۲۰ آذر سال ۱۳۹۴ شهر رشت به طور رسمی از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی یونسکو به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی انتخاب و در فهرست شبکه شهرهای خلاق یونسکو ثبت شد.
یونسکو در آن سال بهره برداری از منابع محلی، به ویژه گونههای مختلف ماهی و محصولات فصل، غذا به عنوان عاملی برای حفاظت و ترویج میراث فرهنگی، دنبال کردن روشهای پخت قدیمی و استفاده از ظروف و روشهای پخت و پز منحصر به فرد را از جمله عوامل انتخاب شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراکیها عنوان کرد.
یوسف یزدانی، سرپرست شهرداری رشت گفت: به مناسبت ۲۰ آذر ماه مصادف با هفتمین سال ثبت شهر رشت در سازمان بینالمللی یونسکو به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی برنامههای ویژهای را تدارک دیده است.
او با بیان اینکه شبکه شهرهای خلاق یونسکو، ۷ حوزه خلاق را پوشش میدهد، افزود: این حوزهها شامل صنایع دستی، هنرهای بومی، هنرهای رسانهای، فیلم، طراحی، خوراک شناسی، ادبیات و موسیقی است که شهر رشت هم جزء دارندگان یکی از این عناوین محسوب میشود.
به گفته سرپرست شهرداری رشت، ثبت یک برند به تنهایی کافی نخواهد بود و حفظ برند شهر خلاق، استفاده از ظرفیتهای گردشگری آن و انجام اقدامات ملموس در این بخش مواردی است که در شهرداری دنبال میشود.
یزدانی با اشاره به ویژه برنامههای تدارک دیده شده این روز گفت: کارگاه غذاهای فراموش شده، آموزش غذاهای گیلانی (کارگاه مادر و کودک)، کارگاه گردشگری شهر خلاق و پیشینه شواهد خوراک در گیلان بر اساس مطالعات باستان شناسی از جمله این برنامهها محسوب میشوند.
او افزود: در انتهای برگزاری این دورههای آموزشی ویژه شهر خلاق خوراک شناسی، به شرکتکنندگان گواهی نامه مهارت آموزی ویژه فنی و حرفهای اعطا خواهد شد.
سرپرست شهرداری رشت تصریح کرد: پرورش استعدادهای بومی و محلی، برگزاری انواع دورههای آموزشی و کارگاهها برای حفظ فرهنگ خوراک شناسی شهر رشت، بازاریابی و تبلیغات، ایجاد زیرساختها و تلاش برای شناساندن و معرفی این شهر در سطح بین المللی از دیگر اقداماتی است که شهرداری رشت برای شکوفایی برند شهر خلاق خوراک شناسی یونسکو در اولویت قرار داده است.
تنوع غذایی استان گیلان بر اساس برخی نوشتهها بر اساس کتاب سفره گیلانی بین ۲۱۰ تا ۲۵۰ خوراک است.
باقلا قاتق، میرزا قاسمی، ترش تره، سیرقلیه، کباب ترش، اناربیج، واویشکا، شش انداز، ترش آش، گمج کباب، سیرواویج، مُتنجان، ماهی فیویج، ماهی ملاته، کولی غورابیج، چغرتمه، کال کباب و کپور آبه برخی از غذاهای اصیل، بومی و سنتی گیلان است.