سید احمد فاضلزاده رئیس مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) گفت: نظام رتبهبندی QS، دانشگاههای برتر ۲۳ کشور آسیایی در سال ۲۰۲۳ را معرفی کرده است که در آن ۷۶۰ دانشگاه ارزیابی و رتبهبندی شدهاند. این بزرگترین رتبهبندی است که تاکنون برای کشورهای آسیایی انجام گرفته است.
او گفت: تفاوت رتبهبندی امسال با سالهای پیش، منطقهبندی کشورهای آسیایی بر اساس چهار منطقه آسیای مرکزی، آسیای شرقی، آسیای جنوب شرقی و آسیای جنوبی است. در این رتبهبندی، رتبه دانشگاه بر اساس مناطق و نیز به صورت کلی قابل مشاهده است.
رئیس ISC در ادامه گفت: در رتبهبندی QS آسیایی ۲۰۲۲، دانشگاههای ۱۷ کشور حضور داشتند که در رتبهبندی ۲۰۲۳، ۶ کشور به این تعداد اضافه شده و کشورهای حاضر به ۲۳ کشور افزایش یافته است. کشورهای ایران، قزاقستان، قرقیزستان، ماکائو، تاجیکستان و ازبکستان کشورهای جدید این رتبهبندی هستند. بر این اساس دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران نیز با ۱۲ دانشگاه برای اولین بار در این رتبهبندی حضور دارند.
جدول زیر تعداد دانشگاههای حاضر در این رتبهبندی را بر اساس مناطق آسیایی نشان میدهد.
فاضلزاده گفت: رتبهبندی آسیایی QS هر ساله از سال ۲۰۰۹ منتشر شده است و دانشگاههای آسیا را رتبهبندی میکند.
دانشگاه پکن امسال رتبه اول را به خود اختصاص داده و دانشگاه ملی سنگاپور که دانشگاه رتبه یک سال گذشته بوده، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است، بهترین دانشگاه ایران در این رتبهبندی دانشگاه صنعتی شریف با رتبه ۸۴ است.
روششناسی رتبهبندی آسیایی QS ۲۰۲۳
رئیس ISC گفت: روش مورد استفاده برای این رتبهبندی مشابه روشی است که برای رتبهبندی جهانی QS استفاده میشود، اما شاخصهایی به آن اضافه و وزنها تعدیل شده است. در روششناسی رتبهبندی آسیایی QS در سال ۲۰۲۳، از ۱۱ شاخص استفاده شده که در جدول زیر نشان داده شدهاند.
رتبه دانشگاههای ایران در رتبهبندی آسیایی QS ۲۰۲۳
فاضل زاده گفت: در رتبهبندی آسیایی QS در سال۲۰۲۳، ۱۲ دانشگاه از ایران حضور دارند که دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر با کسب رتبههای ۸۴، ۹۲و ۱۱۳ به ترتیب دانشگاههای اول تا سوم ایران بودهاند. رتبه سایر دانشگاههای ایران در جدول زیر نشان داده شده است.
۱۰ دانشگاه اول آسیایی QS ۲۰۲۳
بنابر اعلام روابط عمومی و همکاریهای علمی بینالمللی مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)؛ ۱۰ دانشگاه برتر آسیا در این رتبهبندی، شامل ۵ دانشگاه از کشور چین، دو دانشگاه از کشور سنگاپور و از کشورهای هنگ کنگ، کره جنوبی و مالزی هر کدام یک دانشگاه بوده است.