مهدی عرفانیان، مدیر پلتفرم جامع نساجی و پوشاک بیست بافت و مدرس حوزه مد و پوشاک در برنامه «گفتوگوی فرهنگی» رادیو گفتوگو در پاسخ به این سوال که در فضای طراحی لباس با چه مولفههایی مواجه هستیم، گفت: به اعتقاد بنده در حوزه طراحی لباس با چهار مقوله مواجه هستیم. اول رشته طراحی لباس را داریم که دانشگاه و فضای آموزشگاه آزاد است که در مقایسه با کشورهای دیگر رشته و گرایشهای محدود داریم.
عرفانیان ادامه داد: یکی از چالشهای دانشگاههای ما این است که آنطور که باید خروجی ندارند و در حوزه طراحی مد و لباس ناکارآمدی بیشتر شده است. دلیل مهمش هم این است که ارتباط بینالمللی در فضای دانشگاهی طراحی لباس نداریم. یعنی اگرچه ممکن است در حوزه پزشکی و مهندسی شاهد ارتباط بینالمللی باشیم، ولی در حوزه مد و لباس به دلیل حساسیتها کمتر شاهدش هستیم.
مدیر پلتفرم جامع نساجی با بیان اینکه بخش دیگر مشکلات این حوزه به ارتباط معیوب با بدنه صنعت بر میگردد، افزود: از آنجایی که هنر طراحی لباس و فشن از قلب غرب و اروپا گرفته شده، ما در مواجهه با آن در بدنه دولتی و بدنه فرهنگی جامعه با یکسری نگرانیها مواجه هستیم. به قول شما آنچه در خیابان به عنوان پوشاک جامعه میبینیم، چیزی برخاسته از فرهنگ ما نیست. هرچند در سالهای اخیر تلاشهایی برای بومیسازی صنعت مد و لباس شده، اما آنطور که باید جریانساز نبوده است.
این مدرس حوزه مد و پوشاک با بیان اینکه در بخش دیگر با شغل طراحی لباس روبه رو هستیم، گفت: وقتی طراحی لباس را در فضای کسب و کار مطرح میکنیم، طراح لباس را صرفاً شخصی میبینند که لباس شب عروس طراحی میکند، مانتو طراحی میکند. با وجود اینکه حوزه طراحی مد و لباس مشاغل مختلفی را در برمیگیرد، اما میبینیم خیلی از افراد به سمتش نمیروند. به عنوان مثال، پیشبینی مد یکی از شغلهایی است که در دنیا روی آن کار میکنند و درآمد خیلی بالایی دارد. بحث خبرنگاری مد، نویسندگی مد، طراحی لباس، رنگشناسی و ... از مشاغل دیگر این حوزه است.
وی با اشاره به صنعت طراحی لباس و تشبیه این صنعت به بیابان افزود: در این زمینه هیچ کاری انجام نشده و بجز فعالیت انگشتوار برندها در این حوزه، دیگر شاهد صنعت طراحی لباس در کشور نیستیم.