بیش از ۴ دهه از روزی که جنگ تحمیلی شروع شد، میگذرد. جنگی که باعث شد بسیاری از عزیزان مان را در آن از دست بدهیم، اما در این دفاع مقدس نگذاشتیم حتی یک وجب از خاک کشورمان به دست دشمن بیفتد. قطعا نمیشود گفت جنگ را فقط عراق به وجود آورد آن هم بعد از این همه اعترافاتی که خود غربیها در رسانههای شان منتشر کرده اند. همه قراین از اول کار نشان میداد که استکبار جهانی پشت سر عراق است، اما حالا با نگاهی به رسانههای غربی میتوان اعترافات آنها در حمایت همه جانبه از عراق را دید.
بیشتربخوانید
شاید در ایام جنگ، صحبت از حمایتهای همه جانبه از عراق را برخی باور نمیکردند، ولی در سالهای اخیر، شواهد قطعی برای آن پیدا شد؛ بسیاری از کشورها در رسانههای شان به این حمایت همه جانبه اعتراف کردند و یکی یکی سندها بیرون آمد. بنابراین، جنگ را رژیم عراق به تنهایی به وجود نیاورد، به قول رهبر معظم انقلاب «رژیم عراق یک عامل بود». در این گزارش سعی داریم به بخشی از اعترافاتی که در رسانههای خارجی از حمایت کشورها از عراق در دوران جنگ تحمیلی به چاپ رسیده و همچنین به بخشی از اسناد که توسط خود کشورها درباره حمایت آنها از عراق برای جنگ با ایران منتشر شده است، بپردازیم.
۱- کمی بعد از پایان جنگ ایران و عراق، روزنامه «آبزرور» چاپ لندن در تاریخ اول مهر ۱۳۶۹ در مقالهای ضمن اعتراف به تامین نیازهای مالی و اقتصادی رژیم بعث توسط دولتهای غرب و شرق، نوشت: «اگر عربستان سعودی، اروپا و شوروی به منظور کمک به عراق، نیروهای نظامی، لوازم یدکی و پول روانه نمیکردند، ایران متحمل این همه تلفات در جنگ نمیشد.»
۲- خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز ضمن اعتراف به حمایتهای مالی آمریکا از رژیم بعث عراق در جنگ تحمیلی از تلاشهای آمریکا برای خنثیسازی تحریمها علیه رژیم بعث پرده برمیدارد و میگوید: «از سال ۱۹۸۴ آمریکا وامهای بانکی وارداتی و صادراتی به عراق داده و چندین میلیارد دلار اعتبار این کشور را برای خرید محصولات کشاورزی آمریکا از جمله گندم، برنج، ذرت، تنباکو و چوب تضمین کرده است. در سالهای اخیر دولت آمریکا سعی کرده است تا تلاشهای کنگره را جهت اعمال تحریمهایی علیه عراق خنثی کند.»
۳- روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» هم در گزارشی از اعتبارات مالی آمریکا به رژیم بعث پرده برمیدارد و مینویسد: «بین سالهای ۱۹۸۵ و ۱۹۹۰ بانک صادرت و واردات آمریکا ۲۶۰ میلیون به عراق اعتبار داد تا اعتبار نیازمندیهای خود را از آمریکا تأمین کند.» این روزنامه تأمین نیازهای مالی رژیم بعث عراق توسط آمریکا بین سالهای ۱۹۸۷ و ۱۹۸۹ را بیش از یک میلیارد دلار ذکر میکند و مینویسد: «بین سالهای ۱۹۸۷ و ۱۹۸۹ عراق بیش از هر کشور دیگری از اعتبارات کشاورزی بهرهمند شد. این اعتبارات در سال ۱۹۸۹ بیش از یک میلیارد و صد میلیون دلار بود.»
۴- «آنتونی بارنت» و «مارتین برایت»، تحلیلگران «گاردین»، در اکتبر ۲۰۰۶، طی مقالهای با عنوان «افشای معاملات محرمانه صدام و فرانسویها» در گاردین نوشتند: «مقامات الیزه میلیونها فرانک از رژیم عراق رشوه گرفتند تا زمینه ارسال تسلیحات به عراق را فراهم کنند. به پاداش این همکاری، شرکتهای توتال و الفآکویینت حق سرمایهگذاری پرسود در میدانهای نفتی جنوب عراق را پیدا کردند.» در ادامه این مقاله هم آمده است: «توتال توانست با استفاده از نفوذ خود، یک کمپین لابیگری مداوم به نفع صدام راه بیندازد. تلیکات، وکیل دادگستری و دوست صمیمی طارق عزیز، زمینه ارتباطات گسترده بغداد با دولت فرانسه را به وجود آورد. حتی گزارشهایی وجود دارد که تا سال ۱۹۸۶، بغداد مبلغ یکمیلیون دلار به حزب سوسیالیست فرانسه پرداخت کرد تا در رأیگیریهای پارلمانی و فعالیت هیئتهای تفحص حقوق بشر، موی دماغ عراقیها نشوند.»
۵- هفت سال بعد از انتشار مقاله بارنت و برایت، «مایکل استوثارت» در یادداشتی کوتاه با عنوان «بریتانیا مخفیانه صدام را تأمین میکرد» در «فایننشال تایمز»، گوشههایی نوشت: «اسناد تازه انتشار یافته از حمایت تسلیحاتی دولت مارگارت تاچر از صدام، طی سال ۱۹۸۱ به بعد خبر میدهد. پرونده محرمانهای که بهتازگی علنی شده است، فهرستی از تجهیزات گسترده نظامی را که بریتانیا در سال ۱۹۸۱ به عراق تحویل داد، در اختیار همگان گذاشته است. در میان این تجهیزات، صدها موشک پیشرفته هاوک، شاید مهمترین قلم صادراتی باشد. این در حالی است که دولت انگلیس، در سال ۱۹۸۱، مدعی بیطرفی در جنگ ایران و عراق بود.»
۶- بر اساس اسناد منتشر شده سیا در سال ۲۰۱۹ اتریش بیش از ۲۰۰ عراده توپ ۱۵۵ میلیمتری در اختیار عراق قرار داده بود؛ بلژیک مسئولیت ساخت پایگاههای نظامی صدام را برعهده داشت؛ برزیل به بعثیها خودروهای زرهی و موشکانداز میفروخت و دانمارک، واسطه انتقال تجهیزات نظامی به بغداد بود، اما هیچکدام از این کشورها، جای آمریکا را پر نمیکردند.
۱- روزنامه «هرالد تریبون» چاپ انگلیس به نقل از آرتور شلنجر مشاور جان اف کندی، رئیس جمهور اسبق آمریکا با اشاره به سیاست پشتیبانی این کشور از رژیم بعث هنگام استفاده صدام از بمبهای شیمیایی، در تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۶۹ مینویسد: «در حالی که صدام مشغول دست زدن به چنین عملیاتی [عملیات شیمیایی]بود، وام بانکهای آمریکایی به عراق برای خرید محصولات کشاورزی بیش از یک میلیارد دلار بود.»
