معاون مرکز مطالعات کشاورزی اتاق بازرگانی ایران گفت: راه حل کمبود آب در بخش کشاورزی، ضرورت توجه به مساله "بازتخصیص و بهره‌وری" آب است.

عباس کشاورز در نشست کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با موضوع کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و ارائه راهکارها در این زمینه افزود: باید سهم کاشت، برداشت و محیط زیست با اولویت بندی مشخص شود، در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهیم شد.

وی بیان کرد: شاهد این مدعا آن است که مساله ریزگردها تنها مربوط به کشور عراق نیست، همه باید نگران کم آبی دریاچه ارومیه باشیم. پس از بازتخصیص باید مبحث بهره‌وری مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: قانون گذار، اتاق بازرگانی را به تشکیل مرکز ملی مطالعات راهبردی آب و کشاورزی موظف کرده است. این اولین حکمی است که طبق قانون، ایجاد یک مرکز ملی به بخش خصوصی محول شده است. ما مسوول مطالعات فنی نیستیم بلکه مسوول مطالعات راهبردی و ارائه سیاست و استراتژی هستیم.

کشاورز افزود: مرکز مطالعات راهبردی آب و کشاورزی اتاق ایران طی این مدت توانسته چند اثر ملی بگذارد. به طور مثال، در طرحی تحت عنوان «فدک» توسعه ۲ میلیون هکتار زمین جدید مطرح شده بود که مرکز این طرح را مورد آسیب شناسی قرار داد و مانع از اجرایی شدن آن گردید. اگر طرح مذکور به مرحله اجرا می رسید پیامدهای ناگواری برای بخش کشاورزی و حوزه آب داشت. مرکز مطالعات راهبردی با تهیه گزارش ۳۰ صفحه‌ای در این خصوص، توانست طرح را متوقف سازد.

معاون پژوهشی مرکز مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران یادآور شد: مرکز برای انجام هر اقدامی یک گروه کاری زبده دارد، به طوریکه متخصصین در هر یک از حوزه های کشاورزی، آب زیرزمینی، خشکسالی، ظرفیت آب و… به بحث و بررسی می پردازند، اتاق بازرگانی تنها مرجع رسمی ایران است که عضو شورای جهانی آب می باشد و از یافته ها و انتشارات خود استفاده می کند.

کشاورز اظهار کرد: نشستی در دی ماه ۹۷ در اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد و بنده در قالب مقاله ای عنوان کردم که ما نمی توانیم خراسان رضوی را به دلیل اشتراکات و اثرگذاری های متقابل، به طور مستقل از دیگر استان های شرقی، مورد بحث و مطالعه قرار دهیم از این رو پیشنهاد ما این است که محور شرق بر مبنای توسعه همگن با آمایش آب مورد مطالعه قرار گیرد که البته این پژوهش باید با توجه به مسائل اقتصادی و اجتماعی صورت پذیرد.

معاون پژوهشی مرکز مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران ادامه داد: در واقع منطقه شرق اعم از خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و سیستان و بلوچستان از منظر درآمد کشاورزان کمترین درآمدها و کم ترین اشتغال را دارد و بیشترین بیکاری مربوط به این منطقه است. این استانها از نظر ظرفیت های ذاتی، پتانسیل های اختصاصی در حوزه کشاورزی و سایر حوزه ها دارند.

وی با بیان اینکه یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار به توسعه باغات در کشور اضافه شده و این مساله باعث گردیده که فشار فزاینده ای به تقاضای آب وارد شود، افزود: آب زیرزمینی و آب سطحی در یک دهه اخیر وضعیت بحرانی پیدا کرده اند این در حالی است که تا دهه ۶۰ با مشکل کمبود آب زیرزمینی مواجه نبودیم.

کشاورز افزود: بحث سرمایه گذاری در حوزه آب در شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مطرح است و اگر به تصویب برسد، قطعا سرمایه گذاری در این حوزه افزایش خواهد یافت.

وی یادآور شد: همه ما قبول داریم که با کمبود آب چه سطحی و چه زیرزمینی مواجه هستیم حال نباید به دنبال مقصر در این حوزه باشیم، چرا که با اتهام زدن مشکلی در این حوزه حل نخواهد شد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار