نشست اعلام برنامههای مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و ایام الله دهه فجر در تالار سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد.
محمدرضا شرفی خبوشان مدیر کل آفرینشهای ادبی حوزه هنری در این نشست گفت: در برنامههایی که در چهل و چهارمین سالگرد انقلاب اسلامی تدارک دیده شده، نگاه ویژه به حضور جدی ادبیات در انقلاب اسلامی وجود داشته است. بخش مهمی از پیامهای انقلاب به دوش شاعران و نویسندگان متعهد و انقلابی بوده است. از بدون جریان انقلاب اسلامی و حتی از سالهای پیش از بهمن ۵۷ حضور شاعران و نویسندگان پررنگ بوده است.
به گفته شرفی خبوشان، حضور جدی شاعران و نویسندگان را در قیام انقلاب از سال ۱۳۴۲ شاهد بودیم و قطعا شاعران و نویسندگان در خط اصلی پیروزی انقلاب اسلامی و مناسبتها هستند.
شرفی خبوشان با اشاره به برنامههای تدارک دیده شده به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی گفت: یک سری برنامههای تدارک دیده شده مناسبتی هستند مثل نکوداشت ها، عصر شعر و یا محفلها و یادکردها. این برنامهها متمرکز بر همان روزها هستند که به برخی از برنامهها نیز به مناسبت پیروزی انقلاب خورده میشود و در طول سال ادامه مییابد. برنامههایی که در مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری تدارک دیده شده از جنس هر دوی این برنامهها است. ما برنامههای تبیینی و ترویجی داریم که آغاز میشوند و در طول سال به انجام میرسند.
مدیر کل آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: افتتاحیه سامانه جامع نقد و تحلیل آثار ادبی با نام اثرخانه در ایام دهه فجر را در برنامه داریم و این سامانه برای افرادی است که میخواهند شاعری و نویسندگی را تجربه کنند. این سامانه در فضای مجازی از آثار علاقهمندان داستان و شعر استقبال میکند و توسط جمعی از منتقدان، اساتید و پیشکسوتان کار خود را ادامه میدهد و پذیرای آثار علاقهمندان است.
وی سامانه اثرخانه را مدرسه همگانی شعر و داستان دانست و افزود: این سامانه در نوع خود کار جدیدی است. ۱۷ بهمن در تماشاخانه ماه حوزه هنری افتتاح خواهد شد. تمام علاقهمندان از سراسر کشور میتوانند آثار خود را در این سامانه بارگزاری کنند و شاهد نقد و بررسی آثار خود باشند و راهنماییهای لازم را دریافت کنند. در واقع سامانه اثرخانه تحقق یک نوع عدالت آموزشی در حوزه شعر و داستان است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: ما پیش بینی میکنیم در همان سال اول دو هزار نفر عضو سامانه اثرخانه شوند. ۲۰ نفر از اساتید آثار علاقهمندان را در این سامانه نقد میکنند و به آنها خدمات آموزشی ارایه میدهند.
او میگوید: دومین برنامه پایدار ما در چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی آغاز رویش ۴۴ رمان است و این طرح باغ رمان ایرانی نام دارد. باغ رمان ایرانی حرکتی در جهت نوشته شدن ۴۴ رمان با موضوعات مرتبط با انقلاب اسلامی توسط رمان اولیهای سراسر کشور است. در این طرح ۴۴ نفر از استانها شناسایی میشوند و در یک دوره هفت هشت ماهه زیر نظر اساتید نوشتن رمان را آغاز میکنند.
شرفی خبوشان باغ رمان ایرانی را اتصال پیشکسوتان و جوانان در عرصه رمانهای متعالی با محتوای ارزشمند ذکر کرد و افزود: باغ رمان ایرانی ۱۹ بهمن در تماشاخانه ماه با حضور پیشکسوتان افتتاح میشود. در این مراسم از سید حسن حسینی پیشکسوتی که عمرش را صرف نوشتن رمانهای انقلابی کرده است، تجلیل به عمل میآید.
او میگوید: یکی دیگر از برنامههای پایدار ما برگزاری جشنواره داستان و شعر انقلاب اسلامی است که با عنوان جایزه مرحوم امیرحسین فردی برگزار میشود. سیزدهمین دوره جایزه امیرحسین فردی را در چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میکنیم. این جایزه ۱۲ دوره برگزار شد که دو سال به خاطر کرونا وقفه افتاد و برگزار نشد.
شرفی خبوشان با اشاره به اینکه ۵۰۰ میلیون تومان برای جایزه مرحوم امیرحسین فردی در نظر گرفته شده است، بیان کرد: ۲۰۰ میلیون تومان برای رمان بزرگسال، ۲۰۰ میلیون تومان برای رمان نوجوان، ۱۰۰ میلیون تومان برای مجموعه داستان و ۵۰ میلیون تومان هم به مجموعه شعر اختصاص داده شده است. جایزه امیرحسین فردی یکی از مهمترین جوایز شعر و داستان در کشور است که توسط مرحوم امیرحسین فردی پایه گذاری شد.
به گفته خبوشان، برنامهای با محوریت بررسی تاثر و تاثر ادبیات عاشورایی و اسلامی تحت عنوان لاله هزار ساله با حضور صاحب نظران ۱۲ بهمن در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار میشود. برنامه دیگری با عنوان تحلیل شعار و شعارنویسی ایام انقلاب با نام لحن دیوارها با رویکرد مقایس ه ای شعارهای انقلاب ها و جنبش های مختلف ۱۶ بهمن در حوزه هنری برگزار می شود. در زمینه تحلیل داستان های انقلاب برنامه ای با عنوان در کوچه های انقلاب ۱۶ بهمن با حضور نویسندگان و اساتید برگزار خواهد شد.
مدیر کل آفرینش های ادبی حوزه هنری با اشاره به برگزاری یک نمایشگاه سیار از دستاوردهای حوزه هنری عنوان کرد: فعالیت های مرکز آفرینش های ادبی در زمینه ترجمه آثار ادبی به زبان های مختلف را نیز خواهیم داشت. مخاطبان با آثار ادبی در حوزه انقلاب که توسط دفتر ترجمه حوزه هنری و مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری ترجمه و منتشر شده است، آشنا می شوند. ۱۰۸ نفر از نویسندگان، شاعران و منتقدان درگیر برنامه های انقلابی در مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری هستند. این عزیزان در برنامه های تدارک دیده شده برای دهه فجر حضور دارند.
شرفی خبوشان گفت: مشارکت حداکثری شاعران و نویسندگان انقلابی را در برنامه های دهه فجر داریم و ۱۰۸ نفر از نویسندگان و شاعران برای جامعه آماری چهار هزار نفری برنامه دارند ، این برنامه ها در چهار استان برگزار می شود که شامل برنامه های پوششی، افتتاحیه، برنامه های تحلیل محور و عصر شعر است.