رحیمی نداف رئیس اداره کنسولی وزارت علوم در مراسم دفتر امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی در دانشگاه رازی کرمانشاه به رشد قابل توجه تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاههای ایران طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت : طی سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ حدود ۵۷ هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران بودند و پیش بینی میشد که برای سال ۱۴۰۰ تعداد کل دانشجویان خارجی نسبت به دانشجویان ایرانی حدود ۲.۱ درصد باشد، درحالیکه تعداد ۵۷ هزار دانشجوی ابتدای سال ۱۴۰۰ در انتهای این سال به حدود ۹۶ هزار نفر رسید که این رقم بسیار بیشتر از آن چیزی بود که پیش بینی کرده بودیم.
رئیس اداره کنسولی وزارت علوم با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۱۴ هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران تحصیل میکنند، گفت: رشد بسیار بالای تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاههای کشورمان موضوعی نبود که توسط نظام آموزش عالی برنامه ریزی شده باشد، بلکه بیشتر اقبال کشورهای همسایه موجب این رشد شد.
وی یادآور شد: علیرغم اینکه نظام آموزش عالی کشور برنامه ریزی برای افزایش قابل توجه دانشجویان خارجی نداشت، با این وجود پس از اینکه با این حجم از استقبال مواجه شدیم، حمایتهای خود را برای فراهم کردن زیرساختها انجام داد.
رحیمی نداف یکی از اقداماتی که در حوزه زیرساختی انجام شده را فراهم کردن بستری برای تسهیل در امور کنسولی دانشجویان بین الملل عنوان کرد و گفت: در این راستا تلاش کردیم تا ارتباط خود را با پلیس گذرنامه به شکل سامانهای در بیاوریم تا رفت و آمد و ارسال فیزیکی پروندهها کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: از طرفی باتوجه به اینکه بخش زیادی از دانشجویان ما از کشور عراق و چند کشور دیگر بودند و به دلیل نزدیکی به کشورشان بیشتر تردد میکردند، بنابراین خدمات کنسولی به این دانشجویان بیش از سایر دانشجویان بود، لذا از هیات دولت مصوبهای گرفتیم تا بتوانیم برای اتباع کشورهای عراق، سوریه، یمن و لبنان اقامت به طول دوران تحصیل در ایران بدهیم.
رحیمی نداف با بیان اینکه اجازه یک بار خروج از کشور برای این دانشجویان به چهار بار افزایش پیدا کرد و حتی خروج و مراجعت مکرر هم برایشان ممکن است، گفت: همچنین با پلیس مهاجرت و گذرنامه رایزنیهایی داشتیم تا اگر دانشجوی خارجی اقامت به طول دوران تحصیل گرفت، برای تردد به کشورش نیاز به مراجعه به پلیس و امور کنسولی نداشته باشد و بدون مشکل از مرز تردد کند.
شهاب مرادخانی مدیر دفتر همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه رازی کرمانشاه، با اشاره به آغاز پذیرش دانشجویان غیرایرانی در دانشگاه رازی از سال ۱۳۸۴، گفت : با وجود سابقه خوب دانشگاه رازی در پذیرش دانشجویان غیرایرانی، متاسفانه طی این مدت مرکز آموزش زبان فارسی و دفتر کنسولی منجسمی نداشتیم تا به برخی از نیازهای این دانشجویان پاسخ دهد.
وی از شروع پیگیریها برای راه اندازی این دو دفتر از سال گذشته یاد کرد و گفت: باتوجه به پیگیریها و رایزنیهای انجام شده، توانستیم طی یک ماه اخیر مجوز راه اندازی هر دو دفتر را از وزارتخانه بگیریم که مرکز آموزش زبان فارسی چند روز پیش و دفتر امور کنسولی هم امروز (شنبه) افتتاح و راه اندازی شد.
مدیر دفتر همکاریهای علمی بین المللی دانشگاه رازی به تحصیل حدود ۴۱۰ دانشجوی غیر ایرانی در این دانشگاه اشاره کرد و افزود: در دانشگاههای استان کرمانشاه جمعا سه هزار دانشجوی غیرایرانی تحصیل میکنند که راه اندازی دفتر کنسولی فرآیند تحصیل آنها را تسهیل میکند.
وی خاطرنشان کرد: دفتر امور کنسولی دانشجویان غیرایرانی میتواند امور اداری این دانشجویان را در کمترین زمان ممکن انجام دهد و دیگر نیازی نیست که برای انجام این اقدامات مدام با وزارتخانه مکاتبه داشته باشیم.
مرادخانی اضافه کرد: دفتر امور کنسولی دانشگاه جزو دفاتر درجه اول محسوب میشود، به این معنا که از حداکثر اختیارات یک دفتر امور کنسولی برخوردار است.
وی اعلام کرد: دانشجویان غیرایرانی دانشگاههای استان کرمانشاه میتوانند از این پس برای انجام امور کنسولی خود به دانشگاه رازی مراجعه کنند.
رئیس دانشگاه رازی با اشاره به راه اندازی مرکز آموزش زبان فارسی در این دانشگاه، اظهارکرد: راه اندازی مرکز آموزش زبان فارسی این فرصت را فراهم کرده تا دانشجویان غیرایرانی دانشگاههای استان بتوانند حین تحصیل با زبان فارسی هم آشنا شوند و علم را خوب یاد بگیرند.
وی با بیان اینکه دانشجویان غیرایرانی تمام دانشگاههای استان و حتی استانهای همجوار میتوانند در این مرکز زبان فارسی را یاد بگیرند، افزود: اولویت دانشگاه رازی در ارائه خدمات به دانشجویان غیرایرانی سایر دانشگاهها بحث درآمدزایی نیست، بلکه تنها به دنبال این هستیم که دانشجویان خارجی با فهم بهتر رشته تخصصی خود با بنیه علمی قوی از کشور خارج شوند و در آینده از ایران به نیکی یاد کنند
احمدی با بیان اینکه یک دانشگاه برای بین المللی شدن نیاز به چنین زیرساختهایی دارد، اظهار کرد: اگر میخواهیم دانشگاههایی داشته باشیم که در سطح بین المللی بدرخشند، باید بتوانیم مولفههای مختلفی را در آن رقم بزنیم که از جمله آن وجود دانشجویان خارجی و تسهیل تحصیل برای آنها است.
وی از تحصیل حدود ۴۰۰ دانشجوی خارجی در دانشگاه رازی کرمانشاه خبر داد و گفت: این دانشجویان از کشورهای آلمان، افغانستان، عراق و سوریه هستند .