نهاد اطلاعاتی سودان دیشب اعلام کرد نیروی هوایی ارتش، نیروهای دشمن (نیروهای واکنش سریع یا شبه نظامیان آر اس اف) را در مناطق مختلف خارطوم، پایتخت سودان بمباران کرده است. این اقدام موجب ادامه درگیریها در نزدیک کاخ ریاست جمهوری سودان شد.
دو طرف با انتشار بیانیههای مختلف سعی در نشان دادن کنترل مراکز مهم شهر را دارند. ارتش سودان اعلام کرد در این درگیریها فرودگاه نظامی مروی و مقر فرماندهی بخش کردفان را به کنترل در آورده است. این در حالی است که نیروهای واکنش سریع در بیانیهای خبر دادند مدیریت دادگاه قضایی ارتش، خود را به نیروهای واکنش سریع تسلیم کرده و سرهنگ حیدر محمد احمد، مدیر مرکز اطلاعات نظامی ارتش بازداشت کرده است. نیروهای واکنش سریع همچنین برخی از نیروهای امنیتی را در خارطوم بازداشت کردند و مدعی شدند فرماندهی منطقه غربی نیروهای مسلح نیز به نیروهای واکنش سریع ملحق شده اند.
نیروهای واکنش سریع همچنین از سرنگونی یک بالگرد و سه جنگنده در خارطوم خبر دادند. پس از آن ارتش سودان تصاویری را از فرار نیروهای واکنش سریع منتشر و اعلام کرد پادگان کافوری در خارطوم که مقر نیروهای واکنش سریع است در پی فرار نیروها تخلیه شد. بنابر اعلام ارتش سودان، نیروهای زرهی ارتش پادگان شورشیان را در محله الشجره منطقه الری المصری، به کنترل خود در آوردند.
وزیر معادن سودان خبر داد در پی اصابت دو گلوله به منزلش، پنج نفر کشته شدند که دو نفر از اعضای خانواده او هستند.
اتحادیه پزشکان سودان اعلام کرد تاکنون در درگیریهای این کشور ۹۷ نفر کشته و صدها نفر زخمی شده اند. وضعیت انسانی در سودان به شدت فاجعه بار و وخیم است. برق بسیاری از بیمارستانها و مناطق در خارطوم قطع است.
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داد: نیروهای مسلح سودان با صدور بیانیهای از اعضای نیروهای واکنش سریع که تاکنون در خدمت به کشور تلاش کرده اند خواست به ارتش بپیوندند، زیرا نیروهای مسلح به چنین افرادی نیاز دارند.
در این بیانیه تاکید شده است که ارتش به عهد خود با مردم پایبند است و از مواضع خود عقب نشینی نمیکند و روند سیاسی را که در پیش گرفته است ادامه خواهد داد.
ارتش اعلام کرد درگیریها به اطراف مرکز فرماندهی محدود است و اوضاع کلی پایتخت آرام است.
چندین کشور از جمله روسیه و مصر خواستار آتش بس در سودان و انجام گفتگوها برای پایان دادن به درگیریها شدند. کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز خواستار آتش بس فوری در سودان شدند و پیشنهاد میانجی گری برای حل بحران کنونی را دادند. با این حال، دولت آمریکا برغم درگیریهای نظامی کنونی در سودان تاکید دارد که اکنون زمان مناسبی برای تشکیل دولت انتقالی غیرنظامی در سودان است.
نخست وزیر سابق سودان ضمن فراخواندن طرفهای درگیر در این کشور به گفتگو خواستار مخالفت با هرگونه مداخله خارجی شد. عبدالله حمدوک تاکید کرد شرایط انسانی در کشور فاجعه بار است و این مشکلات به دلیل خطر بروز جنگ داخلی بیشتر خواهد شد. وی همچنین از کشورها خواست از مداخله در امور داخلی سودان خودداری کنند.
پس از کشته شدن چندین نفر از کارکنان بشردوستانه برنامه جهانی غذا و سازمان غیردولتی «امداد بین المللی» در سودان، فرانسه یکشنبه ابراز تأثر شدید خود را اعلام کرد.
وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد پاریس «بر درخواست خود برای آنکه همه تلاشها به منظور متوقف کردن درگیریها به کار گرفته شود تأکید میکند و درباره هرگونه افزایش تنش هشدار میدهد». در این بیانیه بر رعایت کامل محافظت از کارکنان بشردوستانه تأکید شده است.
حسام زکی معاون دبیر کل اتحادیه عرب گفت در حال حاضر اتحادیه عرب ابتکاری برای سودان مطرح نکرده است و وضعیت به گونهای نیست که ابتکار عمل سیاسی را پذیرا باشد. اکنون بهترین کار، تعهد طرفین به توقف درگیری هاست. اعزام نماینده به سودان در شرایط کنونی خطرناک است. امیدواریم دخالت خارجی در سودان صورت نگیرد مگر برای آرام کردن اوضاع و بازگرداندن ثبات.
وی وضعیت کنونی سودان را وخیم و دشوار خواند و افزود: مصر برای بازگرداندن نظامیان خود از سودان از اتحادیه عرب درخواست کمک نکرده و مقامات مصری در حال پیگیری موضوع هستند.
وزیران امور خارجه انگلیس و آمریکا که برای حضور در نشست گروه هفت در ژاپن به سر میبرند، روز دوشنبه "توقف فوری" خشونتها در سودان را خواستار شدند.
آنتونی بلینکن پس از دیدار با جیمز کلورلی همتای انگلیسی خود گفت "همه شرکای ما با قاطعیت بر ضرورت برقراری فوری یک آتش بس و آغاز مجدد گفتگوها در سودان تاکید دارند. "