۲- در دسامبر ۲۰۰۲، روزنامه آلمانی «Die Tageszeitung»، فاش کرد که گزارشی ۱۱ هزار صفحهای درباره شرکتها و کشورهای حامی صدام در تولید انواع سلاحهای متعارف و نامتعارف، در اختیار اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است. چند روز بعد از آن، «تونی پترسون»، تحلیلگر «ایندیپندنت» در مقاله مفصلی به شرح جزئیات این گزارش پرداخت. گزارش ۱۱ هزار صفحهای فاش میکرد که طی جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران، بیش از ۱۵۰ شرکت بزرگ اروپایی و آمریکایی، با صدام همپیاله بودهاند و از او در تمام زمینهها حمایت میکردند. در این پرونده عجیب و غریب، شرکتهای آلمانی و آمریکایی رتبه نخست را داشتند؛ ۸۰ شرکت از آلمان و ۲۴ شرکت از آمریکا، به طور مستقیم درگیر حمایت از صدام شده بودند. تلاشهایی برای افشای جزئیات کمکهای تسلیحاتی و عدد و رقم آنها آغاز شد؛ اما هر پنج عضو دایم شورای امنیت با این اقدام مخالفت کردند و پرونده راکد شد؛ شاید به این دلیل که از همه آنها رد و نشانی در این پرونده وجود داشت!
۱- نشریه «ساندی تایمز» در این باره نوشته است: «رابطه مستقیم میان سازمان سیا و سفارت آمریکا در بغداد برقرار شد و دولت عراق این امکان را یافت تا از وضعیت هواپیماهای ایرانی پس از برخاستن به سرعت آگاه شود. همچنین آمریکاییها ادعا کردند که هر ۱۲ ساعت یکبار از وضعیت نیروی زمینی ایران آگاهی مییابند و این موضوع برای عراق امتیاز مهمی محسوب میشد.»
۲- «کنت تیمرمن» خبرنگار و نویسنده سیاسی نیز در این باره مینویسد: «دولت ریگان با تلاش چند سازمان و مشارکت وزارت دفاع، وزارت امور خارجه و سیا به حمایت از عراق برخاست. یکی از عناصر مهم این حمایت، موافقت رئیس سازمان سیا با این موضوع بود که آمریکا اطلاعات بسیار حساس و ارزنده مربوط به فعالیت نیروهای ایرانی را به یاری هواپیماهای آواکس در اختیار عراق بگذارد.»
۳- «بروس ریدل» دستیار ارشد مطالعات سیاست خارجی در مؤسسه «بروکینگز»، در ماه مه سال ۲۰۱۳، اقرار میکند: «ریگان از سال ۱۹۸۲، مأموران سیا را به بغداد فرستاد؛ آن هم با اطلاعات فوقمحرمانه نظامی تا فرماندهان صدام بتوانند با استفاده از آنها، نقشههای جنگی ایران را خنثی کنند.»
علاوه بر کشورها و دولتهای غربی، کشورهای عربی هم به طور همه جانبه از رژیم صدام حمایت مالی میکردند. گزارشهای متعددی از حمایتهای مالی امیرنشینهای حاشیه خلیج فارس در رسانههای جهان منتشر شده است، به طور مثال رادیو آمریکا اعلام کرد که «امیرنشینهای خلیج فارس تقریبا ۳۰ میلیارد دلار به عراق برای جنگ با ایران کمک کردند.» یعنی بیش از نیمی از کمکهای مالی عراق توسط کشورهای عربی تأمین میشده است. خبرگزاری رویترز در تاریخ ۲۵ دی ۱۳۶۹ رقم دقیق کمکهای مالی عربستان به عراق را به نقل از پادشاه عربستان بیش از ۲۷ میلیارد دلار به صورت کمکهای نظامی و اقتصادی اعلام کرد. بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، «ملک فهد» در این باره اعتراف کرد: «ارزش کل اعتبارات، وامهای بیبهره و دیگر کمکهایی که به شکل محمولههای نفتی با تجهیزات به عراق شده بیش از ۲۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است.» ملک فهد در ادامه اعترافات خود گفت: «این اقلام شامل ۵.۸۴ میلیارد دلار اعتبار، ۶.۷۵ میلیارد دلار کمک به صورت تولید نفت از جانب عراق در اثنای جنگ با ایران، ۹.۲۵ میلیارد دلار وام بدون بهره و ۲.۷۴ میلیارد دلار تجهیزات نظامی و حمل و نقل میشود.»
منبع: روزنامه خراسان