ساختمان‌های نا ایمن بلای جان می‌شوند

استفاده از مصالح نامرغوب و ساخت و ساز‌های غیر تخصصی در صنعت ساختمان، عمر بسیاری از بنا‌های استان همدان را به ۲۵ تا ۳۰ سال کاهش داده است.

در زمان‌های گذشته استفاده از مصالح ساختمانی چندان اهمیتی در ساختمان سازی همدان نداشت و بیشتر بنا‌ها با خشت و گل ساخته می‌شدند و ممکن بود پس از چند سال توسط مالک تخریب و بنا جدیدی جایگزین آن شود.

اما با گذشت زمان و تغییر در ساختمان سازی استان همدان قیمت زمین و مصالح ساختمانی رفته رفته بالا رفت و شرکت‌های ساختمانی پدیدار شدند که به دلیل قیمت بالای مصالح ساختمانی دیگر توان ساخت هر چند سال یکبار بنا را نداشتند همین امر منجر شد با بالا رفتن مصالح ومواد اولیه پای برخی دلالان و واسطه گران به صنعت ساختمان سازی همدان باز شد تا برای کسب سود بیشتر مواد ارزان‌تر را جایگزین مصالح استاندارد کنند و بدون توجه به امنیت سازه آن‌ها را به فروش برسانند.

کیفیت کم در مصالح ساختمانی

مهدی حیدری، رئیس کمیسیون عمرانی شورای شهر همدان با اشاره به اینکه در چند دهه گذشته به ندرت خانه‌های تازه ساز در همدان عمر بالای ۳۰ سال دارند، گفت: اگرچه قیمت نقش مهمی در طرح های ساختمانی دارد، اما پژوهش‌ها نشان می‌دهد حجم بالایی از تخریب‌های ساختمان‌ها به دلیل استفاده از مصالح ساختمانی کم قیمت است.

ساختمان‌های ناایمن بلای جان می‌شوند

او با تاکید بر اجرای بند ۱۴ ماده ۵۵ مبنی بر اجرای تدابیر لازم برای جلوگیری از ساخت ساختمان‌های ناایمن در همدان گفت: شناسایی و جلوگیری از افزایش ساختمان‌های ناایمن در همدان در دستور کار شهرداری قرار دارد که بر اساس آن پایش ساختمان‌های در معرض خطر همدان آغاز شده است.

عمر مفید ساختمان ها ۲۵ تا ۳۰ سال است

محمد صادق پارسامهر، رئیس انجمن انبوه سازان همدان با اشاره به اینکه عمر مفید ساختمان‌ها در این استان بین ۲۵تا ۳۰ سال است گفت: تورم باعث گرانی قیمت مواد اولیه و مصالح ساختمانی از جمله سیمان و بتن شده است که همین امر موجب می‌شود ناخالصی در تولید مصالح مرغوب ورود کند و منجر به کاهش عمر مفید ساختمان شود به طوری که اکنون با استفاده از مواد نامرغوب در برخی ساختمان سازی‌های همدان نه تنها کیفیت قربانی شده است بلکه عمر مفید بنا میانگین بین ۲۵ تا ۳۰ سال است.

عمر مفید ساختمان ها در مناطق مختلف دنیا بین ۵۰ تا ۱۰۰ سال است.


بیشتر بخوانید:


او گفت: در استان همدان ۷۰۰ انبوه ساز فعالیت دارند که با سرمایه اولیه ۳۰ هزار میلیارد تومانی در حال ساخت بنا هستند.

۴۵۰ تا۵۰۰ شرکت انبوه ساز در شهرستان همدان و مابقی در سایر شهرستان های استان همدان فعالیت دارند.

رئیس انجمن انبوه سازان همدان گفت: با این حال یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که باعث شده سطح کیفیت و ایمنی در ساختمان سازی همدان افت پیدا کند شخصی سازی ساختمان‌ها است به طوریکه افرادی که توان مالی مقبولی دارند به صورت خودساز و با گرفتن نقشه پروانه اقدام به ساخت بنا می‌کنند که متاسفانه برای آنکه از نظر مالی سودی نصیبشان شود از مصالح نامرغوبی و غیر استاندارد استفاده می‌کنند.

او با بیان اینکه در ساخت مسکن توسط شرکت‌های ساختمانی و انبوه سازان مولفه‌های کیفیت و استاندارد تا حدبالایی رعایت می‌شودگفت: مصالح به کار رفته توسط انبوه سازان در ساختمان سازی همدان استاندارد‌های لازم رادارد و اگر موردی هم باشد که مشکل ساز شود توسط مهندسان ناظر تذکر می‌گیرد چرا که ناظران ساختمانی، مصالح استفاده شده را برای تایید ارزیابی و استاندارد به آزمایشگاه می‌فرستند و تا تاییدیه آن صادرنشود اجازه ادامه فعالیت را نمی‌دهند.

برخورد قانونی با تخلفات ساختمانی امری مهم در جلوگیری از حوادث ناگوار و نا ایمنی

حسن خانجانی موقر، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان همدان گفت:به دنبال بازدید صورت گرفته از بنا‌ها وسازه‌های همدان و مشخص شدن ناپایداری و عدم ایمنی تعدادی از ساختمان‌ها دستورات لازم به منظور بررسی ایمنی و مشکلات زیربنایی سازه با هدف حمایت از حقوق عامه به دستگاه‌های متولی داده شد.

