حجت الاسلام والمسلمین بهاء الدین قهرمانی نژاد، عضو هیئت علمی دانشگاه و کارشناس مذهبی، در رابطه با تفاوت حقیقت طلبی و شایعه پراکنی و توهین به مقدسات بیان کرد: تمسخر، تخطئه، تخریب، شایعه پراکنی و توهین به مقدسات، خط ناجوانمردانه و خیانتکارانهای است که از بنی اسرائیل با تمسخر کردن و استهزاء آیات مقدس الهی شروع شده و در طول تاریخ، به شکلها و روشهای متفاوتی تداوم پیدا کرده است.
این کارشناس مذهبی گفت: در آیه ۶۰ سوره مبارکه احزاب آمده است: «لَئِنْ لَمْ یَنْتَهِ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَالْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدِینَةِ لَنُغْرِیَنَّکَ بِهِمْ ثُمَّ لَا یُجَاوِرُونَکَ فِیهَا إِلَّا قَلِیلًا» «اگر منافقان و کسانى که در دلهایشان بیمارى است و آنان که در مدینه شایعه پراکنى مى کنند (از کارشان) دست بر ندارند، حتماً تو را بر ضّد آنان مى شورانیم، آن گاه جز مدّت کوتاهى نمى توانند در کنار تو در این شهر بمانند.» و درواقع، «مُرجفون» به افرادی گفته میشود که سعی میکنند با شایعه پراکنی به دنبال ایجاد رعب و وحشت و دلهره در جامعه باشند. مثلاً در آن زمان، افرادی که به جبهه نمیرفتند در شهر به شایعه پراکنی میپرداختند که مسلمانان شکست خورده و در مقابل، کفار پیروز شده اند که این اقدام نادرست آنها نگرانی را در دل مردم به وجود میآورد.
به گفته این کارشناس مذهبی، این آیه نشان میدهد که جامعه اسلامی همیشه ضربههای بزرگی را از شایعه سازان خورده است.
حجت الاسلام والمسلمین قهرمانی نژاد ادامه داد: منافقین در کنار شایعه افکنان و شبهه پردازان مورد خشم الهی هستند و در روزگار کنونی، فضای مجازی، یکی از بسترهای همین آفات شایعه پراکنی و دوری از حقیقت طلبی است و دلایل متعددی به منظور لزوم صیانت از فضای مجازی وجود دارد که اهمال کردن در این امر مهم روا نیست.
او با اشاره به دلایل صیانت از فضای مجازی به منظور جلوگیری از گسترش شایعه پراکنی و ناآرامیها در جامعه افزود: یکی از دلایل برای این منظور، جلوگیری از شبهات گسترده و شایعات پیوستهای است که از بستر فضای مجازی به وجود میآید و این موضوع، به طور پیوسته، امنیت فکری و روحی مردم به ویژه نوجوانان و جوانان را تخریب میکند.
او بیان کرد: یکی دیگر از دلایل، به وجود آمدن حربههای روانی در کنار اقدامات مخرب اقتصادی داخلی و... هماهنگ با دشمنان غربی در سالهای اخیر تاکنون است که پیامدهای منفی را در معیشت، فرهنگ و اقتصاد و...داشته است.
حجت الاسلام قهرمانی نژاد گفت: رواج دروغ و زشتیهای اخلاقی درمورد مسائل مهم خانواده که از آن جمله میتوان به زیر سوال بردن حجاب واقعی اشاره کرد که آثار منفی هم به همراه داشته است.
او افزود: صیانت فضای مجازی و جلوگیری از گسترش هرچه بیشتر شایعه پراکنی و فراهم کردن بستری برای حقیقت طلبی مهم است که دغدغهمندان در عرصههای مختلف باید به میدان جهاد تبیین و روشنگری بیایند و در این مورد، در سطح جامعه، مطالبه گری کرده و این ضرورت را اجرایی کنند و مصداق آن، آیه ۶۹ سوره مبارکه عنکبوت است که میفرماید: «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ» «و آنان که در (راه) ما (به جان و مال) جهد و کوشش کردند محققا آنها را به راههای (معرفت و لطف) خویش هدایت میکنیم، و همیشه خدا یار نکوکاران است.» که براى رسیدن به هدایت ویژهى الهى، تلاش لازم است و باید گام اوّل را خود انسان بردارد.
اغتشاش تهمت فحاشی افترا شایعه پراکنی تخریب ممنوع
ومجازات مادی ومعنوی باید بشن