در روزهای گذشته بود که طی مراسمی، به طور رسمی از پیراهن تیم ملی برای جام جهانی قطر رونمایی شد؛ پیراهنی سفید رنگ به عنوان پیراهن اول تیم ملی که پرچم کشور و نماد یوز به شکلی متفاوت در آن خودنمایی میکند و نگاهی به شانهها و آستینهای آن نشان دهنده طرح پوست یوزپلنگ است.
جعفری، مالک یکی از برندهای معروف و نماینده کارگروه مد و لباس، درمورد جلسه هیئت نماینده این کارگروه با فدراسیون فوتبال بیان کرد: یک روز از کارگروه مد و لباس با ما تماس گرفتند و گفتند که بنده به همراه سه نفر از همکارانم در برندی که فعالیت میکنیم به عنوان نماینده این کارگروه برای انتخاب لباس تیم ملی در محل فدراسیون فوتبال انتخاب شده ایم. از اینرو، ۷ صبح فردای روزی که تماس گرفتند به فدراسیون رفتیم و وارد جلسه شدیم و پس از حضور افراد در جلسه، لباسهای تیم ملی را به ما نشان دادند و گفتند این لباسها طراحی و اجرا شده است و نظر خود را در این خصوص، ارائه دهید.
این نماینده کارگروه حاضر در جلسه فدراسیون گفت: هیچ کدام از لباسهایی که به ما نشان دادند را تأیید نکردیم و علت هم این بود که طرحها قدیمی و متعلق به دورههای قبلی بودند و هیچ نوآوری در آنها وجود نداشت و به آنها گفتیم که فرصتی بدهید تا با مشورت متخصصان و افراد خبره حوزه پوشاک، طرحها و نظرهایمان را اعلام کنیم چراکه ما هیچ کدام از آنها را تأیید نمیکنیم، ولی در جلسه فدراسیون به ما گفتند که این کار امکان پذیر نیست. چون تا زمان فیفا فرصت زیادی باقی نمانده است و به همین خاطر، لباسها باید به فیفا ارائه شوند و زمان لازم برای این منظور وجود ندارد. در نتیجه، اگرچه لباسها مورد تأیید ما نبودند، ولی به ما گفتند که زمان نداریم و از میان این لباس ها، انتخاب کنید و نظر خود با کمترین حالت تغییرات را ارائه دهید.
جعفری ادامه داد: با توجه به مطرح بودن موضوع تیم ملی، تنها کاری که در این زمان کوتاه میتوانستیم انجام دهیم این بود که روی الگوی برش نظر دهیم و روی آستین، رگلان باشد و طرح پوست یوز روی آستینها بیفتد و نوار یقه هم پرچم ایران با کیفیت خوب باشد. اما متأسفانه، با توجه به کمبود زمان و محدودیت شرایط انتخاب برای تغییرات حداقلی به منظور خارج شدن لباس از تکرار و طبیعیتر شدن طرح، به آنها گفتیم حداقل، تغییرات مربوطه را انجام دهید شاید نتیجه بهتر باشد.
او افزود: تنها کاری که در زمان کم میتوانستیم، انجام دهیم تا کار قبلی تکرار نشود همین تغییرات ارائه شده بود چراکه نمیتوانستیم کار دیگری کنیم و با این شرایط، پس از تغییرات انجام شده، پیراهن فعلی، از موارد قبلیِ حاضر روی میز فدراسیون بهتر است و خدا را شکر، این تغییرات را اعمال کردند و لباس فعلی، پس از تغییرات، دارای استانداردهاست و با استانداردهای مطلوب، خیلی فاصله ندارد.
به گفته او، لباس فعلی تیم ملی، ساده، مینیمال و دارای اِلمانهای ایرانی است. هرچند که انتظار میرفت زمان بیشتری داده و اجازه داده میشد تا از هنرمندان و متخصصان حوزه پوشاک استفاده شود تا نوآوری بیشتری در آن وجود داشته باشد.
