معرض مخاطراتی قرار گرفته است که اگر بیتوجه از کنارشان بگذریم، ویرانی آن را باید نظارهگر باشیم.
طی حداقل ۷ دهه گذشته، علیرغم اقداماتی برای مصفا کردن باغ و آب و جاروی مدام محوطه و گلکاری و چمنآراییهای مکرر، هیچ گاه به تقویت، بهسازی و حتی نوسازی سازه اصلی بنای آرامگاه، توجه جدی و اثرگذار نشده است.
بیشتر بخوانید
بدهی؛ کار را به قطع آب در آرامگاه سعدی کشاند؟!
طرح ورودی بنای اصلی آرامگاه سعدی، توسط «آندره گدار» هنرمند شهیر فرانسوی، طراحی شد و پس از آن مجموعه کلی بنا سال ۱۳۲۹ به دستور علی اصغر حکمت و توسط محسن فروغی، معمار برجسته ایرانی، طرح و اجرا شد؛ و امروز نیاز به مرمت و بهسازی از هر ستون و سنگ آن به گوش میرسد.
به نظر میرسد که اگر نسبت به اختصاص اعتباری مناسب برای مطالعه دقیق و اجرای طرحهای مرمتی و بهسازی و نوسازی، اقدامی سریع به دست متخصصان انجام نشود، عاقبت کار، پشیمانی خواهد بود و بس.
آرامگاه شیخ اجل، همه ساله محل جذب گردشگران و بازدیدکنندگان پرشماری بوده و همواره در ردیف چند مکان پربازدید کشور قرار داشته است و امسال تنها در بازه زمانی تعطیلات نوروزی، بیش از ۲۴۵ هزار نفر از آن بازدید کرده اند.
محمدتقی قلعه نویی معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس در این باره اظهار کرد: طرح مقاومسازی و تقویت سازه آرامگاه توسط مشاور طرف قرارداد اداره کل تهیه شده و پیگیریهای لازم در خصوص درخواست اعتبار به منظور شروع عملیات صورت گرفته که پس از تخصیص اقدامات اجرایی بر اساس طرح مذکور بهزودی انجام خواهد پذیرفت.
او افزود: مرمت و بازسازی بناهای تاریخی از اهمیت خاصی برخوردار است چراکه این امر به حفظ تاریخ، هویت و فرهنگ استان کمک میکند. همچنین رفاه و آسایش را برای بخشی از جامعه که به آنها علاقمند هستند فراهم میکند.
قلعه نویی ادامه داد: در حقیقت مرمت، احیا و مراقبت از آثار تاریخی و تمدنی جزو ضرورتهای فرهنگی و سرمایهگذاری در این حوزه است و این اقدام نیاز مبرم جامعه امروز و پشتوانهسازی برای نسل فردا است.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس اظهار کرد: بناهای تاریخی ارزش زیادی برای جامعه جهانی دارد و همه در حفظ و نگهداری این اماکن باارزش تاکید دارند، بدون شک ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس نیز تمام تلاش خود را برای حفظ و نگهداری این آثار باارزش بکار گرفته است.
منبع: ایسنا و ایرنا