خراسان جنوبی، این خطه کویری اولین میزبان دور دوم سفرهای استانی رئیس جمهور بود و رئیس قوه مجریه ۲۴ آذر برای پیگیری مصوبات دور اول سفر به این استان و دیدار با مردم وارد این دیار شد.
رئیس جمهور در این سفر، دو روز مهمان خطه خاوران بود و وحیدی وزیر کشور، میرکاظمی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی، مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اوجی وزیر نفت، مدنی معاون توسعه مناطق محروم، وزیر اقتصاد و دارایی، محرابیان وزیر نیرو، حجتالاسلام و المسلمین تقوی و حجتالاسلام دولابی اعضای شورای هماهنگی ارتباطات ریاست جمهوری با حوزه روحانیت، فاطمیامین وزیر صنعت، معدن و تجارت و خزعلی معاون رئیس جمهور در امور بانوان در این سفر رئیس جمهور را همراهی کردند.
افتتاح بخش مایع مدول دوم طرح تصفیه خانه فاضلاب بیرجند، افتتاح سه طرح بزرگ صنعتی در کارخانه کویرتایر بیرجند، دیدار با مردم خراسان جنوبی در ورزشگاه آزادی بیرجند، افتتاح کارخانه احیای مستقیم فولاد قائنات، حضور در نشست طلایه داران پیشرفت ایران ویژه فرصتهای سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی خراسان جنوبی، حضور در جمع مردم روستای مرزی لانو بخش درح در شهرستان سربیشه، دیدار با مردم شهرستان نهبندان در مصلی امام علی (ع)، حضور در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه خراسان جنوبی و پاسخگویی به سوالات خبرنگاران در نشست خبری از مهمترین برنامههای رئیس جمهور در این ۲ روز بود.
در جریان این سفر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به شهرستان زیرکوه و قائنات، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به طبس، بشرویه و بیرجند، وزیر راه و شهرسازی به طبس، بیرجند و سربیشه، وزیر کشور به بیرجند، وزیر جهاد کشاورزی به بیرجند و فردوس و معاون امور زنان رئیس جمهور نیز به بیرجند و درمیان و سایر وزرا به شهرستانهای دیگر رفتند.
از مصوبات سفر اول تا تعریف اعتبار در سفر دوم
با وجود این که هدف از سفر دوم رئیس جمهور پیگیری مصوبات سفر دور اول بود، اما مشاهده برخی از حوزهها در استان سبب شد تا اعتبارات جدیدی برای استان تعریف شود.
منصوری معاون اجرایی رئیس جمهور در شورای برنامه ریزی و توسعه استان در خصوص مصوبات دور اول سفر استانی رئیس جمهور به خراسان جنوبی گفت: در دور اول سفر استانی در سرفصل عملیاتی ۵ هزار و ۸۶۴ میلیارد تومان مصوبه عمرانی تا پایان سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شد که بیش از ۲ هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان پرداخت شده و نشان از تحقق بیش از ۴۶ درصدی دارد.
او ادامه داد: در بحث تسهیلات نیز ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در بنگاههای زودبازده و اشتغال و ازدواج در نظر گرفته شد که ۲ هزار و ۳۴۰ میلیارد تومان یعنی بیش از ۵۸ درصد آن محقق شده است و در مجموع در یک سال گذشته بیش از ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار وارد خراسان جنوبی شده است.
منصوری در این جلسه با اشاره به این که برای تعریف اعتبار جدید برای خراسان جنوبی برنامهای وجود نداشته، از تعریف هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان در حوزههای عمرانی (هزار میلیارد تومان)، فرهنگی (۲۰۰ میلیارد تومان) و بانوان (۱۰۰ میلیارد تومان) با دستور رئیس جمهور خبر داد.
به گفته معاون اجرایی رئیس جمهور همچنین در بحث سرمایه گذاری اقتصادی ۲۱ مجموعه برای ۱۰۱ طرح اقتصادی با ۳۵ هزار میلیارد تومان اعتبار در خراسان جنوبی اعلام آمادگی کردند که مقدمات تحقق آن طی شده است.
راه آهن، دوبانده سازی جادهها و همچنین مسئله آب از خواستههای جدی و دیرینه مردم خراسان جنوبی است که در این سفر هم مجدد تأکید شد.
نخعی رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی در شورای برنامه ریزی و توسعه استان در حضور رئیس جمهور به بیان خواستههای مردم این دیار پرداخت.
او با اشاره به راه آهن که نیازمند توجه جدی است گفت: خراسان جنوبی تنها استانی است که مرکز آن به شبکه ریلی متصل نیست و این مورد از نیازهای مهم این استان است و نقش بسیار مهمی در توسعه استان ایفا میکند.
نخعی عنوان کرد: جاده خواسته دیگر مردم در همه نقاط استان است که در هر گوشه از استان دوبانده کردن مطالبه جدی مردم است و با این اعتبارات بعضا قطره چکانی به این زودی به نتیجه نخواهد رسید.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی ادامه داد: بسیاری از کریدورهای اصلی کشور از این استان عبور کرده و حوادثی در جادهها رخ میدهد که موجب جان باختن افراد میشود و این امر، اهمیت دوبانده سازی جادهها را بیشتر میکند.
او آب و انرژی را از دیگر موضوعات مهم در خراسان جنوبی دانست و گفت: زیرساختهای انرژی در استان چه در گاز و چه فراوردههای نفتی ضعیف است که خواهان اتصال به خط لوله هفتم فرآوردههای نفتی هستیم.
راه آهن و اتصالات ریلی یکی از موضوعاتی بود که رئیس جمهور در سخنرانیهای مختلف خود در این سفر به آن پرداخت.
او در دیدار با مردم خراسان جنوبی در ورزشگاه آزادی بیرجند در خصوص این مطالبه مردم استان گفت: اتصال ریلی از خواستههای به حق استان است که برنامه ریزی برای آن انجام شده و اعتبارات دیده شده است و کار آغاز شده و با قوت ادامه پیدا خواهد کرد.
حجت الاسلام رئیسی در این دیدار به مردم استان قول داد که به صورت هفتگی پیگیری میکنم تا به زودی موضوع راه آهن حل شود.
بیشتر بخوانید
منصوری معاون اجرایی رئیس جمهور در شورای برنامه ریزی و توسعه خراسان جنوبی در این خصوص گفت: بحث راه آهن یک مطالبه قدیمی و جدی مردم خراسان جنوبی است.
او بیان کرد: با موافقت رهبر معظم انقلاب از محل تهاتر نفت، طرح راه آهن خراسان جنوبی به جدیت دنبال خواهد شد و مشکل منابع آن حل شده است.
منصوری ادامه داد: قرارگاه خاتم الانبیا مقرر شده است به عنوان پیمانکار بالادستی کار را تحویل بگیرد و تمام ابعاد اجرای این طرح فراهم شده است و کار سرعت ویژهای خواهد گرفت.
توجه دولت به جادههای استان
ناایمن بودن جادههای خراسان جنوبی و فوت سالانه افراد زیادی در این جادهها سبب شد تا رئیس جمهور نیز در دومین سفر استانی خود به این موضوع اشاره کند و در این خصوص دستوراتی صادر کند.
رئیس جمهور در نشست طلایه داران پیشرفت ایران ویژه فرصتهای سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی خراسان جنوبی گفت: خانوادههای زیادی در تصادفات جاده بیرجند – قاین داغدار شده اند و تنها ۱۲ کیلومتر از باند دوم این جاده باقی مانده است که باید نقاط حادثه خیز آن نیز رفع شود و خسارات به حداقل برسد.
او وزیر راه و شهرسازی را موظف به تعیین تکلیف این ۱۲ کیلومتر کرد.
رئیس قوه مجریه در ادامه سخنان خود گفت: باید علاوه بر رفع نقاط حادثه خیز، به سمت آموزش موارد ایمنی نیز حرکت کنیم تا مشکلات این حوزه به صفر برسد و وزیر راه و شهرسازی باید به این موضوع توجه کنند.
نگاه دولت از دریا به کویر
سه استان مرزی شرق کشور شامل خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی به طور مستقل درخواست انجام مطالعات طرح انتقال آب از دریای عمان را داشتند و در سالهای اخیر تفاهمنامه انتقال آب دریای عمان به این استانها به امضا رسید و سال ۱۴۰۰ عملیات اجرایی آن آغاز شد.
رئیس جمهور نیز در دور اول سفر استانی خود به خراسان جنوبی (۱۹ شهریور ۱۴۰۰) به موضوع کمآبی پرداخت و بر تأمین آب مورد نیاز این استان از منابع مختلف از جمله انتقال آب از دریای عمان تاکید کرد.
حجت الاسلام رئیسی در خلال سفر دوم به این استان نیز گفت: ما برای انتقال آب و تأمین آب استان برنامه داریم و اعتباراتی نیز برای آن در نظر گرفته شده و پیگیری این موضوع با جدیت دنبال میشود.
