جنگل‌های زاگرس یکی از مهمترین اکوسیستم‌های کشور بوده که نقش مهمی در حفاظت آب و خاک دارد و جنگل‌های بلوط از شاخصه‌های این منطقه به شمار می‌روند.

با توجه به اینکه کشور ایران در کمربند خشک واقع شده، جنگل‌ها و مراتع از ارزش بسیار بالایی برخوردار هستند چرا که این منابع طبیعی و خدادادی نقش بسیار مهمی در تعدیل آب و هوا، تولید اکسیژن، حفظ آب و کنترل آب‌های سطحی و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی و جلوگیری از وقوع سیل‌های ویرانگر، تولیدات دارویی، تولیدات صنعتی، اکوتوریسم و توسعه صنعت گردشگری و تثبیت و تولید خاک دارند.

آیت حسنی رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لردگان گفت: این شهرستان یکی از شهرستان‌های جنگلی و مهم استان از منظر منابع طبیعی با وسعت و پراکنش گونه‌های متنوع و فراوان جنگلی و مرتعی می‌باشد، بطوریکه که بالای ۵۰ درصد از جنگل‌های استان در شهرستان لردگان واقع گردیده است.


بیشتر بخوانید


وی افزود: بلوط گونه غالب جنگل‌های زاگرس و شهرستان لردگان بوده که در کنار گونه هایی، چون بنه، بادام کوهی، ارژن، افرا، کیکم، گلابی وحشی و ... جمعیت جنگلی شهرستان را تشکیل داده است.

حسنی ادامه داد: از جمله عوامل طبیعی و غیرطبیعی که طی سالیان اخیر سبب ایجاد دامنه وسیعی از تخریب در عرصه جنگل‌ها و مراتع شهرستان شده است می‌توان به خشکسالی، آفات، آتش سوزی، حضور دام غیرمجاز و مازاد بر ظرفیت در مراتع و جنگلها، زراعت زیراشکوب جنگل و تبدیل مراتع و اراضی جنگلی به دیم کاری، تولید زغال، قاچاق چوب، توسعه صنایع و معادن و وابستگی معیشت روستاییان جنگل نشین به عرصه‌های منابع طبیعی اشاره نمود.

رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان لردگان گفت: از آنجایی که شهرستان لردگان، شهرستان جنگلی بوده و بالای ۸۵ درصد از مساحت آن را عرصه‌های ملی تشکیل داده و اکثریت روستا‌های شهرستان جنگل نشین می‌باشند، به دلایل و انگیزه‌های متفاوت از جمله تهیه سوخت، وضعیت معیشتی نامناسب و ... از شهرستان‌های حساس در وقوع تخلفات صورت گرفته در این حوزه است.

وی اشاره کرد: با اقدامات پیشگیرانه و بازدارنده‌ای که طی سالیان اخیر جهت کاهش تخلفات در حوزه قطع درختان و قاچاق چوب و زغال صورت گرفته، خوشبختانه دیگر خبری از وانت‌های حمل چوب نیست و قاچاق در حجم کم و با خودرو‌های سواری به مقصد استان‌های همجوار، علی الخصوص استان اصفهان صورت می‌گیرد.

حسنی گفت: از جمله اقدامات موثر صورت گرفته جهت کاهش تخلفات، شناسایی مناطق بحرانی شهرستان و برگزاری دوره‌های آموزشی متعدد در این مناطق جنگل نشین و همراه نمودن جوامع محلی به منظور حفاظت از سرمایه‌های گرانبها بوده بطوریکه در این چیزی حدود دو هزار نفر از شهروندان علاقمند و دوستدار طبیعت، تحت عنوان همیار طبیعت ساماندهی و در همه سطوح بخش‌ها پهنه بندی و در حد امکان تجهیز شده و در کنار همکاران بخش حفاظت همکاری‌های متعددی از جمله آموزش، ارتقا سطح فرهنگ طبیعت دوستی در بین آحاد جامعه، جنگلکاری، اطفا حریق و ... دارند.

وی افزود: استفاده از این ظرفیت مردمی در کنار همکاران حفاظتی باعث کاهش چشمگیر سطح تخلفات در حوزه‌های مختلف با توجه به مقایسه آمار‌ها نسبت به سنوات قبل شده است، همچنین از نظر حریق، شهرستان لردگان که همواره یکی از شهرستان‌های بحرانی در کشور بوده است، طی دو سال کمترین حریق را در کمترین سطح ممکن داشتیم و این را مدیون دوستداران و همیاران عزیزی هستیم که خالصانه و بدون هیچگونه چشمداشتی در این راه یاریگر برادران جنگلبان خود بوده اند.

حسنی بیان داشت: متاسفانه در بسیاری از روستا‌های جنگل نشین، بلوط تاوان عدم وجود سوخت مناسب و گاز را می‌دهد که از متولیان امر درخواست داریم فکر اساسی در این زمینه کنند، چرا که اگر این امر تداوم پیدا کند قطعا طی سال‌های آتی و نه چندان دور شاهد انقراض این گونه با ارزش در حوالی این روستا‌ها خواهیم بود.

وی بیان داشت: در راستای تعدیل این مشکل بدلیل نبود سوخت مناسب و تغییر الگوی مصرف سوخت در روستا‌های جنگل نشین، با همکاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و وزارت دفاع، اقدام به توزیع بیش از ۸۰۰ آبگرمکن خورشیدی طی سال‌های گذشته شده و آبگرمکن‌های هیزمی جمع آوری گردید.

حسنی در پایان خاطر نشان کرد: از شهروندان عزیز تقاضا داریم جهت حفاظت از این میراث ماندگار، ما را با کمک‌های داوطلبانه خود و استفاده از ظرفیت همیاران طبیعت یاری نمایند و هرگونه تخلف در حوزه منابع طبیعی را با شماره تلفن‌های رایگان ۱۳۹ و ۱۵۰۴ اطلاع رسانی کنند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.