۸ آذر در نشست خبری رئیس سازمان بورس بود که اعلام شد اسامی مدیران متخلف بازار سرمایه طی سازوکاری اعلام میشود؛ قانونی که در ادوار گذشته سازمان بورس (۱۳ سال بود) که اجرایی نشده بود.
آقای مهرداد مسعودیفر، معاون حقوقی سازمان بورس درباره اجرایی شدن بند چ ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور گفت: فلسفه وضع این قانون، بازدارندگی است؛ یعنی مدیران توجه کنند که اگر تخلفاتی داشته باشند، اسامی آنها برای مردم افشا میشود.
خبر اعلام اسامی مدیران متخلف بورس سبب شد نمایندگان مجلس نیز در این خصوص واکنشهای بسیاری داشته باشند.
در این رابطه آقای حسین گودرزی نماینده مجلس به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اگر موضوع تخلف مدیران بازار سرمایه ثابت شود این نهاد (سازمان بورس) موظف است بر اساس ماده ۳۶ قانون احکام دائمی، اسامی آنها را منتشر کند.
او میگوید: اما در زمان بررسی پرونده (افراد متخلف) باید بر اساس اخلاق و شرع رفتار کرد.
دیگر نماینده مجلس آقای حسین میرزایی گفت: با اجرای این مصوبه (اعلام اسامی متخلفان) در چارچوب قانون موافق هستیم. باید بورس نسبت به اجرای قانون با جدیت برخورد کند. این موضوع باعث میشود که انگیزه کارکنان این بازار تقویت و اعتماد مردم به این حوزه ارتقا پیدا کند.
آقای سید محمد موحد یکی دیگر از نمایندگان مجلس گفت: اجرای درست این مصوبه بازار سرمایه را از تمام چالشها و مسائل در حوزه تخلفات عبور میدهد. این قانون به شفافیت در بورس کمک میکند.
اما واکنشها به خبر افشای اسامی مدیران متخلف تنها به نمایندگان مجلس ختم نشد و کارشناسان بازار سرمایه نیز در این خصوص نکاتی را بیان کردند.
آقای کوروش آسایش کارشناس بازار سرمایه گفت: فلسفه اعلام اسامی مدیران متخلف این است که تمام کسانی که میخواهند در بازار سرمایه فعالیت داشته باشند و قصد دارند سهمی را خریداری کنند باید منبعی داشته باشند که ببینند آیا آن مدیر سابقه خوبی دارد یا خیر؟ که با راهاندازی این سامانه این موضوع محقق خواهد شد و افراد با آگاهی تمام اقدام به فعالیت میکنند.
او میگوید: اما نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد مراحل اجرایی این سامانه و اعلام اسامی مدیران متخلف است. نباید اجازه داد مدیران با رانت و قدرتی که دارند خود را از این سامانه مجزا بدانند و تخلفهایشان در این سامانه ثبت نشود. بنابراین نحوه اجرا در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
آسایش گفت: اما در کل با عملیاتی شدن این سامانه علاوه بر افزایش شفافیت در بازار سرمایه اعتماد سهامداران نیز جلب خواهد شد.
یکی دیگر از فعالان بازار سرمایه با اشاره به دو لبه بودن دستورالعمل افشای اسامی مدیران متخلف در این خصوص به مواردی اشاره کرد.
آقای فرح آبادی فعال بازار سرمایه گفت: به هر حال این دستورالعمل یک نقطه عطف و رویکرد نوین در نظارت بر بازار سرمایه است.
او میگوید: این دستور العمل شمشیر دو لبه است و باید با احتیاط اجرا شود و اگر عجولانه اجرا شود آثار منفی به همراه دارد، اما در کل باید زیرساختها و بسترهای مناسب برای جلوگیری از بروز تخلفات ایجاد شود.
در همین زمینه رئیس مرکز تدوین، تنقیح و تطبیق قوانین و مقررات بازار سرمایه با اعلام جزئیات انتشار تخلفات نکاتی را بیان کرد.
آقای محمد صادق شبانی درباره بند (چ) ماده ۳۶ قانون احکام دائمی توسعه کشور در خصوص افشای اسامی مدیران متخلف گفت: به موجب این بند، سوابق انضباطی و کیفری مدیران و اشخاص تحت نظارت سازمان بورس قابلیت انتشار دارد.
او میگوید: قانون مجازات اسلامی جرایم را به ۸ درجه تقسیم کرده است که در مصوبه شورا جرائم در ۳ درجه رنگ مشکی، قرمز و نارنجی قرار گرفته است. همچنین تخلفات به واسطه درجهبندی (که موضوع جدیدی در بازار سرمایه است) در ۶ درجه قرار گرفته و این ۶ درجه هم در ۴ رنگ مشکی، قرمز، نارنجی و زرد تعریف شده است. هدف از این رنگبندی و درجهبندی آشنایی عموم مردم و فعالان بازار سرمایه با سطح اهمیت تخلف و جلوگیری از بیعدالتی و یا اجحاف در حق مدیرانی که ممکن است تخلفی با ضریب اهمیت کمتری مرتکب شوند.
به گفته کارشناسان و مسئولان افشای اسامی مدیران متخلف قانونی است که در گذشته اجرا نمیشد و حالا قرار است با وقفهای چند ساله اجرایی شود. قانونی که برای اجرای درست آن و رسیدن به اهداف مدنظر نیازمند دقت فراوان در اجرا است و اگر به درستی اجرایی نشود می تواند حتی زیان بار هم باشد.
گزارش از کیمیا قلی پور
تکلیف این همه پولی که یک عده بردند و خوردند چه خواهد شد؟
همه اش حرف دروغ...
چون اوضاع هر روزی که شروع میشه بدترین روز عمر ماست؛ مگه اینکه یک جوری خودت رو وصل کنی
بازار به اعتماد نیاز داره ولی مشکل بازار الان اعتماد نیست
بودجه اکثر سهامداران خرد دود شده ... با اعتماد هم نمیتونن برگردن چون چیزی ندارن