پسماند زباله موضوعی است که سال هاست برخی استان ها با آن مواجه هستند اما در استان کرمانشاه وقت آن رسیده در خصوص تفکیک آن فکری شود.

 

بیشترین پسماند‌ها در کرمانشاه مربوط به مواد غذایی است که حدود ۷۰ درصد پسماند‌ها را تشکیل می‌دهد و اگر بازیافت نشود موجب آلودگی محیط زیست می‌شود. زیرا از هر تن پسماند حدود ۶۰۰ لیتر شیرآبه آزاد می‌شود و هر تن تقریبا به اندازه ۵۰۰۰ متر مکعب گاز گلخانه‌ای ایجاد می‌کنند.

لذا برای حفظ آب‌های جاری و زیرزمینی، کاهش آلودگی و جلوگیری از تولید شیرابه، تلاش شده در کارخانه بازیافت ۱۰۰ درصد پسماند‌های غذایی که به آن مواد آلی گفته می‌شود در پروسه پردازش جداسازی و به کود کمپوست تبدیل شود.

بخش دیگری از پسماند‌ها مواد ارزشی بازیافتی مثل کاغذ، فلز، شیشه، قوطی ها، پلاستیک هستند که بخش عمده آن در سطح شهر توسط زباله‌گرد‌ها برای فروش جمع آوری می‌شود و تنها بخش کمی وارد کارخانه می‌شود که آن را جداسازی می‌کنیم.

بخش دیگری از پسماند‌ها که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است و میزان آن در دوران کرونا افزایش یافت مواد و وسایل پلاستیک یکبار مصرف بود؛ که وقتی با پسماند‌های غذایی تداخل پیدا می‌کند رطوبت جذب می‌کند و وزنش بیشتر می‌شود؛ که می‌توان از این مواد برای سوخت جایگزین در کارخانه سیمان استفاده نمود.

انبوهی از پسماند‌های رها شده

ارزیابی وزیر کشور عملکرد کرمانشاه در مدیریت پسماند

وحیدی وزیر کشور تیرماه امسال عملکرد کرمانشاه در مدیریت پسماند را مناسب ارزیابی کرد و گفته بود: سازمان شهرداری‌های وزارت کشور آماده کمک در این زمینه است.

وی در بازدید از محل پسماند شهری گفته بود: کرمانشاه در این زمینه نسبت به جا‌های دیگر بهتر عمل کرده است و فعلا مشکل عمده‌ای نداریم. بخشی از ۶۵۰ تن زباله تولید شده در شهر در اینجا به کمپوست تبدیل می‌شود و بخش دیگر آماده ارسال به کارخانه‌هایی است که می‌توانند به عنوان سوخت استفاده کنند.

وزیر کشور در ادامه گفته بود: کار‌های خوبی در حوزه پسماند انجام شده است و البته مقداری نیازمند بازسازی ماشین آلات فرسوده هستند تا بتوانند این کار را ادامه دهند.

وحیدی درباره کمک به شهرداری کرمانشاه برای بازیافت زباله‌های عمرانی گفته بود: نخستین وظیفه شهرداری با همکاری شهروندان، تفکیک زباله‌های خشک در مبدا است. دومین مسئله جمع آوری این زباله‌ها و مرحله سوم، بازیافت آن‌ها است. طبیعتا سازمان شهرداری‌های وزارت کشور آماده ارائه کمک در هر یک از این مراحل است.

تفکیک زباله‌های خشک در مبدا

کرمانشاه پیشرو در نگهداشت محیط زیست در کشور

علوی شهردار رشت اردیبهشت امسال در بازدید از سایت بازیافت زباله شهرداری کرمانشاه گفت: کرمانشاه کلانشهر پیشرو در پاسداشت و نگهداشت محیط زیست در کشور است و خطوط نوین پردازش زباله در این مجموعه خدمات شهری یک الگوی ملی بوده که می توان با یک اطلاع رسانی ملی برای تفکیک زباله در مبدا برای تحقق این مسئله در سایر شهر‌های کشور تلاش کرد.

شهردار رشت بیان کرده بود: در حوزه پردازش زباله اتفاق خوبی در کرمانشاه رخ داده و در حال انجام است و در حوزه فرهنگ‌سازی تفکیک نیز در کل کشور نیاز به برنامه ریزی داریم.

وی با اشاره به اینکه مسئله تفکیک زباله نیازمند یک برنامه‌ریزی کشوری و مانور سراسری رسانه ملی و فعالان محیط زیست است، گفته بود: کاهش تولید زباله‌های خانگی و تفکیک در مبدا باید مورد توجه خانواده‌ها قرار گیرد تا مشکلات این حوزه با سرعت بیشتری حل شود.

مهندس علوی یادآور شده بود: از آنجا که باز مسئولیت جمع آوری زباله به دوش شهرداری‌‌ها است، شهرداری‌ها نیازمند یک حمایت ویژه ملی برای راه اندازی سایت‌های بازیافت هستند.

