امروز میز اقتصاد به بررسی آخرین وضعیت خرید تضمینی گندم با حضور سهرابی مجری طرح گندم، پیشگاهی گندم کار نمونه، عباسی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی و هاشمی رییس بنیاد ملی گندم کاران کشور پرداخته شد.
سوال: آیا راهکاری بود که بتوانیم زودتر از این قیمت گندم را اعلام کنیم؟
سهرابی: در قانون اصلاحی تکلیف شده که قیمت تضمینی گندم بر اساس شاخصهایی همچون آخرین نرخ تورم اعلامی، هزینه تمام شده محصول وارداتی و... تعیین شود. اعضای شورای قیمت گذاری در جلسات کارشناسی این موضوع را بررسی میکنند.
مجموعه شورا این بررسی را انجام می داد ما تمایل داشتیم عددی را تعیین کنیم که همه بخشها منافعشان در نظر گرفته شود. ما هزینههای تولید را از استانها استعلام میگیریم. نرخ تورم و نرخ مبادله داخل و خارج هم باید مورد بررسی قرار گیرد. ما از منابع معتبری قیمتهای جهانی را کسب میکنیم.
سوال: یارانه کشت کی پرداخت میشود؟
سهرابی: قطعا کشاورزان مثل سال گذشته در بدترین حالت در زمان تحویل محصول، این یارانه را دریافت خواهند کرد. دستورالعمل نحوه پرداخت در حال تعیین است و از طریق رسانهها اعلام خواهد شد.
سوال: نظرتان درباره قیمت گندم چیست؟
پیشگاهی گندم کار نمونه: برای قیمت چند شاخص گذاشتیم. رییس بنیاد گندمکاران کشاورزان حرفهای هم در جلسه بودند. قیمت خوب است. سال ۹۹ و ۱۴۰۰ دو بار افزایش قیمت داشتیم. باید کاری کنیم که قیمت متعادل باشد و نمیتوانیم سر خود بالا و پایین کنیم. نماینده کشاورزان حرف ما را میزند. میخواهیم بهره وری آب مان را بالا ببریم و در عین حال بسته حمایتی هم برای کشاورزان خواهیم داشت. ما فعلا از این قیمت راضی هستیم.
سوال: آیا از نظر شما قیمت مناسب است و نظر شما دریافت شده است یا خیر؟
هاشمی رییس بنیاد ملی گندم کاران کشور: قیمت به خوبی تعیین شد و حاصل عملکرد خوب دولت و مجلس است. به ازای هر کیلو گندم، یارانه کاشت هزار و پانصد تومان در نظر گرفته شده است. فعلا قیمت جهانی متعادل شده و رضایت کشاورزان را فراهم کرده است.
اگر تورمی پیش بیاید، مجموعه دولت آمادگی دارند که مثل سال گذشته در قیمت تجدید نظر کنند. در سال گذشته ما قیمت هفت هزار و ۵۰۰ تومان را تعیین کرده بودیم، اما مجبور شدیم که تجدید نظر کنیم و کشاورزان راضی شدند.
سوال: آخرین آمار را از میزان تولید گندم دارید؟
سهرابی مجری طرح گندم: تولید کشور یازده میلیون تن و میزان خرید تضمینی هم هفت میلیون تن بوده است؛ این اتفاق خوبی بوده نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. ارتقای بهره وری آب و... عامل این موضوع شده است. کشاورزان نگران نباشند قطعا مطالباتشان به زودی پرداخت خواهد شد.
سوال : نظر شما چیست؟
پیشگاهی: میران طلبی که مانده بیشتر مربوط به غرب کشور است. فقط یک بدی که در پرداختها وجود دارد این است که از استانهای گرمسیری شروع میکنیم و وقتی به این طرف میرسیم پول تمام میشود. ما از پرداخت مطالبات راضی نیستیم.
سوال: دولت چه تضمینی برای پرداخت به موقع مطالبات دارد؟
عباسی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: مجلس کاری که انجام داد این بود که شورای قیمت گذاری و اصلاحیه آن را در قانون قرار داد.
قیمت بر اساس نظر ذی نفعان تعیین خواهد شد و گفتند که قیمت باید حداکثر تا پایان تیر اعلام شود. سال گذشته پرداخت ها تا دی و بهمن طول میکشید، اما امسال عمده مطالبات پرداخت شده است. ولی از طرفی دیگر بودجهای که ما برای این موضوع گذاشتیم برای کل سال است و در بودجه سالانه دیده شده است. ما در مجلس این را باید ببینیم و باید به سازمان برنامه و بودجه تکلیف کنیم که این پول تا پایان شهریور به جهاد کشاورزی تحویل داده شود و بتوانیم مطالبات را به موقع پرداخت کنیم.
در سالهای قبل ما نیازمان را از طریق واردات تامین میکردیم، اما امسال از طریق تولید داخل تامین میکنیم. دولت تا پایان شهریور باید بودجه دستش باشد و کامل مطالبات را پرداخت کند.
سوال: برنامه وزارت جهاد چیست؟
سهرابی: امسال ارزش گندم خریداری شده از کشاورزان هشتاد و دو هزار میلیارد تومان است. دولت باید این را هماهنگ میکرد. بحث کشت قراردادی اولین بحث است، کشاورزان بیمه میشوند. در رابطه با کود ما کاهش چهل و پنج درصدی قیمت را داشتیم. شیوههای نوین آبیاری حمایت میشود.
سوال: نهادهها و بذر را در اختیار دارید و از دولت دریافت میکنید؟
هاشمی: عدم پرداخت پول گندم به شمال غرب کشور با توجه به اینکه زمان کاشت و برداشتشان کوتاه است باید مدیریت شود و پول آنها زودتر پرداخت شود. نهاده و بذر به مقدار کافی در انبارهای همه استانها موجود است و ان شاء الله در اختیار کشاورز هم قرار خواهد گرفت.