او با اشاره به استانداردهای لازم برای لباسهای ورزشی گفت: بنده به عنوان فردی که در این حوزه فعالیت میکنم باید بگویم لباسهایی که ورزشکاران استفاده میکنند از جنس پلی استر و نایلون است که این پلی استرها معمولی نیستند چراکه ما انواع پلی استر داریم و برخی از آنها در پرده، رو مبلی، روکش ماشین و لباسهای ورزشی و روزمره استفاده میشوند و درواقع، اگرچه این پلی استرها، پلی استر هستند، ولی نوع ریسندگی شان تفاوت دارد. یعنی لباسهای ورزشی که الان به صورت پلی استر و نایلون استفاده میشوند در آنها، نخهای هالوفایبر به کار میروند. به این معنی که آب دوست هستند و اینها رطوبت را جذب میکنند؛ به طوری که وقتی بدن، عرق میکند رطوبت بدن را میگیرند و مثل اسفنج دفع میکنند.
او ادامه داد: در این شرایط، وقتی بازیکن هر رشته ورزشی عرق میکند پیراهن در تن او مثل ابر عمل کرده و رطوبت از آن عبور میکند و زود خشک میشود. اما متأسفانه، لباسهایی که اول، در محل فدراسیون روی میز گذاشتند پلی استری بودند که مخصوص لباس نبودند و درواقع، پلی استرهای مخصوص روکش ماشین و... بودند و در این میان، وقتی بازیکن عرق میکند این لباس به تن او میچسبد و دیر خشک میشود و خیلی تأثیر میگذارد به ویژه، در دماهای گرم و شرجی، آن هم در ورزش فوتبال. زیرا باعث کلافگی بازیکن میشود و حتی وزن او را سنگین میکند.
جعفری تصریح کرد: با توجه به این که در جلسه فدراسیون، یک تکه از پارچه را به ما نشان دادند و گفتند که از این نوع پارچه استفاده میکنند، در نتیجه، ما هم بدون تجهیزات و در یک جلسه نمیتوانستیم پارچه را آزمایش کنیم. این در حالی است که پارچه باید به سازمان استاندارد آورده میشد و خصوصیات سایشی، جاذب الرطوب بودنش و زمان خشک شدن آن و کششی اش و همه این موارد باید مورد آزمایش قرار میگرفت و نمیتوان در یک جلسه با یک تکه پارچه، نظر قطعی داد. زیرا پارچه به ظاهر خوب و موردتأیید بود، ولی از روی ظاهر نمیتوان کیفیت آن را سنجید و باید از طریق دستگاههای سازمان استاندارد، تستهای لازم روی آن انجام میشد.
او تأکید کرد: متأسفانه، استانداردی برای لباس تیم ملی تعیین نشده است و فدراسیون باید این کار را انجام دهد و استانداردهای کششی، ثبات نوری، سایشی، زمان خشک شدن و... را مورد اهمیت قرار دهد و سازمان استاندارد، روی لباس نظارت کافی داشته باشد و در چنین مواردی هم اعلام خسارت شود. زیرا ممکن است لباسی که برای تأیید آورده میشود متفاوت از لباسی باشد که در بازیها بدست بازیکن میرسد.
به گفته جعفری، لباسی برای بازیکن استاندارد است که علاوه بر موارد فوق، خرج کارها و نوع یقه لباس آن، بازیکن را اذیت نکنند و نرم و لطیف باشند و او باید در لباسش احساس راحتی کرده تا بتواند روی بازی اش تمرکز کند.
او با اشاره به ارائه فراخوان برای طراحی لباس تیم ملی تأکید کرد: درمورد طراحی هم باید بگویم که اِلمانهای تأیید شده باید به فراخوان گذاشته میشدند تا لباس طراحی شود و به همین دلیل، میتوانیم طراحی فاخرتر و زیباتری توسط متخصصین خود اجرا کنیم که این کار، نیاز به زمان بیشتری دارد. یعنی از یک سال قبلتر باید برای این کار اقدام شده تا از بهترین طراحان کشور برای این منظور استفاده شود؛ به طوری که وقتی بازیکنان با لباس موردنظر دیده میشوند از دور مشخص شود که از کشور ایران هستند.
او افزود: لباس تیم ملی برای همه کشورها تعریف شده است و هر ساله، تغییرات کوچکی روی آنها اعمال میشود و از دور مشخص است که مثلاً فلان لباس برای کدام کشور است و باید این موضوع، به صورت کارشناسی برای دورههای بعدی درنظر گرفته شود و به دو روزهای منتهی به رویداد اصلی موکول نشود و فدراسیون باید به این مهم توجه کند.