صبح امروز ۲۳ آذرماه گردهمایی تخصصی معاونان هنری و سینمایی سراسر کشور با مدیران سازمان امور سینمایی و سمعی بصری با حضور جمعی از مدیران سازمان سینمایی در پردیس سینمایی ملت برگزار شد.
در ابتدای این گردهمایی محمدرضا سوقندی مدیرکل امور حقوقی، عملکرد و استانهای سازمان سینمایی گفت: هدف از این نشست تخصصی اطلاعیابی، اطلاعرسانی، آموزش، تبادل تجربه و نزدیکی دلها و ذهنهای ما به یکدیگر است. امور استانها در سازمان سینمایی مزیتها و معایبی دارد؛ از مزیتهای آن، این است که در دل فرهنگ قرار دارد. مشکل ما در حوزههای هنری این است که تجاری شدهاند یعنی وقتی بخواهیم بگوییم سینما، میگوییم سینما هنر، سینما صنعت، سینما رسانه و گاهی سینما تجارت، هر چیزی که تجاریسازی شود، به صنعت تبدیل خواهد شد.
او ادامه داد: حسن وجود امور سینمایی در دل ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، جدا نشدن آن از فرهنگ است چراکه اگر از فرهنگ جدا میشد، بعد تجاری یا هنری، یا رسانهای غلبه پیدا میکرد، کمااینکه این امر در حال حاضر نیز مشهود است، خیلی از آسیبها و اشکالاتی که در حوزه سینما وجود دارد به غلبه بخش غیر فرهنگ و غیر تخصصی بر فرهنگ، تخصص و هنر است، آسیبهایی که به این بخشها وارد میشود نیز توسط غیر حرفهایها عمل میشود. البته گاهی وقتها ممکن است که حرفهایها نیز کار غیر حرفهای انجام دهند.
این مدیر سینمایی درباره معایب امور استانها در سازمان سینمایی نیز تصریح کرد: معایت این بخش ساختار تشکیلاتی است؛ معاونان هنری و سینمایی در استانها سر شلوغی دارند، مخصوصا با ویژگیهایی که هنر در بخش حاضر دارد، صدای تئاتر، صدای موسیقی، صدای هنرهای تجسمی، هنرهای فردی، هنرهای جمعی، سینما که قصههای خود را دارد، از این شلوغی حکایت دارد. از طرف دیگر خیلی از کارکنان ادارههای استانها در پست خود حضور ندارد و به کارهای متفرقه در اداره مشغول هستند، وقتی میخواهیم حرکت کنیم، باید تشکیلاتمان را بازسازی کنیم، هیچ تفکر و اندیشهای نیز بدون ساختار و تشکیلات نهادینه نمیشود.
نگاه سازمان سینمایی به استانهاست
سوقندی تاکید کرد: نکته بعدی درباره استانها نگاه سازمان سینمایی به آنهاست که سعی کردهایم در یک سال اخیر این نگاه را به کمک معاونهای استانها، اصلاح کنیم و گسترش دهیم. اینکه تنها بخواهیم با استانها تفاهمنامه امضا کنیم یا به آنها نگاه پروژهای داشته باشیم هم در شان سازمان سینمایی و ادارههای کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و هم در شان سینما و هنر ایران نیست. در دوره جدید نیم نگاه به استانها تبدیل به تمام نگاه شده و بیشترین وقت رییس سازمان سینمایی به استانها اختصاص داده شده است. بهطور کلی امور استانها را از یک دفتر به کل سازمان تغییر دادهایم و میطلبد که استانها هم تغییر نگاه داشته باشند.
مدیرکل امور حقوقی، عملکرد و استانهای سازمان سینمایی در پایان خاطرنشان کرد: محمد خزایی در جلسهای اعلام کرد که همه موسسات باید امور استانها داشته باشند یعنی اگر در گذشته تنها انجمن سینمای جوانان ایران امور استانها داشت، الان باید بنیاد سینمایی فارابی و مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی نیز امور استانها داشته باشند. این مساله به این نکته بازمیگردد که استانه بسترهایشان را فراهم کنند. امیدوارم که برگزاری این نشست هم صمیمانه، هم آزادانه و هم خلاقانه باشد، از طرف دیگر تعامل و ارتباطی از سوی استانها با یکدیگر شکل گیرد. همچنین باید این ارتباط را در سطح بینالملل نیز افزایش دهیم تا به شبکه تبدیل شویم.
تنها شعار نمیدهیم و عمل میکنیم
در بخش دیگری از این گردهمایی اصغر فارسی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی گفت: همه ما از شهرستان هستیم پس تعصب خاصی نسبت به آن داریم، استعدادهای خوبی در شهرستان وجود دارد که باید کشف شوند. سازمان سینمایی در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ تنها توانسته است سه درصد از بودجه خود را افزایش دهد منتها تلاش کردهایم که همین حداقلها را هم میان استانها تقسیم کنیم. در کنار این بودجه و حداقلهایی که داریم تمرکز ویژهای روی استانهاست تا بتوانیم از تسهیلات سایر دستگاهها، همافزاییها و اعتباراتی که در حوزههای مختلف وجود دارد استفاده کنیم و به کار ببریم.
