گردشگران پاییز هزار رنگ چهارمحال و بختیاری ۲ دستهاند، آنهایی که خوب سوغات میخرند و با خود میبرند، ویلا و هتل اجاره میکنند و آنهایی که نه سوغات با خود به همراه میبرند و نه حتی هتل یا ویلایی را اجاره میکنند.
برخی از گردشگران در تابستان و روزهای نخست پاییز که به چهارمحال و بختیاری سفر داشتند، برای اسکان برپایی چادرهای مسافرتی در بوستان را به رزرو هتل یا ویلا ترجیح دادند و برخی نیز کمترین هزینه را برای گردشگری خود به استان داشتند.
این گردشگران علت کمتر استفاده کردن از زیرساختهای گردشگری را گرانی یا تمایل نداشتن به استفاده از این تجهیزات عنوان میکند.
منصوری که از استانهای جنوبی برای گردشگر به چهارمحال و بختیاری سفر کرده بود، معتقد است: رزرو ویلا در شهر سامان برای هر شب سه میلیون تومان بسیار گران است و اگر قرار است یک خانواده ۲ یا سه شب در این شهر بماند مجبور است نزدیک به ۹ میلیون تومان هزینه کند.
یکی دیگر از گردشگران بر این نکته پافشاری دارد که وقتی آب و هوای چهارمحال و بختیاری به این خنکی، خوبی و با طبع پاییزی است، استفاده از هتل آپارتمان و هتل برای گردشگران چندان جذابیتی ندارد و آنها با وجود سردی صبحگاهی در چادر مسافرتی خودشان اسکان مییابند.
گردشگر دیگر که در یکی از باغات شهرستان سامان چادر برپا کرده، در پاسخ به این سوال که چرا صندوق عقب خودرو خود را پر از تنقلات و مواد خوراکی کرده است و از مغازههای استان خریدی نداشته است، میگوید:، چون روز تعطیل بود این احتمال وجود داشت مغازهها تعطیل باشند به همین دلیل ترجیح خانواده بر خرید مواد خوراکی از شهر مبدا به جای مقصد بود.
بیشتر بخوانید
گردشگر دیگری که از تهران به چهارمحال و بختیاری سفر کرده است، برای خرید سوغات آنقدر با فروشنده چانه میزند که فروشنده مجبور است به خاطر فروش رفتن کالای خود قیمت پیشنهادی گردشگر را بپذیرد.
این گردشگر اهل تهران میگوید: به غیر از گز بلداجی و تعدادی انگشتشمار از سوغاتیهای این استان، بستهبندی مشتریپسند ندارند و فروش فلهای برخی از محصولات مانند کشک خشک، یا گردو و بادام به نظر میرسد با "برندینگ" برای جهانی فاصله زیادی دارد به خاطر همین فروش فلهای سوغات با چانهزنی از سوی برخی از گردشگران همراه است.
تعدادی از فروشندگان میگویند: برخی از گردشگران حاضر نیستند که برای سفر و گردشگری که میآیند هزینه کنند و به دنبال ارایه کمترین قیمت برای خرید محصول محلی و سوغاتی هستند.
از جمله مناطق گردشگری در فصل پاییز شهرستان سامان چهارمحال و بختیاری است یکی از مناطق گردشگری در شمال شرق شهرکرد از قابلیت بالایی برای توسعه صنعت گردشگری برخوردار است، اما به زعم برخی کارشناسان، هنوز گردشگری در این منطقه با توسعه اقتصادی همراه نشده است.
شهرستان سامان در ۱۶کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد و رودخانه زایندهرود که این روزها رمقی برای آن باقی نمانده است، از وسط این شهرستان عبور میکند.
این شهرستان در هر چهار فصل میزبان گردشگران داخلی است و در دوران پیشاکرونا نیز میزبان بخشی از گردشگران خارجی استانهای همجوار نیز بود، اما پاییز این شهرستان جادوی رنگها را دارد.
طبیعت هزار رنگ پاییزی در شهرستان سامان به گونهای است که با وجود محدودیتهای کرونایی هنوز هم مورد استقبال گردشگران طبعیت است.
با این حال برخی از مردم منطقه اعلام میکنند، هنوز گردشگری نتواسته است در توسعه همه جانبه این شهرستان نقشآفرین باشد.
تعدادی از فعالان بومی گردشگری بر این عقیدهاند که برخی از گردشگرانی که به سامان میآیند هیچ درآمدی برای استان و شهرستان به همراه ندارند و حتی خریدهای خود را از بیرون از استان یا مبدا سفر انجام میدهند و برخی از شهروندان این خطه گلایه دارند که این دست از گردشگران فقط زبالههای خود را در شهرستان رها میکنند و نفعی برای سامان ندارند.
به گفته این افراد مطلع؛ تعدادی از ویلاهای گردشگری ساخته شده در این شهرستان به عنوان ظرفیتهای موجود گردشگری، مالکیت غیربومی دارند و صاحبان آنها به عنوان گردشگر تلقی نمیشوند از این رو درآمدی برای اقتصاد گردشگری ندارند.
با این وجود، برخی از کارشناسان عقیده دارند که موضوع گردشگری چهارمحال و بختیاری باید از حالت تفریح و تفرج خارج شود و به عنوان یک زیرساخت اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری در خصوص اقتصادی نبودن گردشگری میگوید: نبود تاسیسات گردشگری برای پاسخگویی به نیاز گردشگران، باعث اقتصادی نبودن این بخش شده است و باید اقتصاد گردشگری شهری در این استان رونق گیرد.
مرتضی محمدیان به مناسبت هفته گردشگری تاکید کرد: وقتی گردشگر از شهرها و استانها دیگر میآیند انتظار دارند در روز تعطیل بازار شهر باز باشد تا بتوانند خرید داشته باشند و قدرت خرید آنها در شهر مقصد افزایش یابد.
وی تصریح کرد: در حوزه گردشگری چهارمحال و بختیاری باید زیرساختها و تاسیسات گردشگری از جمله زیرساختهای سرگرمی و تفریحی افزایش یابد و فرزندان گردشگران خود را در گردش از این تجهیزات استفاده کنند.
به گفته وی، باید واقعیت را پذیرفت که کانونهای گردشگری بیشتر در خارج از شهرها هستند و گردشگران از مبدا به سمت جاذبه در شهرها میروند و کمترین هزینه را در شهرها دارند که گردشگری شهری رونق نمیگیرد.
محمدیان در خصوص گرانی برخی از ویلاها در سامان نیز تصریح کرد: ویلاهای اشاره شده شخصی هستند و به صورت رسمی زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیستند، اما تمامی تجهیزات گردشگری که زیر نظر این اداره کل قرار دارد قیمتها نظارت میشود و تاکید بر این است که از هتلها واحد اقامتی بگیرند.
وی توسعه بومگردی را یکی از سیاستهای برای رونق گردشگری مهم دانست و گفت: اکنون ۴۵ واحد بوم در استان وجود دارد که بیشتر در روستاها فعال است که از این پس اردوگاههای گردشگری با ساختار عشایری مورد توسعه و افزایش قرار میگیرد.
چهارمحال و بختیاری با افزونبر ۸۰۰ جاذبه گردشگری یکی از مهمترین مقاصد برای مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
هماینک ۱۴ هتل، چهار هتلآپارتمان، ۲ مجتمع گردشگری، پنج مهمانپذیر، ۹۹ خانهمسافر، یک مجتمع سرگرمی تفریحی، ۳۵ اقامتگاه بومگردی و پنج مجتمع بینراهی در چهارمحال و بختیاری زیر نظر اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این استان فعالیت دارد.
منبع: ایرنا