رئیسجمهور وقت فرانسه دریافت کرد، حکایت از آن دارد که استاندارد آزادی بیان در داخل خود فرانسه با محدودیتهای مشخصی روبهروست، هرچند فرانسویها نشان دادهاند در توهین به غیرخودیها هیچ حد و مرزی را به رسمیت نمیشناسند.
عذرخواهی به دلیل شوخی با هولوکاست
دامنه آزادی بیان درباره هولوکاست در اروپا تا آنجا محدود است که سال ۲۰۱۵نشریه آلمانی «برلینر زیتونگ» بهدلیل انتشار تصویری اشتباه از مجله شارلی ابدو عذرخواهی کرد. روزنامه برلینر زیتونگ در صفحه خود تصاویری از ۵جلد شارلی ابدو را نشان داده بود که اگرچه ۴جلد، تصاویر واقعی شارلی ابدو بودند، اما تصویر جلد پنجم یک تصویر ساختگی و جعلی بود که به شارلی ابدو تعلق نداشت و در آن یک یهودی ارتدوکس، مسئله هولوکاست را به شوخی گرفته بود. این نشریه آلمانی پس از انتشار این تصویر با عذرخواهی گفت که نتوانسته جعلی بودن تصویر جلد شارلی ابدو درباره هولوکاست را تشخیص دهد.
مکس فیشر، ستوننویس نیویورکتایمز: وقتی به کارتونهای شارلی ابدو نگاه میکنی، تصویر رنگینپوستان و همچنین مسلمانان از هر نوع و نژاد، همواره بسیار منفی و تیره و تار است. با دیدن کاریکاتورها و جلدهای شارلی ابدو در مجموع به خواننده این پیام داده میشود که مسلمانان بهطور مطلق افرادی بد، خشن و غیرمنطقی هستند. این توصیف همیشگی و یکنواخت شارلی ابدو از کلیشههای رایج ۱.۶میلیارد مسلمان جهان است. این نوع نگاه در واقع افراطگرایی را تقویت میکند، چون نژادپرستی در بدترین شکل خود علیه مسلمانان ارائه میشود. اگرچه شارلی ابدو مدعی مقابله با افراطگرایی است، اما این مجله در یک نمای بزرگتر، خود به تولید افراط کمک میکند و ما با چرخه معیوب بازتولید افراطگرایی روبهرو میشویم. قدرت بخشیدن به اکثریت در مقابل بخش اقلیت جامعه، به حاشیه راندن ضعیفان در یک جامعه غربی و تمسخر افراد متفاوت بخشی از نتیجه کاری است که شارلی ابدو با کاریکاتورهایش انجام میدهد.
منبع: روزنامه همشهری