رئیس کمیسیون صنایع مجلس درباره طرح تنظیم بازار کالاهای مشمول الزام به عرضه در بورس کالا، گفت: ما برای تنظیم بازار و قیمتگذاری دو مسیر داریم؛ نخست قیمتگذاری دستوری و دوم قیمت رقابتی که براساس عرضه و تقاضا است؛ طی چند سال گذشته قیمت کالاهای پایهای که در بورس کالا عرضه میشود، رقابتی است البته باید به این نکته نیز توجه کرد که قیمت این کالاها به طور مثال بهای میلگرد فولاد بر قیمت مسکن تاثیرگذار است یا قیمت ورق در بهای خودرو و لوازم خانگی اثرگذار است، زیرا کالاهای پایهای مانند فولاد در ابتدای زنجیره عرضه میشود و مواد اولیه تولید سایر کالاها هستند.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی افزود: از آنجاکه عدم الزام به عرضه کالاهای پایهای در بورس، جرمانگاری نشده، در سال ۹۸ تنها ۳۷ درصد انواع ورقهای فولادی در بورس کالا عرضه شد و باقی مانده خارج از بورس کالا با قیمتهای بسیار بالا عرضه شد درحالیکه ۱۰۰ درصد ورق تولید شده موردنیاز بود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم اضافه کرد: در دورهای تنها ۲۰ درصد شمش در بورس کالا عرضه میشد در حالیکه ۱۰۰ درصد محصول تولیدی موردنیاز کشور بود.
وی درباره انتشار برخی اخبار مبنی بر مخالفت دولت با طرح مذکور، گفت: دولت در ستاد تنظیم بازار، بارها مطرح کرده که اگر کالاهای پایهای خارج از بورس به فروش رود، جرم است، اما از آنجاکه تاکنون این موضوع قانون نبوده، نتوانستند با متخلفان برخورد کند؛ آقای فاطمی امین وزیر صمت نیز خواهان تصویب این موضوع بود.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: برخی میگویند روش کنونی عرضه برای پتروشیمیها جواب میدهد، حال باید پرسید که اگر تولیدکنندگان از فردا تصمیم بگیرند که عرضه نکنند از آنجاکه هیچ جرمانگاری در این حوزه صورت نگرفته، نه نیروهای امنیتی و نه دادگاه نمیتواند با مجرمان برخورد کنند، این موضوع درباره کالاهای پایه نیز صادق است.
طاهری با بیان اینکه در برههای، قیمت میلگرد و ورق فولادی فقط با بورسبازی ۳۰ درصد بالاتر از نرخ جهانی بود حال آنکه همه زنجیرهی آن داخلی بود یعنی در آن زمان اگر این محصولات را وارد میکردیم، از قیمتهای داخلی ارزانتر میشد، علت این گرانی بیضابطه را در عرضه قطرهچکانی و عرضه ۱۰ درصدی این محصولات در بورس دانست.
براساس مصوبه کمیسیون صنایع اگر کالاهای پایهای خارج از بورس به فروش رسد، جرم انگاری میشود
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: براساس مصوبه کمیسیون صنایع و معادن درباره عرضه کالاهای پایهای در بورس، اگر کالاهای پایهای خارج از بورس به فروش رسد، جرم انگاری میشود و این امر موجب ساماندهی بازار خواهد شد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره جایگاه شورای عالی بورس در طرح مذکور توضیح داد: در این طرح کمیتهی پیشبینی شده، دخالتی در جایگاه شورای عالی بورس نمیکند در واقع این کارگروه کالایی که باید در بورس عرضه شود را مشخص میکند.
وی برای تشریح مطلب فوق به بیان مثالی پرداخت و ادامه داد: در دورهای قیمت شیشه بنا به دلایل بینالمللی و بدون تغییر بهای مواد اولیه، آب، برق و گاز، ۳ برابر افزایش یافت و موجب شد که شیشه در کشور یافت نشود براساس مصوبه کمیسیون صنایع و معادن، کمیتهای پیش بینی شده که در این شرایط تعیین میکند، شیشه باید در بورس کالا عرضه شود؛ منظور از عرضه کالا در بورس، قیمتگذاری نیست بلکه بودن یا نبودن کالا است.
طاهری افزود: در کارگروه مذکور وزیر اقتصاد یا نماینده وی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و نمایندگان بخش خصوصی حضور دارند به این معنا که سه نفر از بخش خصوصی با حق رای و سه نفر از دولت و یک نفر از قوه قضائیه حضور دارند.