معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در آیین راه اندازی این کارخانه گفت: قدیمی و مستهلک بودن دستگاهها یکی از مشکلات کارخانه کرک زدایی پنبه کاشمر بود که امسال آستان قدس رضوی تعمیرات اساسی را برای به روزرسانی سیستمهای آن انجام داده است.
غلامحسین ساربان با بیان اینکه خراسان رضوی در حال حاضر مقام نخست تولید پنبه کشور را دارد، افزود: سطح زیر کشت پنبه در کشور حدود صدهزار هکتار میباشد که سهم استان در سال جاری ۲۵ هزار و ۲۰۰ هکتار است.
وی ادامه داد: برای کشت این سطح از پنبه در خراسان رضوی حداقل ۲ هزار تن بذر مصرف میشود که ۲۵ تا ۳۰ درصد از بذرهای مورد استفاده، بدون کرک است.
ساربان کاهش مصرف بذر را یکی از مزیتهای اصلی کرکگیری عنوان کرد و افزود: با این کار شاهد حذف بذرهای شکسته و آسیبدیده و افزایش سطح سبز در مزارع خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی هم با اشاره به تامین ۵۰ درصد بذر پنبه ارقام خورشید و ورامین در کشور توسط این شرکت گفت: برنامهریزی شده امسال ۲۰ درصد بذرهایی که عملیات کرکزدایی روی آن انجام خواهد شد، در عملیاتی دانشبنیان با هدف ارتقاء بهرهوری، پوششدار شود.
سید مهدی موسوی بررودی ادامه داد: تلاش ما این است بتوانیم به سایر شرکتهای فعال در حوزه پنبه برای کرکزدایی بذرها خدمات ارائه دهیم تا با توجه به تهدیدهایی که از سوی واردات و ارز، گریبانگیر صنعت پنبه کشور شده است، به بهترین شکل بخش کشاورزی را مدیریت کنیم.
وی با اشاره به اورهال(تعمیرات اساسی) این کارخانه به منظور افزایش بهرهوری و ارتقاء ظرفیت کرکزدایی گفت: براساس برنامهریزی صورت گرفته، طبق زمانبندی ابلاغ شده به شرکت، عملیات کرکزدایی بذرهای دریافت شده از سراسر کشور انجام خواهد شد.
کاهش مصرف بذر، تسریع در جوانهزنی، سبز شدن مطلوب گیاه، تراکم مناسب منجر به افزایش تقاضا از جمله مزیتهای بذرهای پنبه بدون کرک است که مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است.
حدود یک میلیون هکتار از اراضی زراعی و آبی خراسان رضوی کشت میشود که از این رقم ۷۲ درصد کشت آبی و ۲۸ درصد کشت دیم است. همچنین سطح زیر کشت محصولات زراعی، آبی و دیم ۶۳۰ هزار هکتار و سطح کشت محصولات باقی آبی و دیم ۶۷۰ هزار هکتار است.
کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلومتری مشهد قرار دارد.