دادستان همدان

او گفت:معاون عمرانی استاندار مکلف به ابلاغ بخشنامه‌ای به شهرداران مبنی بر بررسی کامل تمام سازه ها، بنا‌ها وساختمان‌های موجود شده است و در صورت شناسایی سازه‌های ناپایدار و نا ایمن برای شهروندان باید در کمترین زمان رفع خطر شود.

اگرچه نمی‌توان هیچگاه دربرابر تقدیر الهی وقوع بلایی طبیعی ایستاد، اما دستکم می‌توان با برداشتن قدم‌های درست در زمینه شهرسازی و معماری میزان خسارت حوادث احتمالی را تا حد زیادی کاهش داد.

زمانی، معاون عمرانی فرمانداری همدان گفت: به منظور اجرای دقیق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها و همچنین آئین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان که توجه ویژ‌های در جلوگیری از بروز تخلفات ساختمانی دارد برخورد قاطع و حداکثری با تخلفات ساختمانی و افرادی که در انجام وظایف اجرایی و نظارتی خودقصور داشته اند ضروری است.

او در ادامه با اشاره به اینکه رعایت نکردن موارد زیر در هنگام ساخت، منجر به تلفات جانی ومالی می‌شودگفت:تمامی معابر، پلکانها، سطوح شیبدار، باز شوها، پرتگاه‌ها و نقاطی که احتمال خطر سقوط افراد را دربر دارند، باید با نرده وپوشش‌های موقت و مناسب حفاظت شوند.

زمانی گفت:برای ساختمان سازی استاندارد‌های از جمله سیستم‌های اعلام حریق، پله‌های اضطرای، سیم کشی ساختمان، محل برقراری برق، مباحث ایمنی و اسکلت سازی ساختمان و محل آسانسور باید اصولی باشد و توسط مهندسان ناظر مورد پایش قرار گیرد و اگر تخلف در ساخت و ساز یک ساختمان وجود داشته باشد ومهندسان ناظرگزارش دهند براساس تخلفات باتوجه به قصور صورت گرفته محکومیت تعیین می‌شود که توبیخ و ابطال پرونده ازبرخورد‌های قضایی است که برای مجریان و سازندگان  ساختمان‌های ناایمن انجام می‌شود.

ازگرانی قیمت مصالح تا سودجویی

قاسمی یکی از مصالح فروشان همدانی است که با بیان اینکه قیت مصالح ساختمانی در یکی دو سال اخیرچندین برابر شده است، گفت: نرخ تیر آهن ۱۴ در همدان اکنون شاخه‌ای ۲ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان، تیرآهن ۱۶ شاخه‌ای ۳ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان و تیرآهن ۱۸ شاخه‌ای ۳ میلیون و ۹۳۰ هزار تومان است که در مقایسه باقیمت همین یکی دو سال اخیر چندین برابر شده است.

او گفت: در این شرایطی که لحظه‌ای قیمت محصولات تولیدی مجتمع‌های فولاد و مصالح سازی بالا می‌رود چه انتظاری وجود دارد که بتوان دست دلالان را کوتاه کرد و جلوی ورود مصالح بی کیفیت را گرفت.

قاسمی گفت: اکنون بازار رقابتی قیمت در مصالح ساختمانی وجود دارد و مواد اولیه‌ای که ارزانتر باشدپرفروش‌تر می‌شود چرا که برای خریداران قیمت اهمیت بیشتری نسبت به کیفیت دارد.

این مصالح فروش همدانی گفت: بازار مصالح ساختمانی این روز‌ها توسط دلالان مدیریت می‌شود و قیمت‌ها نیزنوسان بالایی دارد طوری که بر اساس آخرین نرخ‌های اعلام شده اکنون بتن در همدان هر متر مکعب یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، آجر تنی ۳۷۰ هزار تومان، گچ کیسه‌ای ۲۵ هزار تومان و سیمان پاکتی ۴۵ هزارتومان قیمت دارد.

مصالح ساختمانی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد

جعفر امیری پریان، مدیرکل استاندارد استان همدان گفت:قبل از اینکه مواد اولیه و مصالح ساختمانی وارد بازار شود درآزمایشگاه تست استاندارد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

ساختمان‌های ناایمن بلای جان می‌شوند

اوگفت:دارا بودن آزمایشگاه تست، مدیریت کنترل کیفیت و احراز شخصیت حقوقی واحد تولیدی از موارد مهم برای دریافت نشان استاندارد است.

چه نکاتی برای جلوگیری از ساخت و ساز‌های ناایمن درشهر باید رعایت کرد؟

ابراهیم ورکانه، کارشناس نظام مهندسی همدان گفت:اگر بخواهیم معضل ناایمنی ساختمان‌ها رادر شهر نداشته باشیم نیاز به فرهنگ سازی، آموزش شهروندان و الزام به موارد مندرج در قانون داریم اگر تمام شهروندان هنگام ساختمان سازی تعامل و نظارت بیشتری با سازمان نظام مهندسی و مهندسان ناظر داشته باشند و موارد قانونی رعایت شودمشکلی به وجود نخواهد آمد.

او در ادامه با اشاره به اینکه ده مهندس ناظر، برای ساخت و ساز طرح های ساختمانی نظارت می‌کنند گفت:اگر تخلفی در طرح صورت گرفته باشد،کارمتوقف می‌شود تا رفع تخلف شود.

کارشناس نظام مهندسی استان همدان گفت:از ۱۹۰ ساختمان مورد پایش قرار گرفته در شهرستان همدان طی دوهفته ۶۰ تا ۷۰ کار ساختمانی نا ایمن متوقف شده است که بعد از رفع نواقص می‌توانند به ساخت و سازخود ادامه دهند.

گزارشگر سعیده مختاری

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.