او ادامه داد: دوستان ما در حوزه ساماندهی به سامانهها و زیرساختهای سازمان سینمایی تلاش ویژهای کردهاند ازجمله اتصال سامانههای سازمان به درگاههای دولت، کسب و کار و همچنین افزایش ارتقایی که زیرساختها باید داشته باشند. از طرف دیگر توجه ویژهای روی اثربخشی و بهبود فرآیند و بازتعریف آییننامهها و دستورالعملها داشتهایم تا بتوانیم به بهترین شکل وظیفه خود را انجام دهیم به همین دلیل است که وقتی به سامانهها مراجعه میکنید، بسیاری از مشکلات وجود ندارد، از طرف دیگر اگر با مشکلاتی مواجه میشوید بعضی به نداشتن دانش کاربر و بعضی به زیرساختها برمیگردد.
فارسی در پایان اشاره کرد: سینما در دوران کرونا با وقفه جدیای روبهرو شد به همین دلیل تلاش داریم که تسهیلاتی یا وامی را با بهره خیلی کم یا با شرایط ویژه وام بلاعوض و استفاده از تبصره ۱۸ در اختیار سینماها قرار دهیم و آنها را احیا کنیم تا همکاران استفاده کنند. بدانید که ما درباره توجه به استانها تنها شعار نیستیم و عمل میکنیم.
در ادامه و در بخش دیگری از گردهمایی حبیب ایلبیگی معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی که یکی از سخرانها بود درباره لزوم برگزاری چنین نشستها و گردهماییهایی صحبت کرد.
معاونت مستند مرکز گسترش به استانها آغاز میشود
در ادامه این برنامه محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی و دبیر جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» گفت: تولیدات استانها نقش پررنگی دارد یعنی امروز جشنواره «سینماحقیقت» تجمع همه این فکرهاست، ۲۸ فیلمساز شهرستانی در بخش مسابقه ماست، فیلمهای ۱۶ استان در بخش مسابقه حضور دارند، از طرف دیگر برای اولین بار از فیلمسازان خارج از جشنواره دعوت شد که در کنار ما باشند، نه برای اینکه شکل نمایشی داشته باشد، بلکه اندیشه و دانش را با خودشان انتقال دهند. مسائلی همچون معایب، مشکلات، برداشته شدن این دیوارها که چگونه باید به مرکز گسترش طرح دهند، طرحهای استانی ما چرا متوقف شدهاند، چرا ادارهکل قسط ما را نداده است و... برای اولین بار در جشنواره شانزدهم «سینماحقیقت» رخ داد که بسیار ارزنده است. اینگونه گردهماییها فرصت خوبیست و امیدوارم ادامهدار باشد.
او ادامه داد: تعاملمان با معاونتهای هنری و سینمایی استانها اصل و اساس حلقه مفقوده در هدفی است که مرکز گسترش دارد یعنی گسترش فضای مستند و انیمیشن، واقعا تشنه این هستیم که استعدادها را کشف کنیم، وارد سرمایهگذاری شویم. انشاالله بعد از جشنواره «سینماحقیقت» نگاه به استانها شکل جدیتری خواهد داشت و به ورکشاپ و کارگاههای آموزشی میرسد. سفر گروه معاونت مستند ما به استانها شروع میشود که هم کار آموزشی انجام دهند و هم با مستندسازان ارتباط برقرار کنند. در این راه معاونتهای هنری و سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازوی اصلی است.
حمیدیمقدم خاطرنشان کرد: برای اولین بار است که تنوع، رنگآمیزی، اقلیم متفاوت و جغرافیایی متفاوت را در جشنواره شانزدهم «سینماحقیقت» شاهد هستیم و بسیاری از اندیشمندان و منتقدان معتقد هستند که برای اولین بار ایران بزرگ را در جشنواره میبینیم که برای ما خیلی لذتبخش است. امیدوارم که اتفاقهای خوب با همکاری شما رخ دهد. نیاز واقعی استانها بحث مستندسازی است، ما نیز یک شیوهنامه استانی داریم و کاملا حاضر هستیم که وارد عقد قرارداد شویم و بچهها را به سوی مستندسازی ببریم.
دبیر جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» در پایان بیان کرد: گله دارم که برخی از استانها اصلا فعال نبودند حتی آنهایی که با یکدیگر قرارداد بسته بودیم، اشکالی ندارد، شاید قرار بود اتاق فکرها تشکیل شوند، اما خواهش میکنیم که طرحهای خوب از فیلتری بگذرند. ما بخش استانی را هم در مرکز گسترش راهاندازی کردهایم بنابراین هیچ دیواری بین ما نیست، هر لحظه که احساس کردید، استعدادی قرار است فیلم خوبی بسازد به ما معرفی کنید.
در پایان جلسه لادن طاهری مدیر فیلمخانه ملی ایران و هاشم میرزاخانی مدیرعامل موسسه سینماشهر به گفتگو با معاونان هنری و سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سراسر کشور پرداختند.