احمد کاظمی کارشناس مسائل اوراسیا در ارتباط با انتخابات ترکیه و تغییرات احتمالی در سیاستهای این کشور گفت: انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در ترکیه که به درستی در داخل و خارج ترکیه به عنوان انتخابات قرن انتخاب شده از نظر بسیاری اهمیت ویژهای دارد و این موضوع در ماههای اخیر خود را در فرآیند انتخابات نشان داده است.
وی گفت: این انتخابات حدود ۲ دهه پس از آغاز حکمرانی حزب عدالت و توسعه اردوغان برگزار میشود و نوعی همه پرسی نیز درباره تداوم و یا تعدیل سیاستهای اردوغان و دولت ترکیه در منظر اذهان عمومی نیز است.
وی افزود:این انتخابات و نتایج آن و به دور دوم کشیده شدن انتخابات به نوعی میتوان گفت که بزرگترین شکست حزب عدالت و توسعه در ۲ دهه اخیر محسوب میشود و تقریبا در هیچ کدام از انتخابات گذشته حزب عدالت و توسعه و اردوغان چنین نتیجهای را کسب نکرده بود. این انتخابات و این نزدیک بودن نتایج آرا در شرایطی است که مخالفین معتقد هستند که حزب عدالت و توسعه خصوصا در یک دهه اخیر و پس از کودتا ۲۰۱۶ عملا فضای برابر رقابت و رسانه و دسترسی مخالفین به رسانه را در جامعه ترکیه از بین برده و این انتخابات در یک فضای نا برابر رسانهای برگزار شده و در نتیجه همین نتایج هم نشان میدهد که انتقادات جدی به سیاستهای عدالت و توسعه وارد بوده است.
وی ادامه داد: با پیگیری شعارهای انتخاباتی مخالفان حزب اردوغان می توان فهمید که در کنار مباحث داخلی مثل تورم و مشکلات ایجاد شده توسط زلزله و کرونا به نظر میرسد مخالفان روی بخشی از سیاستهای منطقهای اردوغان و حزبش به ویژه در غرب آسیا معطوف به سوریه و عراق و همچنین منطقه قفقاز متمرکز شده اند این که کلیچداراوغلو به جای طرح ناتو که بحثی به ظاهر ترانزیتی از ترکیه به آسیای مرکزی است و در آن تغییر مرزهای بین المللی در جنوب ارمنستان پیش بینی شده طرح جاده ابریشم جدید را مطرح میکند که در واقع اتصال سین ترکیه از طریق ایران را مطرح میکند این نشان میدهد که مخالفان روی نقاط ضعف اردوغان حساب باز کرده اند و وقتی چنین طرحی را مطرح میکنند یعنی بررسی کرده اند و میدانند که مردم ترکیه نیز به دنبال آن هستند که در منطقه به دنبال همگرایی روابط باشد نه ایجاد تنش و واگرایی و به خطر انداختن تمامیت ارضی کشور ها.
کاظمی تاکید کرد:البته در یک ماه اخیر حزب آقای اردوغان تلاش کرد تغییراتی را در سیاستهای خارجه خود در خصوص سوریه و مباحث غرب آسیا داشته باشد منتها این حرکات نیز در نظر افکار عمومی ترکیه چندان مورد اهمیت قرار نگرفت.
وی افزود:به نظر میرسد در صورتی که در دور دوم انتخابات کلیچداراوغلو برنده انتخابات شود طبیعتا یک تغییر قابل توجه در عرصه سیاست خارجه ترکیه به ویژه در حوزه سیاستهای منطقهای صورت میگیرد و این نشان میدهد که این انتخابات چه تفاوتی با انتخابات گذشته دارد.
وی در پایان گفت:به نظر میرسد تا برگزاری دور دوم انتخابات این مباحث در جامعه ترکیه شدت میگیرد و در عین حال بزرگترین مسئله مخالفان آن است که انتخابات در سلامت کامل برگزار شود چرا که نتایج دور اول نشان داد که آرا به شدت به یکدیگر نزدیک هستند و آنچه مشخص است آن است که انتخابات ترکیه برای ما هم که همسایه ترکیه هستیم و روابط نزدیکی با آنها داشتیم با حساسیت دنبال میشود.