دکتر فرزام بیدارپور گفت: بر اساس پیش بینیهای صرت گرفته تخمین زده میشود تا پایان جولای سال ۲۰۲۲ حدود ۳۸.۴ میلیون بیمار مبتلا با ویروس اچای وی در جهان زندگی کنند از این تعداد ۳۶.۷ میلیون بالغین و ۱.۷ میلیون نیز کودکان باشند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه در مجموع در دنیا میزان ابتلای زنان بیشتر از مردان است، اظهار کرد: طبق آخرین آمارها، ۸۵ درصد بیماران در دنیا از بیماری خود اطلاع داشته و ۷۵ درصد تحت پوشش درمان و در ۶۸ درصد نیز میزان توقف ویروس در مبتلایان صفر میباشد.
او افزود: این آمار در منطقه مدیترانه که ایران جز آن است به این صورت است که فقط ۴۱ درصد افراد از وضعیت خود در زمینه ابتلا آگاهی داشته و ۲۷ درصد نیز تحت پوشش درمان و در ۲۴ درصد میزان توقف ویروس در مبتلایان صفر میباشد.
بیدار پور از رشد منفی موارد جدید مبتلا و نیز مرگ ومیر وابسته به HIV در جهان از سال ۲۰۱۰ به بعد خبر داد و گفت: در منطقه مدیترانه و کشورهای همسایه ایران، موارد جدید و مرگ ومیر وابسته به HIV نسبت به سال ۲۰۱۰ (رشد مثبت) داشته است.
بیشتر بخوانید:
تنها ۳۰ درصد افراد مبتلا به ایدز در کردستان شناسایی شده است
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه بر اساس تخمینهای صورت گرفته، پیش بینی می شود حدود ۵۲ هزار و ۷۱۴ مورد زنده مبتلا به HIV وجود دارد، ابراز کرد: از این تعداد ۲۳ هزار و ۲۱۲ مورد زنده شناسایی شده و ۱۷ هزار و ۵۱۲ مورد تحت مراقبت هستند که از این تعداد ۱۶ هزار و ۳۸۶ مورد تحت درمان (۹۴ درصد)، و تعداد ۱۴ هزار و ۷۹۰ نفر نیز پاسخ درمانی مناسب دارند.
او با بیان این مطلب که در کشورمان از ابتدای شروع اپیدمی تا سال ۱۴۰۰، راههای انتقال بیماری بصورت تجمعی ۵۶.۷ درصد تزریق مشترک، ۲۴.۵ درصد رابطه جنسی، ۱۶.۳ درصد نامشخص و ۱.۷ درصد نیز انتقال مادر به کودک بوده است، بیان کرد: این آمار در سال ۱۴۰۰ به این صورت بوده است که ۱۴ درصد تزریق مشترک، ۵۸ درصد رابطه جنسی، ۲۷ درصد نامشخص و ۱.۳ درصد انتقال مادر به کودک بوده استکه با توجه به این و طبق آمارهای موجود، در ایران انتقال اچای وی بسمت جنسیت تغییر پیدا کرده است.
بیدار پور گفت: براساس نظام ثبت وگزارش دهی نرم افزار مدیریت ومراقبت بیماران HIV/ایدز در کردستان از ابتدای شروع بیماری تا پایان آبان سال ۱۴۰۱ تخمین زده میشود حدود ۱ هزار و ۲۰۰ مورد بیمار زنده در استان موجود میباشد که تا کنون تعداد ۶۲۵ مورد بیمار اچای وی مثبت در بین بیماران مبتلا در استان شناسایی، ثبت و گزارش شده است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۵۴۸ نفر از این بیماران را مرد و ۷۷ مورد را نیز زنان اعلام کرد و گفت: در استان و در مجموع ۸۰ بیماران را مردان و ۲۰ درصد را زنان تشکیل میدهند.
