سال گذشته بود که با ورود به فصل سرما صحبتهایی در مورد احتمال محدودیتهای گازی و به تبع محدودیتهای تولید برق مطرح شد. با آغاز فصل سرما مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری کشور افزایش پیدا میکند و اگر این افزایش فراتر از حد پیشبینی شده باشد، میتواند به محدودیت نیروگاهها و در نهایت قطعی برق منجر شود.
اگرچه میزان منابع گازی ایران برکسی پوشیده نیست اما افزایش مصرف گاز به نقطه ضعفی برای این صنعت و همینطور تامین سوخت نیروگاه های برق تبدیل شده است. مدتی پیش افزایش ۷۰ درصدی مصرف گاز بخش خانگی اعلام شد که افزایش مجدد آن همزمان با ورود به فصل سرد سال بسیار محتمل و قریب الوقوع است.
یکی از مهمترین مسائل برای جلوگیری از خاموشیهای احتمالی، به حداقل رساندن محدودیت و از طرفی مدیریت آلودگی ناشی از نیروگاه ها در زمستان، میزان پرشدگی مخازن سوخت نیروگاهی است. سوخت اصلی نیروگاهها گاز است و دو سوخت مایع گازوئیل و مازوت به عنوان سوخت جایگزین برای تامین سبد سوختی نیروگاهها مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورتی که گاز نیروگاه ها برای تامین برق کافی نباشد، به اجبار برنامه های دیگری مثل خاموشی و یا استفاده از سوخت مایع دنبال خواهد شد که البته تبعات محیط زیستی دارد. باید این نکته را هم در نظر داشت به غیر از آلودگی های ناشی از سوخت های مایع، مصرف این نوع سوخت به دلیل افزایش اصطکاک و هزینه تعمیرات ، مطلوب نیروگاه ها هم نیست.
ساناز جعفرزاده مسئول محیطزیست برق حرارتی در خصوص وضعیت مخازن نیروگاه ها گفت: مخازن سوخت مازوت نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری دارد. در سال گذشته ۷۲ درصد پرشدگی مخازن داشتیم و امسال این مقدار به ۷۵ درصد رسیده است. برای سوخت گازوییل هم در ابتدای سال وضعیت مخازن مناسب بود، اما در یک بازه به علت تعمیرات و اورهالی که در ایستگاههای گازی صورت گرفت، سوخت مایع گازوییل مصرف شد. با این وجود ذخایر سوخت گازوییل هم از ابتدای مهر وضعیت رو به بهبودی داشته است.
به گفته جعفرزاده ذخیره سوخت گاز هم وضعیت مناسبی دارد و نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۶۱ درصد شرایط بهتری دارد.
جعفرزاده در خصوص افزایش مصرف گاز خانگی گفت: این موضوع قطعا در تامین گاز نیروگاهها تاثیر داشته است. در شهریور ماه که نیاز به برق بیشتر بود عمده سبد سوختی نیروگاهها از گاز تامین میشد. در شهریور و مرداد نزدیک به ۲۹۰ میلیون سوخت معادل مصرف شد که بالغ بر ۸۵ درصد آن سوخت گاز بوده است. هرچقدر در حوزه خانگی بتوانیم صرفه جویی داشته باشیم و اگر حداقل ده درصد صرفه جویی در بخش خانگی اتفاق بیفتد، ممکن است لازم نباشد سوخت مایع زیادی در نیروگاهها مصرف کنیم. در صورت صرفه جویی میتوانیم تا ۹۰ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه هارا با گاز تامین کنیم.
جعفرزاده با اشاره به اینکه ذخایر گازی نیروگاهها هیچ گاه صفر نمیشود گفت: ما همیشه در فصل سرما یک سهم بیشتری نسبت به فصل گرم به سمت سوخت مایع میرویم، اما اینگونه نیست که صد در صد سبد سوختی نیروگاه را تشکیل دهد.
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق هم در این باره گفت: در خصوص سوخت نیروگاهها در زمستان، هماهنگی بسیار خوبی بین وزارت نیرو و وزارت نفت صورت گرفته برای آنکه بتوانیم زمستان امسال را هم بدون خاموشی پشت سر بگذاریم.
او در ادامه به پتانسیل بخش خانگی در صرفه جویی اشاره کرد و گفت: افزایش مصرف گاز در حوزه خانگی و تجاری در این فصل با توجه به سرد شدن هوا رو به افزایش خواهد بود. اما پتانسیل قابل توجهی هم در این بخش برای صرفه جویی در مصرف برق و گاز وجود دارد. اگر در این بخش با صرفه جویی ۱۰ درصدی مشترکان همراه باشیم که معادل بیش از ۷۰ میلیون متر مکعب است، انشالله میتوانیم با مشکل کمتری زمستان را هم پشت سر بگذاریم.
سخنگوی صنعت برق پیشتر هم اعلام کرده بود که میزان تحویل گاز به واحدهای نیروگاهی در فصل سرد سال، ۵۰ تا ۶۰درصد روزهای عادی است و مابقی سوخت موردنیاز نیروگاهها از طریق سوخت مایع تامین میشود. تا قبل از ورود به روزهای سرد مشغول تکمیل ظرفیت مخازن سوخت گازوئیل نیروگاهها خواهیم بود و به تدریج تا شروع فصل سرما به ۱۰۰درصد ظرفیت موردنیاز خواهد رسید.
اکثریت مطلق اتلاف انرژی در صنایع فرسوده مملکت هست که همگی مالیکت دولتی دارن.
این چنین افرادی باید با ساخت کوره مدرن و عایق در مصرف گاز صرف جویی کنند
والا خانه ماهی ۵۰ هزار مبلغ قبض گاز هست چگونه صرفه جویی کند؟