حسینی ارسنجانی گفت: داوطلبان باید شرایطی را برای خود فراهم کنند که انتخاب رشتهی مناسبی را پشت سر بگذارند و آیندهی خوبی را برای خود ترسیم کنند. برای همین برخی از توصیه لازم است که در اختیار دانش اموزان قرار گیرد. انتخاب رشته یک بار است و میتواند چند سال آینده زندکی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و باید تمامی جوانب آن را بررسی کرد.
او گفت: در وهله اول علاقه افراد مهم است، ضمن این که نباید انتخاب رشته آزمون سراسری را با هر رتبه و ترازی که هستیم کاهش دهیم، اما لازم است علاقه و استعداد و توانایی را مد نظر قرار دهیم و بر اساس شرایط فردی رشتههای تحصیلی را انتخاب کنیم.
او ادامه داد: داوطلبان ۱۵۰ کد رشته حق انتخاب دارند و امسال برای اولین بار تمامی کد رشتهها در قالب یک فرم در نظر گرفته شده. سالهای گذشته داوطلبین میتوانستند از انتخاب رشته بدون آزمون و طرفا بر اساس سوابق تحصیلی استفاده کنند و امسال تمامی کد رشتههای انتخابی در یک فرم آمده است و دانشگاههای غیر انتفاعی و پیام نور و سایر داشگاهها و حتی موارد مربوط به وزارت خانههایی مانند آموزش و پرورش، اطلاعات و نیروی انتظامی همه در یک فرمت آمده است و تنها دانشگاه آزاد از طریق سایت خود انتخاب رشته را انجام داده است و بر این اساس داوطلبین باید اولویت بندیهای مخصوص را انجام دهند.
او افزود: اگر در انتخاب رشته دانشگاهی خارج از محل سکونت را انتخاب میکنیم، باید تمامی امکانات را در نظر گرفت. یا به عنوان مثال برخی دانشگاهها هستند که امکان انتقال را برای دانشجویان خود فراهم نمیکنند و داوطلبین باید در انتخاب رشته به تمامی موارد در دفترچه دقت کنند.
این مشاوره تحصیلی گفت: داوطلبین برای انتخاب رشته یا باید از یک مشاور خوب استفاده کنند و یا باید خودشان اطلاعات حداکثری را به دست آورند تا در نهایت به چینش درستی برای این امر دست یابند. این انخاب رشته میتواند سرنوشت افراد را تعیین کند و بنابراین باید درباره انتخابهای خود فکر کرده و حتی از افرادی که در آن رشته به خصوص در حال تحصیل هستند تحقیق کرد و با شناخت کامل انتخابها را انجام داد.
ارسنجانی گفت: یکی از مواردی که برای انتخاب رشته اصولی لازم است استفاده از عوامل فردی درونی و عوامل اجتماعی و بیرونی است.
او ادامه داد: در زمان انتخاب رشته اشتباهاتی نیز انجام میشود. مثل عدم آگاهی از رشتههای انتخابی که بسیار زیاد مشاهده میشود، مثلا بعضی از داوطلبین رشته انسانی در انتخاب رشته خود رشتههایی مانند مدیریتهای مالی و صنعتی را انتخاب میکنند که اصلا گاهی اوقات توان خواندن آن رشته را به دلیل وجود داشتن درسهای ریاضی ندارند.
به گفته او توان علمی در رشتهی انتخابی میتواند باعث آن شود فرد در طول تحصیل در دانشگاه مشکلی نداشته باشد.
او گفت: در بعضی رشتهها نیز بایستی هزینههایی پرداخت شود و در دفترچههای انتخاب رشته به آن توجه شده که باید از قبل آن را بررسی کرد تا بعدها تبعات آن برای افراد هزینههای سنگین مادی و معنوی ایجاد نکند.
او ادامه داد: یکی دیگر از اشتباهات توجه نداشتن به آینده شغلی در رشته انتخابی است، و باید تبعات آن را کامل داوطلب بداند و بعد به سراغ آن رشته برود. مثلا افرادی که در رشته علوم تجربی هستند بعضا انتخابهایی میکنند که به هیچ وجه با روحیه آنها هم خوانی ندارد؛ و این ضعف بزرگ آموزشی است که در انتخاب رشته از پایه نهم به دهم در مدارس شاهد آن هستیم و هدایت تحصیلی به درستی صورت نمیگیرد.
او گفت: آموزش و پرورش هم باید این کم کاریها را در مدارس کاهش دهد و آموزشهای لازم را به مشاورانی که در مدارس هستند و به دانش آموزان مشاوره میدهند بیشتر کنند تا آنها نیز اطلاعات لازم را داشته باشند و بر اساس آزمونها و اطلاعات فردی دانش آموزان را به رشتههای تحصیلی سوق دهند.
ارسنجانی در پایان گفت: از اشتباهات دیگر داوطلبین میتوان به توجه نکردن به انتخاب رشتههای بومی و ناحیهای و قطبی اشاره کرد و برخی از افراد با وجود امکان قبول شدن در محل زندگی خود به دلیل عدم اطلاع و انتخاب رشته نادرست به مشکل بر میخورند.
او گفت: داوطلبین این را هم بدانند که چندان به انتقالی گرفتن و تغییر رشته حساب باز نکنند چرا که خیلی از دانشگاهها در شرایط فعلی این کار را انجام نمیدهند.