نوسان نرخ ارز، مشکلات مالیاتی، ناتوانی در تامین مواد اولیه یا فروش محصولات و بازگرداندن سرمایه، مدارا نکردن بانکها با تولیدکنندگان گرفتار در فشارهای اقتصادی و ... همه و همه دلایلی بود برای اینکه در سالهای اخیر خطوط تولید در بسیاری از واحدها از کار بیفتد و درهای کارخانهها و کارگاههای کوچک و بزرگ بسته شود. اما ابتدا قوه قضاییه و حالا دولت عزم خود را جرم کرده اند تا موانع را از پیش پای تولیدکنندگان بردارند، خاک رکود و تعطیلی را از چهره خطوط تولید بزدایند و نیروی خانه نشین شده را به کار بازگردانند.
۳۰ تیر امسال بود که معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری از احیای هزار و ۱۱۱ واحد اقتصادی خرد، کوچک و متوسط در کشور خبر داد؛ واحدهایی که اگر حمایت شوند محصولاتشان قابل رقابت با نمونههای خارجی است و فعالیتشان هم ارزآور است و هم اشتغالزا. یکی از این واحدها، تولیدی فاستونی در اردستان است که چرخ تولید آن چند سالی بود از کار افتاده بود، اما امسال با همت و اراده متخصصان کشورمان، بعد از هفت سال، تولید را از سر گرفته و زمینه ساز اشتغال ۶۵ نفر شده است.
آنچه بر تولیدی فاستونی اردستان گذشت
شرکت فاستونی اردستان سال ۱۳۶۳ حوالی جاده زواره- اردستان ساخته شد و تا سال ۱۳۷۰ خرید ماشین آلات مورد نیاز آن از کشورهای آلمان و بلژیک به طول انجامید.
حمیدرضا رحیمی رئیس اداره صنایع غیرفلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان گفت: حدود ۵ میلیارد تومان برای خرید مواد اولیه و راه اندازی کارخانه هزینه شد، ولی با توجه به مشکلات زیادی که دامن گیر شرکتهای فاستونی در سالهای گذشته بود این تولیدی در پرداخت اقساط به بانک دچار مشکل شد و اقساط به تعویق افتاد.
او ادامه داد: بانک سپه پیگیر مطالبات خود بود و کارخانه فاستونی اردستان به دلیل مشکلات به وجود آمده به سمت تعطیل شدن پیش رفت؛ در پی آن بانک سپه این تولیدی را به صورت مزایده، تحت مالکیت خود قرار داد.
رئیس اداره صنایع غیرفلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان اظهار کرد: ۳ سال پیش سرمایه گذاری از شهرک صنعتی دهق که در زمینه بافندگی و ریسندگی فعالیت داشت در مزایده بانک سپه شرکت و تلاش برای احیای تولیدی فاستونی اردستان را آغاز کرد.
به گفته رحیمی، پس از چند سال انتظار با همت وزارت صمت، بانک سپه و تلاشهای مدیرعامل، این کارخانه جان دوبارهای گرفت.
فاستونی اردستان، از تعطیلی تا مزایده
حمیدرضا تأملی فرماندار اردستان با بیان اینکه کارخانه فاستونی اردستان، سال ۷۲ در ناحیه صنعتی زواره راه اندازی شد گفت: در دوران فعالیت این واحد صنعتی، برند معتبری در صنعت نساجی کشور به نام فاستونی اردستان ایجاد شده بود.
او افزود: این کارخانه شهریور سال ۹۳ با نظر شورای تامین و اعلام ورشکستگی مالکان تعطیل شده بود.
فرماندار اردستان گفت: پارسال مذاکراتی را با بانک شروع کردیم و موفق شدیم کارخانه را به صورت ۱۰۰ درصدی به تملک بانک سپه در بیاوریم و در ادامه از طریق فرایند قانونی مزایده سرمایه گذار جدید جذب و در بهمن سال ۹۸ کارخانه از طریق مزایده به سرمایه گذار واگذار شد.
به گفته تاملی، کارخانه اکنون به صورت آزمایشی کار میکند و خطوط بافت و رنگرزی آن تکمیل و فعال است.
کارگران، شادمان از احیای کارخانه
یکی از کارگران کارخانه فاستونی اردستان گفت: چند سالی بود دنبال کار میگشتم، اما موفق نبودم، با بازگشایی این کارخانه توانستم در شهر خود مشغول به کار شوم.