او بیان کرد: مسئله آب به صورت کلان در حال پیگیری است و استاندار باید به مردم در مراحل کار گزارش پیشرفت دهد؛ دولت مسئله آب را در کشور دنبال میکند که یک مسئله کلان است.
منصوری معاون اجرایی رئیس جمهور نیز در شورای برنامه ریزی و توسعه استان به موضوع انتقال آب اشاره کرد و گفت: با هماهنگیهای انجام شده مقدمات بحث انتقال آب، کار دنبال میشود.
از مصوبات مرزی تا دستور تشکیل شورای معادن
سفر دوم رئیس جمهور به خراسان جنوبی نیز با مصوباتی همراه بود و در حوزههای مختلف نیز به مسئولین ذیربط دستوراتی داده شد.
قناعت استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه دور دوم سفر رئیس جمهور به استان ۲ نوع مصوبه داشت گفت: بخشی از قبل و در نشستهای تخصصی و فنی معاونت عمرانی استانداری در بیرجند و تهران با محوریت معاونت اجرایی رئیس جمهور تهیه شده و بخش دوم نیز مصوباتی است که در استان حین سفر طرح و مصوب شد.
او افزود: درخواست اصلاح آییننامه ساماندهی مبادلات مرزی و افزودن خراسان جنوبی به این آییننامه به خاطر تثبیت جمعیت در مرز یکی از مصوبات سفر استانی بود همچنین در این سفر درخواست مجوز کولبری برای استان ارائه شد.
قناعت با اشاره به تصویب آییننامه ۱۱ تیر سال ۱۳۹۹ هیات وزیران در مورد فروش سهمیه سوخت مرزنشینان ادامه داد: این موضوع مدتی است که متوقف شده و ما در این سفر درخواست پرداخت مجدد را داشتیم که رئیس جمهور با پرداخت یک مرحله دیگر موافقت کردند.
مقام عالی دولت در خراسان جنوبی بیان کرد: ما در این سفر خواستار اصلاح بند ۲ همین مصوبه و افزایش شعاع مشمولان سهمیه سوخت مرزنشینان از ۲۰ به ۵۰ کیلومتر شدیم که این نیاز به بررسی، تامین اعتبار و مجوزهای لازم دارد.
او اظهار کرد: معافیت از پرداخت حقوق دولتی از سوی معادنی که واحد فرآوری سنگهای معدنی خود را در استان راهاندازی کنند از دیگر مصوبات سفر بود که میتواند جلوی خامفروشی را بگیرد و به ایجاد اشتغال پایدار کمک کند.
در جریان این سفر رئیس جمهور تأکید کرد که باید شورای معادن استان ایجاد شود تا مشکلات قانونی رفع شود.
حجت الاسلام رئیسی طی این سفر قول پیگیری رفع موانع بازگشایی بازارچه مرزی دوکوهانه را داد و پیگیری این موضوع را از اولویتهای کاری استاندار خراسان جنوبی دانست.
او در جمع مردم شهرستان نهبندان دستور داد که باید هر چه سریعتر سهمیهای برای تأمین پزشک در نهبندان اختصاص یابد تا مردم به هیچ عنوان دغدغه کمبود پزشک در منطقه را نداشته باشند و در آینده نزدیک باید کاری کنیم که پزشکان این منطقه، از خود نهبندان بوده و بومی باشند.
دستاوردهای سفر دولتمردان به خاوران
رئیس جمهور ۲۴ آذر با هیئت همراه برای پیگیری مصوبات دور اول سفر خود به خراسان جنوبی وارد این خطه کویری شد.
در این سفر دو روزه با حضور رئیس جمهور و وزرا چندین طرح از جمله بخش مایع مدول دوم طرح تصفیه خانه فاضلاب بیرجند، سه طرح بزرگ صنعتی در کارخانه کویرتایر بیرجند و کارخانه احیای مستقیم فولاد قائنات به بهره برداری رسید.
دستور رئیس جمهور در خصوص فعال شدن بازارچههای مرزی، تشکیل شورای معادن استان، افزایش شعاع مشمولان سهمیه سوخت مرزنشینان از ۲۰ به ۵۰ کیلومتر، تخصیص سهمیه سوخت به مرزنشینان و تخصیص سهمیه پزشک به نهبندان از جمله دستاوردهای این سفر ۲ روزه بود.
همچنین با دستور رئیس جمهور در این سفر هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار به استان تخصیص یافت.
گزارش از زهرا رضایی