روند فرسایش خاک در استان لرستان و محدوده زاگرس به گونهای است که هشدار کارشناسان را در پی داشته و خواستار جدیت متولیان امر برای مقابله با این بحران جدی شدهاند.
افزایش تغییر کاربری جنگلها و مراتع استان به اراضی کشاورزی، تداوم استفاده از شیوههای سنتی در آبیاری اراضی، وقوع سیلاب، عدم اجرا و تکمیل پروژههای آبخیزداری از جمله آسیبها به خاک این دیار است که موجب ابزار نگرانی متخصصان در این حوزه شده است.
به گفته کارشناسان حداقل ۳۰۰ سال زمان لازم است که یک سانتی متر خاک تولید شود، یکی از عوامل فرسایش خاک، وقوع سیلابهای مخرب است، پیشگیری از بروز سیلاب و بحران نیازمند برنامه ریزی منسجم و همکاری همه دستگاهها است، اما در این بین لزوم احداث طرحهای آبخیزداری و سازههای کنترل سیلاب در لرستان ضرورتی انکار ناپذیر است.
فرسایش ۲۵ تن خاک در هر هکتار
سالانه ۵۷ میلیون متر مکعب رسوب از استان خارج میشودمجید سپهوند معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به وقوع سیلابهای مخرب در لرستان، اظهار داشت: قرار گرفتن در ارتفاعات زاگرس و خروج سالانه حدود ۱۲ میلیارد متر مکعب روان آب، لرستان را از دیرباز به یکی از سیل خیزترین مناطق ایران تبدیل کرده که سیل فروردین ۹۸ نمونهای از سیلهای مخرب استان است.
او عنوان کرد: این میزان حجم سیلاب، باعث شده که سالانه ۵۷ میلیون متر مکعب رسوب از استان خارج شود.
معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، بیان داشت: میانگین فرسایش خاک در لرستان، ۲۵ تن در هر هکتار است.
۷۵۰ روستا در خطر سیلاب و زمین لغزش
در برخی از مناطق به شکل نقطهای میزان فرسایش خاک به ۶۰ تن در هر هکتار هم میرسدسپهوند با اشاره به اینکه این عدد در کشور ۱۶ تن در هر هکتار و در جهان ۱۲ تن در هر هکتار است، عنوان کرد: علاوه بر ۱۱ شهرستان در سطح استان لرستان، ۷۵۰ روستا در خطر سیلاب و لغزش رسوب هستند.
او، افزود: این در حالیست که در برخی از مناطق به شکل نقطهای میزان فرسایش خاک به ۶۰ تن در هر هکتار هم میرسد.
معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: تنها راه مقابله با این تهدید، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری و همچنین اجرای سدهای بزرگ در سطح استان است.
عملیات آبخیزداری راه چاره فرسایش خاک
میزان فرسایش خاک در لرستان بیش از دو برابر نرم ملی است. حسین میرزایی سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز با اشاره به موضوع فرسایش خاک در استان، گفت: نرم فرسایش خاک در لرستان بالاتر از نرم جهانی و ملی است.
او این عدد در کشور،را ۱۶.۷ تن در هکتار عنوان کرد و گفت: این در حالیست که میزان فرسایش خاک در لرستان بیش از دو برابر نرم ملی است.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با تاکید بر لزوم عملیات آبخیزداری و آبخوان داری برای جلوگیری از فرسایش خاک و وقوع سیلاب در استان، عنوان کرد: در این راستا از صندوق ذخیره ارزی اعتبارات خوبی به حوزه آبخیزداری و آبخوان داری اختصاص پیدا کرده است.
منبع: مهر
فرسایش خاک بدترین ثروت سوزی است