این روزها فصل برداشت زعفران یا طلای سرخ از زمینهای کشاورزی مستعد کاشت این محصول در استان کرمان است، کاشت زعفران در ایران قدمتی بیش از سه هزار ساله داشته و به دلیل عمل آمدن در خاک کویر به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافته است.
کشت زعفران که به گل سلامتی، سلطان ادویهها و طلای سرخ معروف است در مناطق بسیار کم باران که دارای زمستان سرد و تابستان گرم هستند، گسترش دارد.
در استان کرمان شهرستانهای زرند، راور، شهربابک، کوهبنان، بردسیر، بافت، سیرجان، بم، رفسنجان و کرمان مستعد کشت زعفران هستند. کرمان مستعد کشت طلای سرخ است ، کشت زعفران در کرمان به منظور جایگزینی برای پسته و دیگر محصولات پرآببر در حال گسترش است و به زودی شاهد افزایش قابل توجه سطح کشت زعفران در کرمان خواهیم بود.
هماکنون استان کرمان در جایگاه چهارم کشت زعفران در کشور قرار دارد و به شدت نیز در حال پیشرفت است.
کرمان با توجه به سابقه و پتانسیلهایی که در کشت محصولاتی همچون پسته، خرما و دیگر محصولات صادراتی از خود نشان داده است میتواند یکی از مهمترین مبادی صادراتی زعفران ایران در آیندهای نزدیک باشد، تنها کاری که باید انجام داد بهبود روشهای کشت و مدیریت مزرعه زعفران به منظور افزایش بازدهی و گسترش صنعت بستهبندی است.
محمد خیراندیش رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت:استان کرمان با دارا بودن سطح زیر کشتی معادل هزارو ۶۸۸هکتار زعفران با تولید حدود ۴ تن زعفران در شهرستانهای استان رتبه چهارم سطح و تولید در سطح کشور است.
او افزود:بیشترین سطح زیر کشت این محصول در شهرستان زرند و کمترین آن متعلق به شهرستان ریگان است.
خیر اندیش بیان داشت:بخشی از زعفران تولید شده به مصرف بازار داخلی و مابقی به استانهای همجوار صادر میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان به مشکلات کشاورزان اشاره کردو بیان کرد: خرده مالکی و سرمازدگی از مهمترین مشکلات کشاورزان است.
خیر اندیش گفت:برداشت محصول زعفران از اواخر مهرماه شروع میشود و تا نیمه اول آذر ادامه دارد واز لحاظ اشتغال زایی نیز مزارع زعفران از اشتغالزایی ۱۷۵ نفر روز در زمان برداشت برخوردار است.
شهرهای زرند، شهربابک، بافت، سیرجان، رفسنجان، بردسیر وریگان از جمله مهمترین مناطق زیر کشت زعفران در کرمان هستند.
سطح زیرکشت زعفران در قطب پسته ایران ۹ برابر شد، درحالی از خسارتهای بسیار زیاد به باغهای پسته در رفسنجان و ضرورت تغییر الگوی کشت در قطب پسته ایران و حتی جهان سخن به میان میآید که مسئولان محلی میگویند اینک سطح زیر کشت زعفران در این منطقه در مقایسه با زمان شروع کاشت این محصول در سال ۹۷ حدود ۹ برابر شده است.
رفسنجان در شمال غرب استان کرمان به عنوان قطب مهم و بزرگ طلای سبز ایران به شمار میرود و بزرگترین جنگل دست کاشت پسته جهان در این منطقه قرار دارد که زمانی بزرگترین صادرکننده پسته در ایران و دنیا به شمار میرفت.
برداشت زعفران در سطح ۲۶۰ هکتار از اراضی زیر کشت آغاز شده است وپیش بینی میشود یک تن زعفران در سال جاری برداشت شود.
مجیدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهبنان با اعلام این مطلب گفت: برداشت زعفران در سطح ۲۶۰ هکتار از اراضی زیر کشت آغاز شده است وپیش بینی میشود یک تن زعفران طی امسال برداشت شود.
او تصریح کرد: به دلیل موقعیت جغرافیایی شهرستان کوهبنان و ارتفاع بالاتر از ۲هزار متر از سطح دریا، زعفران کوهبنان از شهرت و کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار است.
رییس جهاد کشاورزی رابر از پیش بینی برداشت ۲۰۰ کیلوگرم محصول زعفران از ۵۰ هکتار مزارع شهرستان رابر طی امسال خبرداد.
ایمان کریم قاسمی از برداشت ۲۰۰ کیلوگرم زعفران از مزارع شهرستان رابر خبرداد و گفت: برداشت زعفران از بیش از۵۰هکتار مزارع بارور شهرستان از اوایل آبان ماه آغاز شده است و تا اواسط دی ماه ادامه دارد.
او افزود: باتوجه به نیازآبی کم ودرآمدزایی خوب امسال استقبال کشاورزان را به کشت این محصول را درسطح شهرستان داشته ایم.
ایمان کریم قاسمی بیان داشت:پارسال با توجه به شرایط آب و هوایی محصول زیادی برداشت نشد، ولی امسال نسبت به پارسال برداشت بیشتر است.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان رابر با اشاره به اهمیت تغییر الگوی کشت با توجه به خرده مالک بودن اراضی رابر و به ۴تا ۵هکتار اعطای تسهیلات ۱۱۰میلیون تومانی خبرداد و گفت: کشاورزان زعفران کار برای دریافت تسهیلات زعفران به اداره جهادکشاورزی شهرستان مراجعه کنند.
کریم قاسمی گفت:باتوجه به ارگانیک بودن محصول و استفاده از کودهای حیوانی محصول از عطر و طعم خوبی برخوردار است. او افزود:مقداری از محصول برداشتی در شهرستان استفاده میشود و مقداری نیز به استان خراسان ارسال میشود.
سری زدیم به یکی مزارع زعفران رابر، جایی که به تازگی برداشت محصول به پایان رسیده است؛ کشاورز زعفران کار منطقه رابر گفت: شغل اصلی زنان خانه دار روستایی در رابر قالی بافی است، اما در کنار این موضوع برخی از روستاییان با توجه به خشکسالی سالهای اخیر به کشت زعفران که نیاز آبی زیادی ندارد ،روی آورده اند.
عسکرپور ادامه داد: معاش بسیاری از خانوادههای روستایی با کار در مزرعه پیوند خورده است، از این رو رفع نگرانیهای آنها مهم است.
او با اشاره به کاهش احتمالی قیمت زعفران که معمولاپس از فصل برداشت اتفاق میافتد، گفت: هر سال در زمانی که کشاورزان با هزار امید و آرزو دسترنج خود را به بازار عرضه میکنند شاهد کاهش شدید قیمتها هستیم.
این کشاورز با بیان اینکه نوسان قیمتها از انگیزه کشاورزان به کشت این محصول میکاهد، بیان داشت: بی تردید نوسانات بازار زعفران بیشترین ضربه را به تولید کننده این محصول که جزو اقشار ضعیف و زحمتکش این کشور هستند وارد ساخته استدر حال حاضر نبود آب کافی مشکل اصلی زعفرانکاران در این شهرستان است،
این زعفرانکار استان کمبود پیاز مناسب زعفران را ازدیگر مشکلات عنوان کرد و گفت: اطلاع رسانی و آموزش استفاده و برداشت صحیح از زغفران میتواند این قبیل مشکلات را کاهش دهد.