زباله های جمع آوری نشده

طرح تفیک زباله از مبدا نیازمند تجهیزات است

هایده شیرزادی مدیرعامل شرکت بازیافت مواد و تولید کود آلی کرمانشاه با بیان اینکه مسئولان باید بتوانند طرح تفیک از مبدا را اجرا کنند،گفت: اجرای این طرح نیازمند تجهیزات، فرهنگسازی و مشارکت مردم، فراهم کردن زیرساخت‌ها، خرد جمعی، همکاری نهاد‌های مرتبط و تامین هزینه آن است.

شیرزادی گفت: میانگین تولید روزانه پسماند هر شهروند حدود ۷۰۰ گرم و با احتساب پسماند‌های کسبه ۷۵۰ گرم می‌باشد. به نسبت جمعیت کرمانشاه روزانه بیش از ۶۵۰ تن پسماند شهر کرمانشاه و حدود ۳۰ تن از روستا‌ها و شهر‌های همجوار شهر کرمانشاه وارد پروژه بازیافت کرمانشاه می‌شود.

او تصریح کرد: حدود ۷۰ تا ۸۰ تن هم روزانه توسط زباله گرد‌ها جمع آوری می‌شود که وارد کارخانه بازیافت کرمانشاه نمی‌شود و در پروسه پردازش قرار نمی‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: بخش ارزشمند پسماند‌ها توسط زباله گرد‌ها جدا می‌شود و بخش دیگر آن که پسماند‌های غذایی باغچه‌ای هستند برای پردازش وارد کارخانه بازیافت می‌شود.

مدیرعامل شرکت بازیافت کرمانشاه برای حل معضل پسماند‌ها گفت: مسئولان مربوطه باید بتوانند طرح تفکیک در مبدأ را اجرا کنند، که این امر نیاز به مشارکت جدی مردم دارد، هر چند طرح تفکیک پسماند‌های آلی از مبدا را از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۶ در مناطقی از شهر کرمانشاه شروع کردیم و مردم هم همراهی و همکاری خوبی داشتند اما به دلیل نبود بودجه نتوانستیم کار را در کل شهر کرمانشاه توسعه دهیم و بعد هم با تغییر مدیران شهرداری‌ها کل کار تفکیک در مبدا تعطیل شد.

طرح تفکیک زباله

طرح تفکیک زباله در دست اجرا است

نامداری معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری کرمانشاه گفت: طرح تفکیک زباله در حال حاضر در دست انجام است اما پوشش کامل سطح شهر مستلزم مشارکت حداکثری شهروندان است که توجیه اقتصادی برای اختصاص ناوگان داشته باشد.

وی گفت: شهروندانی که اقدام به جداسازی میکنند خودرو‌های جمع آوری به منازل آن‌ها مراجعه کرده و تحویل میگیرد. سامانه ۱۳۷ هم برای ارتباط شهروندان جهت مراجعه اکیپ تحویل پسماند خشک فعال است.

نامداری افزود: این طرح در حال حاضر فعال نیست با توجه به نبود استقبال شهروندان خصوصاً در مجتمع‌های آپارتمانی. طرح جایگزین راه اندازی سامانه هوشمند جمع آوری پسماند خشک در دست بررسی و اقدام است.

وی افزود: سیستم جمع آوری هوشمند با توجه به تسریع در جمع آوری پسماند و نبود امکان نگهداری بیش از حد پسماند در منازل قطعاً مورد استقبال قرار خواهد گرفت و کاهش هزینه‌های جمع آوری و تفکیک را در پی خواهد داشت. ضمن اینکه منجر به کاهش حجم زباله‌ تر مخازن می شود و راندمان کار جمع آوری پسماند‌ تر را افزایش می دهد و به مرور و مشارکت حداکثری شهروندان معضل زباله گردی از بین خواهد رفت.

زیرساخت های شهرداری برای تفکیک زباله حاضر است

یزدانی کارشناس مسائل فرهنگی گفت: شهرداری به تنهایی نمی تواند طرح تفکیک زباله را انجام دهد زیرساخت های شهرداری مانند سطل زباله و آموزش ها حاضر است اما این موضوع احتیاج به این دارد که خود مردم فرهنگسازی را بخواهند.

وی گفت: قبلا این طرح با عنوان سطل سبز انجام شده که با موفقیت روبرو نشد.

یزدانی افزود: در حال حاضر شهرداری از منطقه حافظیه به ترتیب در کل شهر طرح تفکیک را شروع کرده تا مخازن سطح شهر کمتر شود و تا پایان سال طرح در سطح شهر اجرا شود ، مردم نیز ساعت ۹ شب زباله ها را درب منزل بگذارند تا معضل زباله گردی حل شود .

وی افزود: با آموزش می شود مردم را ترغیب به تفکیک زباله کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۹ شهريور ۱۴۰۱
بزرگترین چالش شهرها و روستاهای کشور ما بعد از کمبود آب و هوا نا سالم مسئله پسماندهای تر وخشک است. کمبود کارخانجات بازیافت و فرایندی پسماند کاملا احساس می شود.