کارگر دیگری که حدود ۲۵ ساله به نظر میرسد میگفت: حضور نیروی جوان در این تولیدی شور و اشتیاقی را بوجود آورده؛ چند ماهی است اینجا مشغول به کار شده ام و بسیار راضی هستم.
کارگر دیگری میگوید: بسیاری از جوانان زواره و اردستان برای یافتن شغل مناسب ناچار هستند به اصفهان، تهران و شهرهای بزرگ مهاجرت کنند؛ فعالیت واحدهایی مثل این کارخانه جلوی این مهاجرتها را که مشکلات زیادی را هم در پی دارد میگیرد.
چهار ماه تلاش مستمر برای راه اندازی کارخانه تعطیل
من پایه گذار صنعت نساجی در مهردشت نجف آباد بودهام، جایی که بیکاری در آن به حداقل رسیده و سبب شده معضلات اجتماعی هم در منطقه وجود نداشته باشد. این را تقی خسروی مدیرعامل کارخانه فاستونی اردستان گفت و ادامه داد: به درخواست نماینده مردم اردستان در مجلس و فرماندار شهرستان، تلاش برای احیای کارخانه فاستونی را که ۶ سال راکد بود آغاز کردیم.
او افزود: با همکاری جمعی از کارشناسان و کارگران، ظرف حدود ۴ ماه این کارخانه را به مرحله تولید رساندیم و اکنون نزدیک به ۶۵ نفر در آن مشغول به کار هستند.
مدیرعامل کارخانه فاستونی اردستان گفت: برای راه اندازی مجدد این واحد صنعتی با تولید روزانه ۷ هزار متر پارچه، ۲۵ میلیارد تومان هزینه شده است.
پارچههای تولیدی اردستان، رقیب پارچههای ترکیه
خسروی، با اشاره به اینکه عمده تولیدات فاستونی اردستان ویژه آقایان و برخی پارچهها هم مناسب پوشاک زمستانه خانم هاست؛ تصریح کرد: پارچه فاستونی تولیدی این کارخانه کیفیت خوبی دارد و قابل رقابت با محصولات فاستونی ترکیه است.
او با بیان اینکه ۲۰ درصد از تولیدات کارخانه فاستونی اردستان به کشورهای همسایه صادر میشود افزود: استفاده از الیاف درجه یک و دستگاههای جدید و به روز، کیفیت تولیدات این کارخانه را دوچندان کرده است.
قولهای فراموش شده مسئولان
مدیرعامل کارخانه فاستونی اردستان، تامین سرمایه در گردش و مواد اولیه را از مشکلات کنونی این واحد صنعتی بیان و اضافه کرد: با وجود قولهای مساعد مسئولان برای پرداخت تسهیلات تاکنون اقدام موثری در این زمینه نشده است.
خسروی با بیان اینکه برای توسعه کار، ارتقای دستگاهها و خرید مواد اولیه به ۴۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و در این خصوص با وزارتخانه، مکاتباتی کرده ایم، ادامه داد: زمان بازگشایی کارخانه، میزبان وزیر، معاون وزیر و استاندار بودیم که در آن مراسم قولهایی برای اعطای تسهیلات به ما دادند، اما با این حال، وامی به ما تعلق نگرفت.
او یادآور شد: کارخانه فاستونی اردستان، در صورت دریافت تسهیلات و اجرای طرح توسعه قادر است ظرفیت اشتغالزایی خود را سه برابر کند.
مدیرعامل کارخانه فاستونی اردستان گفت: از دیگر مشکلات ما این است که زیر پوشش شرکت شهرکهای صنعتی قرار نداریم و این موضوع برای از میان برداشتن موانع ادامه مسیر، برای ما مشکل ساز میشود.
احیای کارخانهای که بدهیهای بانکی و ناتوانی در تامین مواد اولیه آن را زمین زده است، قطعا همتی جهادی میخواهد؛ این تلاش وقتی به طور کامل به ثمر میرسد که در ادامه مسیر فعالیت آن واحد هم، موانع به سرعت شناسایی و رفع شود تا نهالی که از پس مشکلات متعدد اقتصادی جوانه زده بار دیگر دستخوش خزان نشود.
گزارش از ملینا بابایی