محسن جلواتی معاون گمرک جمهوری اسلامی ایران، در حاشیه این نشست درباره اهمیت منطقه ویژه اقتصادی سرخس برای کشور و نقش آن در توسعه ترانزیت گفت: حجم ترانزیت از گمرک منطقه ویژه اقتصادی سرخس در هشت ماه امسال ۵۳ درصد رشد داشته که نشان دهنده ظرفیت این منطقه برای کشور است .
او با اشاره به اهمیت برگزاری نشستهای اقتصادی با کشورهای همسایه افزود: حضور مقامات ارشد گمرک جمهوری اسلامی در این دست نشستها حاکی از عزم جدی وزارت اقتصاد و گمرک ایران در راستای پیادهسازی سیاستهای کلان دولت سیزدهم در حوزه تسهیل گری تجارت خارجی است.
رشد ۱۳ درصدی صادرات از منطقه ویژه
حسن نوریزاده فرماندار سرخس نیز وسعت منطقه ویژه اقتصادی سرخس را ۱۵ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: امسال در حوزه ترانزیت با ۸۰ درصد رشد و در صادرات شاهد ۱۸ درصد افزایش بودهایم.
او افزود: در هشت ماه امسال ۲ میلیون تن کالا از طریق منطقه ویژه سرخس به کشورهای آسیای میانه ترانزیت شده که نسبت به مشابه سال قبل از افزایش ۵۳ درصدی برخوردار است.
فرماندار سرخس ادامه داد: در امسال میزان صادرات از منطقه ویژه اقتصادی سرخس ۱۳ درصد و حجم واردات ۲۹ درصد نسبت به مشابه سال قبل افزایش داشته است که در کنار مزیتهای اقتصادی آن برای بخش خصوصی، درآمد حقوق گمرکی ترانزیت کالا در این منطقه را هم هفت درصد بیشتر کرده است.
هاب ترانزیت کالا
نوری زاده بیان کرد: این شهرستان از نظر جغرافیایی شمال شرقیترین شهر کشور است که هممرز با ترکمنستان و افغانستان است و به عنوان هاب ترانزیت کالا در نقطه صفر مرزی با کشورهای آسیای میانه محسوب میشود.
او تصریح کرد: با توجه به این موقعیت استراتژیک، کالاهای مختلف از روسیه و ترکمنستان از طریق سرخص ترانزیت شده و از طریق آبهای گرم در خلیج فارس و بندر عباس به مقصد هند و پاکستان و سایر کشورها ترانزیت میشود.
چشمانداز ۱۰ ساله ترانزیت سالانه ۳۰۰ میلیون تن
فرماندار سرخس تاکید کرد: در چشمانداز ۱۰ سال آینده حجم کالاهای ترانزیتی از طریق منطقه ویژه اقتصادی سرخس به ۳۰۰ میلیون تن در سال میرسد.
نوری زاده اظهار کرد: مدت زمان توقف کامیونها در مرز به پنج شب رسیده و در نظر داریم تا بهمن امسال این عدد را به صفر برسانیم.
۴۲ درصد افزایش تردد ناوگان کامیونی در منطقه ویژه اقتصادی سرخس
محمدمهدی رضایی مدیر پایانه مرزی سرخس گفت: تردد ناوگان کامیونی در منطقه ویژه اقتصادی سرخس، در امسال نسبت به سال گذشته ۴۲ درصد افزایش داشته و روزانه ۲۳۰ دستگاه تریلی در مرز تردد دارند.
در اختیار گذاشتن موقوفه حضرت رضا (ع) برای رونق اقتصادی کشور
احسان قاضیزاده هاشمی نماینده مردم سرخس گفت: منطقه ویژه اقتصادی سرخس از سال ۱۳۷۴ فعال شده و در حال حاضر رونق جدی گرفته است.
او افزود: کل منطقه ویژه اقتصادی سرخس متعلق به آستان قدس رضوی و وقف امام رضا (ع) است که برای رونق تجارت و تزانزیت در اختیار بازرگانان و مردم قرار گرفته است. این منطقه به عنوان مرزبان اقتصادی کشور به شمار میرود که نقش مهمی در ترانزیت کالا از کشورهای روسیه و ترکمنستان به هند و سایر کشورهای جهان دارد.
ترانزیت هوایی سرخس فعال میشود
نماینده مردم سرخس ادامه داد: سرخس در مسیر کریدور اصلی شمال و جنوب کشور و در بخشی از جاده ابریشم قرار دارد و از طریق ریل، جاده و هواپیما به سایر مناطق کشور متصل است و در آینده ترانزیت هوایی نیز در منطقه راهاندازی میشود. به گفته وی ۶۷ درصد حجم ترانزیت ریلی کشور از مرز سرخس انجام میشود.
ظرفیت ترانزیت به ۲۰ میلیون تن افزایش مییابد
محمدرضا برهمند رئیس هیأت مدیره منطقه ویژه اقتصادی سرخس هم در حاشیه این نشست به اهدف برگزاری آن اشاره و گفت: در این همایش پروژههای منطقه آزاد سرخس و ظرفیت این منطقه برای فعالان حمل و نقل و لجستیک کشورها و سفرای عضو پیمان اکو و کشورهای چین، هند و روسیه معرفی شد.
او افزود: همچنین در این نشست ۶ قرارداد بین منطقه ویژه اقتصادی سرخس با شرکای بینالمللی از کشورهای افغانستان، امارات متحده عربی، روسیه و چین منعقد شد که با اجرایی شدن آن و توسعه زیرساختهای تزانزیت ریلی، جادهای و هوایی، طی حداکثر یک سال ظرفیت ترانزیت بار از ۲.۴ میلیون تن به ۲۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت.