تغذیه درست و سالم در ماه مبارک رمضان همواره جزو دغدغه های همه مردم بوده و موضوعی است که همیشه مورد توجه همگان بوده است.
رضا افتخار کارشناس ارشد تغذیه درباره نوع تغذیه در ماه مبارک رمضان، گفت: برای پیشگیری از سردرد در ماه رمضان باید مایعات کافی مصرف کرد. تاکنون مطالعات زیادی انجام شده است و نشان میدهد افرادی که غذاهای چرب مصرف میکنند احتمال اینکه دچار حملات سردرد شوند زیاد است.
وی درخصوص کنترل سردرد در ماه مبارک رمضان نکاتی را عنوان کرد و افزود: مواد غذایی حاوی امگا سه مثل ماهی و گردو میتواند نقش زیادی در کنترل حملات سردرد داشته باشد.
افتخار در ادامه بیان کرد: یک قانون کلی وجود دارد هر چه قدر غذا کربوهیدراتی باشد یعنی شامل نان و برنج زیادی باشد و غذای کم چرب و خشکی باشد به راحتی میتواند شما را گرسنه کند باید سعی کنید غذایی برای سحر استفاده کنید که کربوهیدرات به همراه چربی داشته باشد مثلا ترکیبی از برنج و خورشت باشد.
این کارشناس تغذیه برای رفع تشنگی در روزهای ماه رمضان پیشنهاداتی را ارائه کرد و ادامه داد: برای کنترل و رفع تشنگی فاصله افطار تا سحر باید طوری مدیریت شود که فرد بتواند حداقل ده تا دوازده لیوان مایعات مصرف کند. مطالعات زیاد نشان داده است که باید مصرف مایعات نیم ساعت تا چهل دقیقه با وعدههای غذایی فاصله داشته باشد.
وی تصریح کرد: این مطلب که غذایی بتواند آب بدن را کم کند مطلب درستی نیست، اما یک سری غذاها هستند که ادرار آور است مثلا قهوه یا چای اگر در فاصله افطار تا سحر زیاد مصرف شود باعث میشود آب بدن به شدت کاهش یابد.
افتخار در ادامه تاکید کرد: استفاده از نمکها و غذای حاوی نمک زیاد باعث دفع زیاد مایعات از بدن شود و مصرف میوه و سبزیجات و غذاهای آبکی مثل سوپ میتواند به تامین آب بدن کمک کند و باعث میشود فرد احساس تشنگی نکند.
این کارشناس ارشد تغذیه اظهار کرد: اینکه فرد در دوران روزه داری بخواهد وزن کم کند اتفاق نمیافتد مگر اینکه دریافت کالری کاهش یابد یا اینکه مصرف مایعات در دوران ماه رمضان کمتر شود. چون اگر فرد میزان کالری دریافتی بدنش به اندازه نیاز بدنش باشد همان وزن ابتدای ماه رمضان را در انتهای ماه رمضان نیز خواهد داشت.
وی افزود: اگر فرد در فاصله افطار تا سحر مایعات کم مصرف کند وزنش به شیوه غیر اصولی کم خواهد شد، اما بعد از ماه رمضان دوباره وزنش اضافه میشود. اما اگر کسی با کم کردن کالری وزنش را کاهش دهد باید بعد از ماه رمضان نیز یک رژیم تثبیت وزن را رعایت کند.
افتخار گفت: فرد روزه دار میتواند فعالیت بدنی خودش را داشته باشد، اما باید سعی کند مایعات کافی را مصرف کند تا به دلیل تعریق هنگام فعالیت بدنی دچار ضعف نشود. بهترین زمان برای ورزش افطار تا سحر میتواند باشد، ولی با توجه به کمبود وقتی که در این فاصله وجود دارد فرد میتواند فعالیت بدنی خود را ابتدای صبح یا قبل از افطار بگذارد.