او از مجموع بیماران HIV/ایدز شناسایی شده در استان تا پایان سال آبان سال ۱۴۰۱، تعداد ۳۱۶ نفر زنده و تعداد ۳۰۹ نفر فوت را فوتی عنوان نکرد و افزود: در بین موارد زنده، ۲۲۱ نفر جهت دریافت خدمات به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان مراجعه میکنند که از این بین، ۲۲۱ تعداد ۲۰۹ (۹۴ درصد) نفرتحت درمان داروهای ویروسی قرار دارند و با توجه به این میزان درصد پوشش درمان در بین بیماران فعال به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری ۹۴ % است که الحمدلله با اقدامات موثر بهداشتی درمانی صورت گرفته، ۹۰ درصد موارد تحت درمان، پاسخ به داروی مناسب و در بررسی سنجش بار ویروس تعداد ویروس صفر گزار ش شده است.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه، درراستای اجرای استراتژی ۹۰، ۹۰، ۹۰ سازمان بهداشت جهانی بهداشت مبنی براینکه تا پایان سال ۲۰۲۳ باید ۹۰ درصد بیماران مبتلا شناسایی، ۹۰ درصد تحت درمان و ۹۰ درصد نیز پایبندی به درمان با میزان وجود ویروس در خون صفر باشد، اظهار کرد: در راستای استراتژی فوق میزان شناسایی بیماران مبتلا به HIV/ایدز در استان کردستان براساس تخمینهای مو جود در حدود ۳۰ درصد میباشد و پوشش درمانی در بین پروندههای فعال به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری استان ۹۴ درصد است.
او اظهار داشت: ۷۱ درصد بیماران شناسایی شده در سنندج، هشت درصد سقز، پنج درصد در کامیاران، پنج درصد در قروه، چهار درصد در بیجار، یک درصد در مریوانو یک درصد نیز در بانه سکونت دارند و از نظر توزیع سنی نیز ۷۵ درصد بیماران درزمان تشخیص در رنج سنی فعال وبین ۲۵ تا ۴۵ سال سن دارند که با الگوی کشوری مطابقت دارد.
بیدار پور گفت: اگر چه اکثریت بیماران شناسایی شده در استان دارای جنسیت مذکر هستند، اما الگوی راه انتقال ودرصد ابتلای زنان ومردان در چند سال اخیر تغییرکرده بطوریکه در سال ۱۴۰۰ در صد ابتلای زنان ۲۵.۹ درصد بود این این امار نشان دهنده تغییر دلیل ابتلا به HIV از اعتیاد تزریقی بسمت انتقال از طریق جنسی میباشد که این مورد هم با الگوی کشوری مطابقت دارد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: از ابتدای شروع اپیدمی تا سال ۱۴۰۰ راه انتقال بیماری بصورت تجمعی در استان به این صورت است که ۷۳ تزریق مشترک، ۲۰ درصد رابطه جنسی، چهار درصد نامشخص، دو درصد انتقال مادر به کودک و یک درصد نیز خون وفراوردهای خونی بوده است که این آمار در سال ۱۴۰۰ به این صورت تغییر پیدا کرده است که شش درصد تزریق مشترک، ۶۸ درصد رابطه جنسی و ۲۸ نیز نامشخص بوده است بنابراین این آمار زنگ خطر را در خصوص انتقال از طریق روابط جنسی به صدا درآورده است.
او در خصوص پیشگیری از ابتلا به HIV/ایدز گفت: ارتقای آگاهیهای مربوط به سلامتی، تعهد و رفتار جنسی ایمن و کنترل شده و نداشتن شریک جنسی متعدد، استفاده از کاندوم و رعایت سلامت جنسی در حین نزدیکی، عدم استفاده از سرنگ آلوده، رعایت سلامت بارداری قبل از اقدام به بارداری و عدم استفاده از تیغ شیو شخص دیگر از جمله راهکارهای پیشگیری از این بیماری است.
دهم لغایت شانزدهم اذر ماه به نام هفته اطلاع رسانی ایدز نام دارد.