محمد فرخزاده معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس در مراسم شروع به کار همایش گردشگری ادبی که بهمناسبت فرا رسیدن روز شیراز برگزار شد، گفت: گردشگری ادبی در دنیا به یک صنعت مهم تبدیل شده و کشورها در حال هویتسازی و تاریخسازی در این حوزه هستند.
قائم مقام استاندار فارس در شورای توسعه گردشگری با بیان اینکه گردشگری ادبی ترکیبی از شعر، ادبیات و تجربیات فرهنگی است، گفت: در دنیا پیمانهای متعددی از جمله پیمان میراث فرهنگی ناملموس، میراث معنوی، انتقال تجارب میراث فرهنگی بین شبکههای شهری و... شکل گرفته و کشورهای جهان در حال وفاق برای معرفی داشتههای خود در سطح بینالمللی هستند.
او با اشاره به اینکه مفهوم گردشگری ادبی به معنای علاقهمندی گردشگران به دیدن خانههای شعرا و نویسندگان و آشنایی با شیوه زندگی آنها در قرن ۱۹ میلادی اوج گرفته است، گفت: در این شاخصه از گردشگری سه مؤلفه مورد توجه قرار گرفته است.
فرخزاده گفت: مکانهای واقعی یکی از مقاصد گردشگران ادبی است که در ایران نیز به وفور وجود دارد، اما متاسفانه یا آنها را ثبت نکردهایم یا قدر ندانستیم که این موضوع ما را با گسست بین نسلی مواجه کرده است به گونهای که نسل جدید بسیاری از ارزشها و داشتهها و بزرگان و گذشتگان خود را نمیشناسند.
معاون استاندار فارس همچنین به مکانهای خیالی و یا ساخته شده برای معرفی داشتههای ادبی یک کشور اشاره کرد و گفت: در بسیاری از کشورها مکانها یا نمادهایی که داستانها یا رخدادهای خیالی که در آثار ادبی به آنها اشاره شده ساخته میشود که به مرور زمان به مکانی برای جذب گردشگران بدل خواهد شد.
معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس با بیان اینکه گردشگری ادبی باید از کلام و سخن به عملگرایی تبدیل شود، گفت: کمکاریها و بیتوجهیها سبب شده بسیاری از شعرا و علما مصادره شوند؛ به عنوان مثال مولانا را ترک و زکریای رازی را عرب معرفی میکنند و ملاصدرا را به بصره نسبت میدهند.
فرخزاده همچنین بر لزوم بر طرف کردن ضعفهای سیستم آموزش و پرورش کشور تاکید کرد و گفت: هماکنون جای خالی آموزش درباره هویت و فرهنگ ایران اسلامی در کتب درسی به شدت احساس میشود.
معاون استاندار فارس با بیان اینکه نام شهر شیراز خود یک برند جهانی شناخته شده است که میتواند بستری برای توسعه گردشگری ادبی باشد، افزود: در سالهای گذشته با ضعف در معرفی توانمندیهای شیراز در عرصه بینالمللی رو بهرو بودهایم که عوامل متعددی از جمله ایجاد ایرانهراسی در به وجود آمدن آن نقش داشته است.
او یادآور شد: بازاریابی مناسب محصول، انتقال مفاهیم با زبان و تکنولوژی جدید و هوشمند سازی از دیگر مواردی است که برای توسعه گردشگری ادبی باید به آن توجه شود.
فرخزاده با بیان اینکه در ایران جایگاه و خواستگاه گردشگری ادبی را به خوبی تعریف نکردهایم و در این زمینه کارشناس متخصص پرورش ندادهایم، گفت: باید در کنار توجه به سنتها خود را برای آینده نیز آماده کنیم.
او در بخش دیگری از سخنان خود به اخبار سیاهنمایی شده درباره بافت تاریخی شیراز اشاره کرد و افزود: همایشها و جمعهایی مانند آنچه اکنون درباره گردشگری ادبی در حال برگزاری است باید کمک کنند این بافت ارزشمند را محکم و استوار نگاه داریم و به دنیا معرفی کنیم.
معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس یادآور شد: خانه سعدی در بافت باید ترمیم و بهسازی و معرفی شود و به محل رفت و آمد بازدیدکنندگان و گردشگران تبدیل شود.
فرخزاده همچنین یادآور شد: آب رکنی مکانی بوده که در گذشته قرآن را به چهارده روایت کنار آن میخواندند و شعرهای زیبایی مس سرودند، اما اکنون در معرض بی توجهی قرار گرفته و رها شده است.
او به اقدامات مثبتی که اهالی فرهنگ و دوستداران شیراز و میراث فرهنگی فارس انجام میدهند، اشاره کرد و گفت: در ایام نوروز راهنمایان تور در انجمن دوستداران میراث فرهنگی به صورت رایگان و عامالمنفعه در خدمت مهمانان بوده و شیراز و بافت فرهنگی را به آنها معرفی میکردند.
فرخزاده در پایان گفت: باید داشتههای فرهنگی و ادبی را قدر بدانیم و ضمن نگهداری از این میراث برای انتقال آنها به نسل آینده به ثبت و مستندسازی آنها بپردازیم.