تا پیش از ثبت موسیقی نوروزنامه «علی اکبر مهدی پور دهکردی» صدا نقاره‌های باب تهران و باب امام رضا علیه السلام به عنوان موسیقی تحویل سال نو در کشور رایج بود.

گوهری در دامان زاگرس با ۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت، مردمانی عاشق و بی ریا، مسلمان به نور و مومن به آسمان، که مردان رشید و زنان صبورش نگین‌های درخشان ایران زمین هستند.

اینجا، در میان بختیاری‌ها همه چیز طبیعی است از نفس کشیدن زمین و نان و شیرتازه تا قلب آدم‌ها و دست‌های هنرمند خاتون هایش؛ عشق میراثی است که این قوم را همیشه زنده و جاری نگه می‌دارد و قلب هایشان به دست هایشان فرمان درو می‌دهد! بختیاری هنرمندی است تمام عیار که تمام نقوش و رنگ‌های زندگی را از دل طبیعت می‌گیرد.

وقتی زبان از گفتن کلمات قاصر شود، این موسیقی است که به آن معنا می‌بخشد. به‌راستی که این جمله اهمیت موسیقی را به زیبایی آشکار می‌سازد. البته چه زیباتر می‌شود که این موسیقی، همان موسیقی محلی و بومی سرزمین مادری‌مان باشد.


بیشتر بخوانید


در پس پرده موسیقی محلی و بومی خاطرات بسیاری نهفته است که یادآور لحظات شیرین کودکی، نوجوانی، جوانی یا حتی بزرگسالی و کهن‌سالی است. موسیقی محلی هر یک از استان‌های کشور ایران در قلب، روح و جسم هر فردی چه ایرانی و غیر ایرانی نفوذ می‌کند و این خود، معنای معجزه و نفوذ آن در روح و جان ما است.

تا پیش از ثبت موسیقی نوروزنامه «علی اکبر مهدی پور دهکردی» صدا نقاره‌های باب تهران و باب امام رضا علیه السلام به عنوان موسیقی تحویل سال نو در کشور رایج بود.

چهارمحال و بختیاری خاستگاه موسیقی تحویل سال نو + فیلم

این موسیقی با شلیک گلوله‌های توپ 'قومپوز' (قمپز) که تنها صدا داشت، همراه بود، اما بعد‌ها صدای موسیقی سرنا و کرنای علی اکبر مهدی پور دهکردی به عنوان نوروزنامه در رادیو ضبط شد و به عنوان موسیقی سال نو شناخته شد.

نوای آغاز سال نو با کرنا و سرنا در دستگاه «چهارگاه» با بهره گیری از نوای موسیقی مقامی و محلی چهارمحال و بختیاری نواخته شد.

این آهنگ کوتاه از آن زمان تا کنون به عنوان موسیقی نوروز ایرانیان شناخته می‌شود.

علی اکبر مهدی پور دهکردی یکی از نوازندگان موسیقی مقامی و سنتی در ایران بود که در شهرکرد (چهارمحال و بختیاری) به دنیا آمد. وی از سن ۱۷ سالگی کار خود را در زمینه نوازندگی ساز‌های محلی استان چهار محال و بختیاری همچون کَرنا، سُرنا و کمانچه آغاز کرد و بعد‌ها نوازنده معروف کرنا و سرنا در ایران شد.

چهارمحال و بختیاری خاستگاه موسیقی تحویل سال نو + فیلم

نوروزنامه یا همان موسیقی هنگام تحویل سال نو که هر ساله بسیاری از ایرانیان در پای سفره هفت سین نوای آن را می‌شنوند، از آثار اوست. از دیگر آثار وی می‌توان به اجرای موسیقی سریال روزی روزگاری به کارگردانی امرالله احمد جو اشاره کرد.

او بار‌ها در جشنواره‌های موسیقی فجر ایران شرکت کرده و در کشورهایی، چون آلمان، کانادا، فرانسه، قرقیزستان، ترکمنستان، مغولستان، امارات، ژاپن، ترکیه، کویت و هنگ کنگ به اجرای موسیقی پرداخته بود.

بسیاری از مردم "علی اکبر مهدی پور" را با نام سریالی "روزی روزگاری" و موسیقی آغاز تحویل سال نو می‌شناسند.

نواهایش در بسیاری از کشور‌ها از جمله کانادا، آلمان، فرانسه، امارات متحده عربی و ژاپن اجرا شده است.

"علی اکبر مهدی پور" یکی از استادان سرنا نواز و کرنا ایران بود که اسفندماه ۱۳۸۸ دارفانی را وداع گفت و در قطعه هنرمندان شهرکرد به خاک سپرده شده است؛ و حالا جوانان استان چهارمحال و بختیاری نوای سرنای استادشان را به یاد او می‌نوازند.

برچسب ها: نوروزنامه ، نوروز 1402
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۱ ۰۸ فروردين ۱۴۰۲
درود بر روح آنانکه موسیقی استانمان چهارمحال و بختیاری و مردمان زاگرس مرکزی و بختیاری ،این گوشه از خاک عزیز کشورمان را زنده نگه داشتند اند
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۰۱:۲۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۲
به امید سالهای خوش و آباد و خرم و همراه با پیشرفت و آگاهی و دانش برای مردمان استان و کشورمان
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۱:۲۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۲
روح استاد هنرمند بزرگوار شاد
خدایشان بیامرزد
Iran (Islamic Republic of)
عبدالهی
۰۱:۲۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۲
روحشان شاد ،پرود بر مردمان زاگرس مرکزی و بختیاری